ujkeletlive

A sábát kimenetele után – a háború 232. napján, országszerte tömegek gyűltek össze a kormány leváltását és azonnali túszmegállapodást követelve.

A héber médiában megjelent becslések szerint a demonstrációk központi helyszínén, a tel-avivi Káplán téren több tízezren csatlakoztak a felvonuláshoz, emellett több ezren gyűltek össze Jeruzsálemben, Haifán, Karkurban, Be’erseván, és az ország több tucatnyi más városában.

Jelentős tömeg gyűlt össze a két központi helyszínen, a tel-avivi Káplánon, és a Túszok terén, ahol a Hamász által fogvatartott túszok családtagjai szólaltak fel. A tömegbe vegyülve, sárga pólóban több tucat, korábban a hadseregben őrszemként szolgált katona is megjelent, támogatva azokat a családokat, akiknek kérésére múlt héten nyilvánosságra hoztak egy felvételt öt őrszemként szolgáló katona lányról, akiket a terroristák október 7-én túszul ejtettek.

A közzétett felvételen szereplő Liri Elbag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniella Gilboa és Naama Levy hozzátartozói is megjelentek, és felszólaltak, arra kérve a kormányt, hogy hozzák haza szeretteiket

Képzeld el egy pillanatra a legrosszabb rémálmodat, aztán képzeld el, hogy tehetetlenül ülsz a képernyő előtt, és látod, ahogy újra és újra valóra válik. Aztán napról napra változnak az évszakok, jönnek és mennek az ünnepek, a dátumok, de október hetedike nem múlik el, mert megérted, milyen pokolban van fogvatartva a lányod, mert pontosan érted, kinek a kezében van, és milyen veszély lebeg fölötte, óráról órára, percről percre. Most nem kérjük, hanem követeljük, hogy az izraeli kormány hozzon valódi áttörést a tárgyalásokon, és tényleg tegyen meg mindent,” – mondta a Túszok terén Daniella Gilboa édesanyja, Orli.

Roni Esel őrszemet október 7-én gyilkolták meg. Édesapja, Ejtan a Káplánon szólalt fel, és megjegyezte, hogy a Nahal Oz-i katonák elfogásáról készült szörnyű videók hangsúlyozzák az egymást tetéző kudarcokat. Binjámin Netanjahu miniszterelnököt azzal vádolta, hogy a figyelmeztetéseket nem vette komolyan, utalva arra a hadsereg néhány nappal ezelőtti megerősítésére, miszerint tavaly  többször is figyelmeztették a miniszterelnököt. 

Ezt követően a családok nyilatkozatot tettek a sajtó előtt Kirja katonai parancsnokság épületénél – „egyszer és mindenkorra meg kell értenünk, hogy az alku feltételei nem változtak. Nem lesz alku a háború befejezése nélkül. Ha a kormány most nem jut egyezségre, Izrael végül kénytelen lesz a háborút a túszok visszatérése nélkül befejezni,” – közölte Matan Zangauker édesanyja, Einav.

A felszólalások után a két tüntetés résztvevői egyesültek és tovább vonulva a Begin csomópontnál máglyákat gyújtottak. Egy kis csoport sikertelenül próbálta áttörni a rendőrkordont az Ayalon autópályához vezető lejáratnál. A rendőrség vízágyút és lovas egységeket vetett be, illegálisnak nyilvánította és feloszlatta a tüntetést. Több személyt letartóztattak rendbontás miatt.

A jeruzsálemi Párizs téren, a miniszterelnöki rezidencia előtt több százan gyűltek tiltakozva a kormány ellen, és a túszok kiszabadítását követelve. A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma nevében felszólaló Tom Barkai megjegyezte, hogy bár félti a túszok jövőjét továbbra is harcolnak a visszatérésükért. Karina Ariev rokona, Anna a kormányhoz fordult beszédében, mondván – „Miniszterelnök úr és a kabinet tagjai, Önökhöz önökhöz fordulok, a lányaink ezen a felvételen rémülten ülnek, de olyan bátran és erősen. Kérem, legyenek olyan bátrak, mint ők, vállaljanak felelősséget! Tegyenek helyesen értük és az országért, és hozzák őket haza most!”

A karkuri kereszteződésben több száz tüntető felváltva blokkolta a 65-ös utat, Rehovotban a Tudományos Park kereszteződésénél Jáir Golan (Munkapárt) volt Kneszet képviselő új választásokra, és a túszok kiszabadítására szólított fel.

Az ellenzék vezetője, Jáir Lapid mindkét tel-avivi helyszínen megjelent, felesége Lihi a herzlijai tüntetésen szólalt fel. Jonathan Greenblatt, a Rágalmazás-ellenes Liga vezetője Tel-Avivban a Túszok terén a világszerte növekvő antiszemitizmusról beszélt – „amíg testvéreink, anyáink és apáink fogságban vannak Gázában, addig nem fogunk hallgatni. A szívünk és a gondolataink folyamatosan veletek vannak. Nem csak azért vettem fel ezeket a dögcédulákat, hogy ma este idejöjjek. Minden egyes nap viselem őket,” – tette hozzá Greenblatt.

The post Szolidaritás – sárga pólós volt katonai őrszemek jelentek meg a tel-avivi tüntetésen first appeared on Új Kelet online.