Avi/ujkelet.live

A háború 232. napja, északi front: Izraeli vadászgépek szombaton csapást mértek a Hezbollah számos épületére a dél-libanoni Odaisszében, Jarunban és Marwahinban.

A tüzérség pedig Matmura, Hamul, Rachaja Al Fukhar és asz-Szawana környéki területeket támadott ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Az izraeli média szerint károk keletkeztek két házban Metulában Libanonból kilőtt páncéltörő rakéták következtében.

Tárgyalások: Izrael szombaton hivatalosan bejelentette, hogy a következő héten megkezdődnek a tárgyalások egy fogolycsere-megállapodásról. Az események fényében holnap összeül a hadikabinet.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a külföldi tisztségviselőket meglepte az izraeli bejelentés megfogalmazása, miszerint visszatérnek a tárgyalásokhoz, mivel szerintük még nem tűzték ki a tárgyalások folytatásának időpontját.

A Walla hírportál riportere egy amerikai tisztviselőt idézett, mondván: ,,Van előrelépés. Egyeztetések zajlanak, és szorosan együttműködünk az egyiptomi és katari közvetítőkkel. Ezek az egyeztetések a következő héten is folytatódnak, miközben a tárgyalási folyamatot igyekszünk előremozdítani.”

A Moszad kémszolgálat igazgatója, David Barnea ma reggel visszatért Izraelbe, miután Párizsban megbeszélést folytatott a CIA igazgatójával és Katar miniszterelnökével, közölte egy izraeli tisztviselő. A találkozón a trió megvitatta egy olyan keret kidolgozását, amely lehetővé teszi a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalások megújítását.

A megbeszélés végén úgy döntöttek, hogy a jövő héten új javaslatok alapján, az egyiptomi és katari közvetítő vezetésével, az Egyesült Államok aktív bevonásával folytatják a tárgyalásokat.

A vezető biztonsági tisztviselők – a vezérkari főnök, a Moszad vezetője, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, valamint Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Gantz valamint Gadi Eizenkot miniszterek támogatják a megállapodás előmozdítását. A védelmi szervezetek magas rangú tisztviselői úgy vélik, hogy még ha megállapodás is születik a háború leállításának vázlatáról, Izrael képes lesz folytatni a harcot, ha szükséges, néhány hónappal később.

A hadikabinet miniszterei támogatják a kompromisszumra jutást a Hamász fogságából szabadon engedendő túszik számát illetően – ha létrejön egy megállapodás. A részleteket ismerő források szerint Izrael ragaszkodik más követelésekhez, amikből a Hamász nem akar engedni.

Tüntetés: Órákkal azután, hogy Izrael bejelentette a tárgyalások újrakezdését, a túszok családjai este megjelentek a hadsereg tel-avivi főhadiszállása előtt, hogy rendkívüli nyilatkozatot tegyenek: „A túszok hazatérésének egyetlen módja a háború megállítása” – mondták.

Or, a 39 éves Carmel Gat testvére a koalíció tagjaihoz fordult, és azt mondta: ,,A közvélemény-kutatások szerint a közvélemény többsége egyetért a háború befejezésével, cserébe a túszok hazatéréséért. Hallgassatok a nyilvánosságra, akiknek a nevében a széketekben ültök. Izrael polgárai mindenekelőtt otthon akarják látni a túszokat – ne legyetek bűnrészesek a polgárok cserbenhagyásában”.

A 12-es csatorna tegnap esti polljában a megkérdezettek 64%-a úgy gondolta, hogy a túszok szabadon bocsátása kell legyen az izraeli kormány fő célja. A megkérdezettek 67%-a szerint a Netanjahu-kormány nem tesz eleget a túszok szabadulása érdekében.

ICJ: A hágai Nemzetközi Bíróság pénteken elrendelte, hogy Izrael haladéktalanul állítson le minden olyan katonai hadműveletet a dél-gázai Rafah városában, mellyel árt a civileknek, a ,,katasztrofális” humanitárius helyzetre hivatkozva.

A bírósági ítélet egy kérelem kapcsán született, amely követelte, hogy Izrael állítsa le az offenzíváját Rafah városában, és vonuljon ki az enklávéból a Dél-Afrika által indított per részeként, amelyben Izraelt népirtással vádolja.

A harcok leállítását 13 bíró támogatta, kettő pedig ellenezte. Az egyik ellenző Aharon Barak, az izraeli Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke volt, aki Izrael nevében csatlakozott a testülethez.

Barak bíró a Bíróság határozatára hivatkozva kijelentette: „Dél-Afrika kérelmét a hágai bíróság elutasította… Ez az intézkedés megköveteli Izraeltől, hogy csak annyiban állítsa le katonai offenzíváját Rafah kormányzóságban, amennyire a népirtásról szóló egyezmény szerinti kötelezettségeinek teljesítéséhez szükséges. Ebben az értelemben csupán megerősíti Izrael kötelezettségeit az Egyezmény értelmében”.

,,A bíróság által jelzett intézkedések döntően eltérnek a Dél-Afrika által kértektől. Ahelyett, hogy teljeskörű felfüggesztést és teljes kivonulás rendelne el a Gázai övezetből, a Bíróság végzése kifejezetten a támadó akcióra vonatkozik Rafah kormányzóságban”.

,,Mivel az intézkedés kifejezett kapcsolatot tartalmaz Izrael
népirtásról szóló egyezmény értelmében fennálló kötelezettségeivel ( ‘életkörülmények, amelyek a gázai palesztin csoport teljes vagy részleges fizikai megsemmisítését idézhetik elő’), Izrael nincs akadályozva abban, hogy katonai műveletét végrehajtsa Rafah kormányzóságban, amíg teljesíti anépirtásról szóló egyezmény szerinti kötelezettségeit. Ennek eredményeként az intézkedés korlátozott, amely megőrzi Izrael jogát a Hamász fenyegetéseinek és támadásainak megelőzésére és visszaverésére, önmaga és polgárai védelmére, valamint a túszok kiszabadítására”.

Körülbelül egy hónapon belül Izraelnek jelentést kell benyújtania, amely tanúsítja, hogy betartotta az egyezményt vagy sem.

A Nemzetbiztonsági Tanács és a Külügyminisztérium pénteken reagált a bíróság döntésére, és azt állították – Izrael vállalja, hogy nyitva tartja a Rafah átkelőt, de meg fogja akadályozni, hogy a Hamász irányítása alá kerüljön.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató riportja szerint a határozatot követően Binjámin Netanjahu miniszterelnök által összehívott rendkívüli meghallgatáson Netanjahu elutasította a katonai főtanácsnok azon javaslatát, hogy vizsgálják meg a katonai tevékenység összeegyeztethetőségét a bíróság döntésével.

The post Északi front, tárgyalások és ICJ first appeared on Új Kelet online.