Avi//ujkelet.live

A háború 232. napja, déli front: A 98. hadosztály csapatai folytatják a Hamász terrorszervezet elleni műveleteket Dzsabalijában, a Gázai övezet északi részén, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután.

Az elmúlt 24 óra során az erők terror-infrastruktúrákat, rakétaindító posztokat és katonai épületeket semmisítettek meg valamint fegyvereket találtak.

A csapatok továbbá megöltek több tucat terroristát közelharcokban és légicsapások irányításával. A szóban forgó terroristák támadásokat irányítottak az erők ellen valamint egy hamászos mesterlövész többször tüzet nyitott a csapatokra az elmúlt napokban. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Mindeközben a 99. hadosztály csapatai szintén megöltek számos terroristát a Gázai övezet középső részén közelharcban és tanktűzzel.

A 162. hadosztály erői a dél-gázai Rafahban megöltek egy terrorsejtet, mely tüzet nyitott a csapatokra. A katonák a Hamász fegyverei és infrastruktúrái után kutatnak a területen. A művelet részeként alagútbejáratokat és terror-infrastruktúrákat lokalizáltak és semmisítettek meg. Fegyvereket is találtak, köztük harci felszerelést és robbanóeszközöket.

Kóborlás: Egy amerikai hajó, mely humanitárius segélyt szállított az úszó mólóra, a viharos tenger miatt reggel lekapcsolódott az őt vontató kis hajóról Észak-Gáza partjainál, és elakadt az izraeli Asdod partjainál. A kiszabadítására küldött másik hajó állítólag szintén partra futott.

Vizsgálat: Tegnap óta egy videó kering a közösségi hálózatokon, amelyben egy izraeli tartalékos katona Joáv Gallant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök elleni lázadásra szólít. A katona a videóban maszkot visel.

Az izraeli hadsereg szombat délben közölte, hogy a katonai főtanácsnok elrendelte a katonai rendőrségnek a vizsgálat megindítását, a vezérkari főnök pedig elrendelte, hogy a parancsnokok beszéljenek katonáikkal a videóval kapcsolatban, minden egységben, ,,az incidens súlyosságára való tekintettel”.

,,A videón látható viselkedés súlyosan sérti az Izraeli Védelmi Erők parancsait és értékeit, és bűncselekmény gyanúját jelenti” – mondta a katonaság az üggyel kapcsolatos kérdésre reagálva.

A videón a tartalékos egy romos épületből beszél a Gázai övezetben: ,,Binjámin Netanjahu miniszterelnök, ez a videó neked szól. Mi, tartalékosok, nem kívánjuk átadni a kulcsokat semmilyen palesztin hatóságnak. Nem áll szándékunkban átadni Gáza kulcsait a Hamász, a Fatah vagy bármely más arab entitásnak. Miniszterelnök úr, a tartalékosok mögötted állnak. Itt maradunk a végéig, a győzelemig” – mondta.

Gallant védelmi miniszternek címezve: ,,Te nem tudod megnyerni a háborút. Mondj le – nem tudod megnyerni a háborút és nem parancsolhatsz nekünk. Tájékoztatlak Gallant úr – ha nem a győzelemre megyünk, 100 ezer tartalékos marad a kerítésnél. Nem mozdulunk el a kerítéstől. Felszólítjuk Izrael állam lakóit, hogy jöjjenek Gázába, és a mi biztosításunk mellett egyetlen vezetőre hallgatunk – nem a védelmi miniszterre, nem is a vezérkari főnökre. Hanem a miniszterelnökre”.

,,Jól gondoljátok meg, kinek akarjátok átadni a kulcsokat. Testvéreinket nem hiába gyilkolták meg vagy erőszakolták meg. Győzelmet akarunk, döntőt. Aki ártott Izrael népének és testvéreinknek, azt mi el akarjuk pusztítani, és te, Gallant úr, ezt nem tudod megtenni. Változtass, különben megyünk a miniszterelnökkel. Katonai puccsot akartatok – megmutatjuk mi a győzelem, hogyan győznek az igazi zsidók.”

A videót először Netanjahu szócsöve, Jinon Magal szélsőjobboldali újságíró osztotta meg, majd a miniszterelnök nagyobbik fia, Jáir Netanjahu is megosztotta Telegram-fiókján. Jáir egy ideje Miamiban él.

A videót az arab média is felkapta.

The post Nyomozás egy lázadással fenyegető tartalékos videója miatt first appeared on Új Kelet online.