ujkeletlive

Rafah ostroma – izraeli tankok és csapatok folytatják a szárazföldi hadműveletet

A Soa Emléknap nyugalmát tegnap estére  felváltotta a Hamász, gázaiak körében nagy ünneplést kiváltó váratlan bejelentése, miszerint elfogadja az úgynevezett kairói túszalku javaslatát. Az izraeli tárgyalók által leszögezett vázlathoz képest a terrorszervet által propagált újabb verzió állítólag számos olyan záradékot tartalmaz, amely a jeruzsálemi vezetés számára elfogadhatatlan. A bejelentést követően az ajánlatot elemző hadikabinet úgy döntött, hogy a terrorszervezet tűzszüneti ajánlata nem felel meg a követeléseknek, és bejelentette, hogy jóváhagyja a rafahi szárazföldi hadművelet további folytatását.

A Miniszterelnöki Hivatal közleményét a hadikabinet minisztere Beni Gantz is megerősítette, mondván – a Hamász által elfogadott tűzszüneti javaslat nincs összhangban a közvetítőkkel eddig folytatott párbeszéddel, és jelentős hiányosságokat tartalmaz Izrael eredeti  követeléseihez képest.

Az izraeli tárgyalók folytatják a munkát, miközben minden döntés a haditanács elé kerül, a döntéshozatalban pedig nem lesznek politikai megfontolások, – ígérte Gantz a túszok családjai megnyugtatására.

Szeretnék Izrael polgáraihoz és különösen a túszok családjaihoz fordulni. Kegyetlen ellenséggel állunk szemben. Soha nem hagyjuk fel a túszaink visszahozatalára tett erőfeszítéseinket, továbbra is azon fogunk dolgozni. Visszatérésük háborús cél, de mindenekelőtt legfőbb erkölcsi kötelesség,” – tette hozzá Gantz, megerősítve a Miniszterelnöki Hivatal hivatal korábbi bejelentését, miszerint a hadikabinet egyhangúlag úgy döntött, hogy folytatja a korábban bejelentett rafah hadműveletét, „ilymódon katonai nyomást gyakorol a Hamászra, azzal a céllal, hogy előrelépést érjen el a túszok kiszabadítása, illetve a többi háborús cél érdekében.”

A hivatal közleménye szerint a Hamász legutóbbi ajánlata messze nem felel meg Izrael alapvető követelményeinek, ugyanakkor munkacsoportokat küldenek a közvetítőkkel folytatott tárgyalásokra,  „kimerítve annak lehetőségét, hogy Izrael számára elfogadható feltételekkel megállapodásra jussanak.”

A Hamász bejelentése, és annak elutasítása után tovább nőtt a feszültség a túszok hozzátartozói és támogatóik körében. Tegnap este spontán tüntetések keretében több helyszínen is az utcára vonultak tiltakozva a Hamász tűzszüneti ajánlatának elutasítása ellen. A rendőrség kétszer oszlatta fel a tel-avivi Ayalon autópályán a forgalmat akadályozó több száz tüntetőt, míg Jeruzsálemben Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatalos rezidenciája előtt jelentek meg a kormány leváltására és a fogvatartottak kiszabadítására felszólító demonstrálók.

Az izraeli médiának nyilatkozó bennfentes források azt állítják, hogy a Hamász által bejelentett alku nem ugyanaz, amelyről Izrael és Egyiptom 10 nappal ezelőtt megállapodott, és amely azóta a közvetett tárgyalások alapjául szolgált. A különféle záradékok, amelyeket utólag illesztettek be az izraeli fél tudta és jóváhagyása nélkül, a háború befejezésére és ez utóbbi biztosítására szolgáló garanciákat tartalmazzák. 

Izraelben a Hamász ajánlatát csapdának tekintik, amelynek célja, hogy Izraelt az alku elutasítójának tüntessék fel azt követően, hogy Washington napokig a Hamászt tette felelőssé a vázlat elvetése és az időhúzás miatt. Emellett, a Walla riporterének nyilatkozó izraeli tisztviselők azzal vádolják a Biden-kormányzatot, hogy tudott az Egyiptom és Katar révén a terrorszervezettel tárgyalt felpuhított vázlatról, de nem tájékoztatta arról  Jeruzsálemet a Hamász hétfői bejelentése előtt, az amerikaiak viszont állítják, hogy  „diplomatáik együttműködtek izraeli kollégáikkal. Nem voltak meglepetések.”

Az amerikai tisztviselő szerint „ez egy rendkívül nehéz folyamat, a tárgyalások dohai és kairói közvetítőkön keresztül zajlanak,” hozzátéve, az Egyesült Államok úgy véli, hogy Izrael jóhiszeműen vett részt a tárgyalásokon, és az április végi vázlat „az eddigi legelőremutatóbb javaslat volt.” Ravid riportja szerint a tűzszünet biztosításához a Hamásznak egyszerűen el kell engednie a túszokat, és ez mind meg van tervezve,” emellett az amerikai forrás azt is elmondta, hogy a Biden-kormányzat a Hamász válaszát ellenjavaslatnak, és nem új javaslatnak tekinti.

Továbbá, a Walla riporterének nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint a Biden-kormányzat kinyilvánított célja, miszerint „biztosítsa, hogy a kezdeti hathetes tűzszünet valami tartósabbá épüljön át. A megállapodás három fázist határoz meg erre a célra, és az lenne a célunk, hogy mindhárom fázis befejeződjön, és az összes túsz visszakerüljön a családjához,” – továbbá hangsúlyozva – az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom garanciavállalóként szolgál a túsztárgyalási folyamathoz, de Washington nem adott semmilyen garanciát a Hamásznak a háború befejezésére.

Összegezve, az incidens gyanakvást keltett Jeruzsálemben az Egyesült Államok a túszalku közvetítői szerepét illetően, ami negatívan befolyásolhatja a további tárgyalásokat, ugyanakkor utat biztosított a rafahi szárazföldi hadművelet előrehaladása végett. Izrael a maga részéről ismételten elutasítja a háború befejezését a túszalku részeként, ehelyett ragaszkodik ahhoz, hogy a harcokat az esetleges fogolycsere végrehajtása után is folytatja a Hamász katonai és kormányzati kapacitásainak megsemmisítése érdekében.

The post Izrael elutasította a Hamász felpuhított javaslatát, elkezdődött Rafah ostroma first appeared on Új Kelet online.