Avi/ujkelet.live

A háborús 213. napja: A Hamász terrorszervezet este hivatalosan bejelentette, elfogadja az egyiptomi-katari tűzszüneti megállapodást.

A politikai szárny vezetője, Iszmail Hanije tájékoztatta Mohammad bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnököt és Abbász Kamelt az egyiptomi hírszerzés vezetőjét arról, hogy a Hamász elfogadja a tűzszüneti javaslatot.

Egy izraeli forrás válaszában tisztázta, hogy ,,jelen pillanatban nem vesszük komolyan a Hamász válaszát. Ez egy egyoldalú egyiptomi javaslatra adott válasz. Először meg kell kapjuk a Hamász válaszát és tanulmányozni fogjuk.”

A média szerint Egyiptom és Katar egy módosított javaslattal állt elő a Hamásznak, amit Izrael nem hagyott jóvá.

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter este találkozott az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökével, Herci Halevi altábornaggyal és a Műveleti Igazgatóság vezetőjével, Oded Basziuk vezérőrnaggyal, hogy „megvitassák az Izraeli Védelmi Erők reggel várható hadműveleti terveit a Gázai övezetben, különös tekintette Rafah területére” – közölte az irodája.

Rafah: Joe Biden elnök és Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn délután 30 percig beszélt telefonon a fogolycseréről szóló tárgyalásokról és Izrael előkészületeiről a rafahi szárazföldi invázióra, közölték amerikai és izraeli tisztviselők.

Izrael hétfőn megkezdte a palesztin civilek evakuálását Rafah keleti részeiről, közel az izraeli határhoz.

„A miniszterelnök beleegyezett abba, hogy a Kerem Salom átkelő nyitva álljon a humanitárius segítségnyújtáshoz a rászorulók számára. Az elnök megismételte világos álláspontját Rafah ügyében” – áll a Fehér Ház közleményében.

A Kerem Salom a segélyszállító teherautók fő átkelőhelye Izrael és Gáza között, amelyet vasárnap zártak le, miután a Hamász terrorszervezet rakétákkal támadott egy közeli katonai posztot, megölve négy katonát.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint a Netanjahuval folytatott beszélgetésében Biden megismételte a rafahi invázió miatti aggodalmát, és kijelentette, hogy úgy véli, hogy a tűzszünet megkötése a legjobb mód a Gázában fogva tartott izraeli túszok életének megvédéséhez.

Északi front: A Hezbollah terrorszervezet robbanóanyaggal megrakott drónja csapódott be Metula északi közösség közelében, jelentette az izraeli hadsereg.

1-2. osztályos gyerekek rakétariadó közben Felső-Galileában:

A hadsereg azt is közölte, hogy délután csapást mért a Hezbollah terrorszervezet elit Radwan egységéhez tartozó létesítményben mintegy 15 épületre és infrastruktúrára a dél-libanoni al-Lwaizában.

Izraeli vadászgépek később csapást mértek a Hezbollah egyik épületére a dél-libanoni Szrebbine-ben, valamint egy rakétakilövő állásra Ajta as-Sabban.

A tüzérség pedig Szouaneh melletti területeket támadott ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg és a határrendészet ma reggel indított razziája során Tulkarem városában megöltek egy fegyveres terroristát.

A harcmérnökök utak alá helyezett robbanószerkezeteket tártak fel a városban. A csapatok találtak két robbanóanyag-gyártó laboratóriumot, valamint lefoglaltak egy gépkarabélyt is.

Júdea és Szamária más részein az éjszaka letartóztattak 13 keresett palesztint.

Október 7 óta a csapatok letartóztattak mintegy 4000 keresett palesztint Júdea és Szamária-szerte, közülük mintegy 1700 a Hamászhoz köthető.

Besorozás: Az egykori túszt, Noga Weisst ma reggel besorozták az izraeli hadseregbe.

A 18 éves Weisst a Hamász október 7-én rabolta el Be’eri kibucbeli otthonából édesanyjával, Sirirvel együtt. Apját, Ilant a terroristák megölték. Noga és Siri novemberben szabadultak a Gázai övezetből egy fogolycsere keretében.

Noga masakit tas, amolyan szociális munkás szerepkörben fog szolgálni.

,,Emlékszem, hogy azon a napon, amikor anyámmal kiszabadultunk, Kerem Salomba vittek minket, és volt ott egy hangár tele katonákkal. A katonák jelenlététől biztonságban éreztem magam, és ez csak megerősítette bennem a vágyat, hogy részese lehessek és a hadseregben szolgálhassak” – mondta Weiss.

Jom Hasoá: A holokauszt éves emléknapja alkalmából délelőtt 10 órakor két percre megszólaló szirénát szokás szerint egy holokauszt-túlélő aktiválta katona unokájával.

Malka Harman nyomta meg a szirénarendszer gombját unokájával, Maor Harman századossal, aki a Polgárvédelmi Parancsnokságnál szolgál.

Bekiabálás: Egy holokauszt-túlélő hétfőn Binjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelve megzavarta a Jad Vasemben zajló koszorúzást.

„Nem szabad újra a mélybe ereszkednünk. Mi kell még ahhoz, hogy hazamenj?”

„Emlékezzen Izrael népe cserben hagyott fiaikra” – kiabálta a Gázában fogva tartott túszokra utalva.

Moszad: A Moszad központjában tartott holokauszt-megemlékező rendezvényen a kémügynökség vezetője, David Barnea kijelentette: „Ma minden eddiginél jobban erkölcsi kötelesség számomra és mindannyiunk számára a ‘Soha többé’ kifejezés”.

A Moszadot „az vezérli, hogy továbbra is a legjobb hírszerző ügynökség legyen a világon, eltökélt és elszánt azokkal szemben, akik elpusztítanának minket… Azt a parancsot kaptuk, hogy teljesítsük célunkat, az izraeliek és a zsidók védelmét szerte a világon”.

A Moszad „minden követ megmozgat” küldetésében, hogy hazahozza a Hamász által fogva tartott túszokat, hangsúlyozta Barnea.

Temetés: Idegenek százai vettek részt Esther Greizer holokauszt-túlélő haifai temetésén, aki az éjszaka hunyt el 95 éves korában, és nincsenek közeli hozzátartozói.

A közösségi médiában felhívásokat tettek közzé a nyilvánosság számára, hogy menjenek el a náci atrocitásokat túlélő, Magyarországon született Greizer temetésére.

Dédunokaöccse, Jocháj Gringlick Facebookon azt írta, hogy a Greizernek nem lehetett gyereke a kísérletek miatt, amelyeket gyerekként az auschwitzi koncentrációs táborban végeztek rajta.

The post A Hamász benne a megállapodásban, terrorelhárítás és Jom Hasoá first appeared on Új Kelet online.