Avi/ujkelet.live

A háború 213. napja: Tegnap este a hadikabinet ülésén végül megszületett a döntés az akció előmozdításáról a dél-gázai Rafahban, amely az izraeli határ melletti város keleti negyedeinek evakuálásával kezdődik. A Ynet hírportál szerint ezt két esemény előzte meg: a Hamász ragaszkodása a tárgyalásokon a háború befejezéséhez, valamint a Rafahból Kerem Salomra kilőtt aknavetőgránátok, amelyek négy harcos halálát okozták.

A folyamatos nyilvános fenyegetések ellenére, főként Binjámin Netanjahu miniszterelnök részéről, tegnap este volt az első alkalom az elmúlt négy hónapban – mióta szóba került a rafahi hadművelet –, hogy Netanjahu bemutatta a rafahi hadművelet első szakaszát, és követelte, hogy a hadikabinet miniszterei ismertessék álláspontjukat a kérdésben. A miniszterek kérdéseket tettek fel a vita során, és végül egyhangúlag az első szakasz jóváhagyása mellett döntöttek.

Attól a pillanattól kezdve, hogy ma reggel megkezdődött a lakosság evakuálása, az egyelőre korlátozott hadművelet részeként napokon belül megkezdődhet a manőverezés ,,a Hamász utolsó fellegvárában”. Izraelben azonban nem csapták rá az ajtót a tűzszüneti tárgyalásokat vezető közvetítőkre, élén az Egyesült Államokkal. Egy korlátozott akció lehetővé teszi, hogy Izrael bármikor visszatérjen a tárgyalóasztalhoz. Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt nyilatkozta a Ynetnek, hogy bár az evakuálás megkezdődött, ,,minden visszafordítható”, avagy ,,ha a Hamász beleegyezik a megállapodásba, a művelet leállítható.”

Órákkal azután, hogy megkezdődött a lakosság evakuálása, a Hamász azt állította, hogy ,,ez veszélyes eszkaláció”-nak minősül, melynek ,,következményei” lesznek. Eközben a Rafahból érkező felvételek alapján úgy tűnik, hogy a kiürítésre kijelölt területek lakóinak egy része már észak felé tart. Gázai jelentések szerint a reggeli óráktól 28 ember vesztette életét az izraeli hadsereg támadásaiban Rafahban.

Palesztin riportok szerint a hadsereg támadást hajtott végre Rafah keleti részén

A palesztin menekülteket segélyező ENSZ-ügynökség (UNRWA) azt mondta, hogy nem veszi figyelembe az izraeli hadsereg evakuálásra való felszólítását.

Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója szerint az ügynökség nem evakuálta a területet, és nem is tervezi. Az UNRWA-nak több ezer alkalmazottja van a városban.

Izrael hétfőn tájékoztatta Egyiptomot Rafah kiürítésének megkezdéséről. Biztonsági tisztviselők azt mondták Egyiptomnak, hogy az evakuálás az izraeli határhoz közeli keleti negyedekre terjed ki, és ez egy korlátozott művelet. Izrael fontosnak tartja az egyiptomiak tájékoztatását a városban folyó tevékenységről, tekintettel arra, hogy az egyiptomiak félnek a gázaiak Sínai-félszigetre való tömeges beáramlásától. Egyiptomi biztonsági források szerint Kairó megemelte katonai készültségi szintjét a Sínai-félsziget északi részén, amely a Gázai övezettel határos.

Franciaország kijelentette, hogy „határozottan ellenzi” Izrael rafahi offenzíváját.

„Franciaország megismétli, hogy határozottan ellenzi az izraeli offenzívát Rafahban, ahol több mint 1,3 millió ember talált menedéket egy nagyon nehéz helyzetben” – áll a külügyminisztérium közleményében. ,,Polgári lakosság lakóhelyének elhagyásra kényszerítése háborús bűnnek minősül.”

Németország felszólította az összes felet, hogy folytassák a fegyverszünetről és a fogolycserérők szóló tárgyalásokat.

„A tárgyalásokat nem szabad veszélybe sodorni, és minden félnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a gázai lakosságot humanitárius árukkal lássák el… és a túszokat kiszabadítsák” – mondta a külügyminisztérium szóvivője a kormány sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államok felvilágosítást kért a rafahi művelettel kapcsolatban, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató délután. A Biden-kormány további részleteket követel az izraeli tervekről, és a nap folyamán az amerikai kormány vezető tisztségviselői és izraeli kollégáik megvitatják a kérdést.

Egy izraeli tisztviselő délután megerősítette, hogy Joe Biden amerikai elnök ma beszélni fog Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel Rafahról.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a következőt nyilatkozta a Walla riporterének: ,,Továbbra is hiszünk abban, hogy a megállapodás a legjobb módja a túszok életének megóvásának és a rafahi invázió elkerülésének, ahol több mint egymillió ember talált menedéket. Ezek a tárgyalások jelenleg is folymatban vannak”.

The post Az akció, amely lehetővé teszi a tűzszüneti tárgyalásokhoz való visszatérést first appeared on Új Kelet online.