Avi/ujkelet.live

A harcok 213. napja: Izraeli vadászgépek az éjszaka számos célpontot támadtak a dél-gázai Rafah térségében, ahonnan halálos rakétatámadást hajtottak végre Kerem Salomra irányítva. A megsemmített célpontok között voltak mesterlövész posztok, katonai épületek és terror-infrastruktúrák.

Mindeközben a szárazföldi erők a Netzarim folyosón, a Gázai övezet középső részén folytatják műveleteiket. A 679. Jiftach-dandár harcosai azonosítottak egy fegyveres terrorsejtet és légicsapást irányítottak rájuk.

Az elmúlt 24 órában a vadászgépek légicsapásokat hajtottak végre az övezet-szerte terrorcélpontok ellen, köztük katonai épületek, rakétaindítók és becsapdázott épületek ellen. Harci helikopterek pedig fegyvereket és egy épületet támadtak, ahonnan lövéseket adtak le az erőkre.

Északi front: Mintegy 30 rakétát lőttek ki reggel Libanonból a Golán-fennsíkra. Sérülésről nem érkezett jelentés. A hadsereg ágyúzással támadta a rakétaindító posztokat l

A Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásért, azt állítva, hogy több tucat Katyusa rakétával vett célba egy katonai bázist a Golánon.

Tárgyalások: Egy izraeli forrás azt nyilatkozta a The New York Times-nak, hogy Izrael és a Hamász néhány nappal ezelőtt közel állt a megegyezéshez, de Binjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentései a rafahi hadművelettel kapcsolatban rontották az esélyeket. A ma reggel közzétett cikk szerint a forrás azt mondta, hogy a Hamász most több garanciát akar a megállapodás végrehajtására, hogy biztosítva legyen, hogy Izrael nem folytatja a harcokat. Két amerikai tisztviselő azonban azt mondta, nem stimmel, hogy a tárgyalások zsákutcába futattak, és ,,a felek még vizsgálják a legutóbbi javaslatokat”.

Netanjahu hivatala a következőt reagálta a riportra: ,,Az az állítás, hogy Netanjahu miniszterelnök és nem a Hamász az, aki szabotálta a megállapodást, teljes mértékben hazugság és a közvélemény szándékos megtévesztése. Az igazság épp az ellenkezője, a Hamász az, aki meghiúsít minden alkut azzal, hogy egy millimétert sem enged szélsőséges követeléseiből, amelyeket egyetlen izraeli kormány sem fogadna el”.

Egy egyiptomi tisztségviselő reggel a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy az elmúlt két nap során tett izraeli politikai nyilatkozatok szabotálják a tárgyalásokat és akadályokat gördítenek a megállapodás elé. Ezzel Netanjahu hivatalának és a kormány minisztereinek nyilatkozataira hivatkozott, melyekben tiltakoztak, főként a tartós tűzszünet és a háború befejezése ellen.

,,Az ilyen típusú tárgyalások nagyon érzékenyek, és nem tűrik ezt a káoszt a belső megfontolásokból származó kijelentéseket” – mondta az egyiptomi tisztviselő, majd hozzátette: ,,Egy ilyen kényes helyzetben csendben kell maradni, és nem szabad ilyen jellegű nyilatkozatokat közzétenni.”

Bill Burns, a CIA igazgatója ma várhatóan Izraelbe látogat, és találkozik Netanjahuval és más tisztviselőkkel, hogy megvitassák a foglycserével egybekötött tűzszüneti megállapodást, idézett a Walla riportere két izraeli tisztviselőt vasárnap.

Rafah: Joáv Gallant védelmi miniszter egy éjszakai telefonbeszélgetés során közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, hogy Izraelnek nincs más választása, mint elindítani az offenzívát a dél-gázai Rafahban.

Gallant tájékoztatta Austint a Rafahból indított rakétatámadásról, melyet egy izraeli katonai posztra irányítottak a határon, megölve három katonát.

A miniszter részletezte ,,azt a sok erőfeszítést, amelyet Izrael Állam tesz a túszok szabadon bocsátásáról és az ideiglenes tűzszünetről szóló [megállapodás] elérése érdekében, és kijelentette, hogy a Hamász jelenleg elutasít minden olyan javaslatot, amely ezt lehetővé tenné”.

Gallant hangsúlyozta Austinnak, hogy ,,nem maradt más választás, és ez pedig az izraeli hadművelet kezdetét jelenti Rafahban”.

,,Gallant megköszönte a védelmi miniszternek a szoros együttműködést, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak fontos szerepe van a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló párbeszéd előmozdításában”.

Mint arról korábban beszámoltunk, az izraeli hadsereg reggel elkezdte felszólítani a palesztinokat, hogy hagyják el Rafah keleti negyedeit, az izraeli határ közelében lévőket, a tervezett offenzíva előtt.

A Hamász terrorszervezet vezető tisztviselője hétfőn kijelentette: ,,Közel voltunk a megállapodáshoz. Az izraeli döntés, hogy megkezdi a lakosság evakuálását Rafahból, leállítja a megállapodásról szóló tárgyalásokat”.

The post Harcok Gázában, 30 rakéta a Golánra és pesszimizmus a tárgyalásokon first appeared on Új Kelet online.