Avi/ujkelet.live

A háború 232. napja, északi front: 20 rakétát lőttek ki péntek este Libanonból Észak-Izraelre. Számos rakéta Manara es Dovev közösségekben csapódott be, sérülés nem történt, de károk keletkeztek. Az izraeli hadsereg válaszul a rakétaindító posztokat ágyúzta.

Továbbá ,,egy gyanús légi célpontot” fogtak el a légvédelmi rendszerek Dison felett.

Szintén pénteken izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet számos épületére a dél-libanoni Szuaneh és Ramje közösségekben, valamint egyéb terror-infrastruktúrára Jarunban. Továbbá drónnal támadtak terroristákat Hanine-ban.

Egyiptom: Egyiptomban dühösek Izraelre és az Egyesült Államokra, mert úgy látják, hogy a Gáza partján létesített amerikai úszó móló közvetlen veszélyt jelent gazdasági profitjukra, jelentette péntek este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Egyiptom magas rangú tisztviselői nagy összegeket keresnek a Rafah-átkelőn áthaladó árukból, valamint azokból az adókból, amelyeket minden egyes átkelőn áthaladó személy után beszednek – fejenként körülbelül 5000 dollárt.

Egyiptomban attól tartanak, hogy a móló lesz a fő kereskedelmi átjáró Gázába, és ez nagyon aggasztja őket. Emellett attól tartanak, hogy az amerikai mólót idővel nem csak áruk, hanem emberek áthaladására is használni fogják, ami komolyabb gazdasági károkat okozna Kairónak.

Mindeközben Izrael és Egyiptom megpróbálja áthidalni a köztük lévő szakadékokat, hogy egyetértés szülessen a Rafah-átkelő tevékenységről. Az egyiptomiak leállították a segélyszállítmányokat két héttel ezelőtt, tiltakozásul amiatt, hogy Izrael elfoglalta az átkelő gázai oldalát.

Joe Biden elnök pénteken beszélt Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, és arra kérte, hogy indítsa újra a segélyszállító teherautók áramlását Gázába Izraelen keresztül, közölték amerikai tisztviselők.

Egyiptom szerint a két fél megállapodott abban, hogy a segélyszállító teherautók és az üzemanyag ,,ideiglenesen” az izraeli Kerem Salomon keresztül megy be Gázába, amíg nem születik megállapodás a Rafah-átkelő újbóli megnyitásáról.

Nyomozás: Az izraeli katonai rendőrség olyan incidenseket vizsgál, amelyek során katonák a Gázai övezetben végrehajtott műveletek során lefilmezték magukat amint könyveket, köztük egy Korán égetnek el. A könyvégetésről készült felvételeket a katonák készítették, feltöltötték a közösségi oldalakra, majd később palesztin fiók is megosztotta.

Az egyik videóban egy katona egy Koránt tart a kezében, majd a tűzbe dobja.

Egy másik képen, amely állítólag a gázai Aksza Egyetemen készült, egy katona látható, amint egy felgyújtott könyvespolc előtt pózol.

Az incidensekre reagálva az izraeli hadsereg közölte, hogy a Katonai Rendőrség vizsgálatot indított, amelynek megállapításait a katonai főtanácsnok elé terjesztik felülvizsgálatra.

A hadsereg megjegyezte, a „súlyos” incidensek „összeegyeztethetetlenek az Izraeli Védelmi Erők értékeivel és protokolljaival”. A Korán felgyújtásával kapcsolatban a hadsereg azt mondta, hogy „tisztel minden vallást, és teljes mértékben elítéli az ilyen viselkedést”.

Nukba: Az október 7-én Izraelbe beszivárgó nukbás terroristáknál zsebszótár volt héber szavakkal és mondatokkal, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

A szótárak Izrael déli részén megölt terroristák holmijából kerültek elő, és olyan kifejezéseket tartalmaznak, mint „a vedd le a nadrágod” (nőhöz intézve) és „emeld fel a kezed”, ami azt mutatja, hogy az izraeli nők megerőszakolása része volt inváziójuk céljainak.

Biztonsági tisztviselők kijelentették, hogy a biztonsági erők több ezer tárgyat, köztük a megölt terroristáktól begyűjtött videókat és dokumentumokat birtokolnak, és sok információt nyernek ki belőlük. Az erőfeszítések jelentős részét abba fektetik, hogy a tárgyakból hírszerzési információkat gyűjtsenek, és bemutassák a világnak a Hamász terroristái által elkövetett bűncselekményeket.

The post 20 rakéta Libanonból, Egyiptom és könyvégetés first appeared on Új Kelet online.