Avi/ujkelet.live

A háború 144. napja: Mintegy húsz rakétát lőttek ki késő délután Libanonból Nyugat-Galileára. A lövedékek egy részét elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi pedig nyílt területen landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Rakéta landol az úttesten egy mozgó jármű közelében az északi határnál

A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy ma másodszor, páncéltörő rakétákkal célba vette a Meron-hegyi légi irányító bázist és súlyos károkat okozott. Az Izraeli Védelmi Erők még nem kommentálta az állítást, de a nap folyamán megjelent riportok nem számoltak be sérülésről.

Reggel a Hezbollah mintegy harmincöt rakétát lőtt ki a bázisra, de nem okozott sérülést vagy kárt.

Déli front: A dél-gázai Khan Junesz nyugati részén tevékenykedő Kommandós-dandár Maglan egysége rajtaütéseket hajt végre a Hamász terrorszervezet telephelyein a térségben, és naponta több tucat terroristát öl meg, többek között közelharcban, mesterlövészek által és légicsapások irányításával, jelentette délután az Izraeli Védelmi Erők. A Maglan harcosai mindemellett terroristákat tartóztatnak le és fegyvereket foglalnak le.

Egy közelmúltbeli incidens során miközben a Maglan harcosai rajtaütést tartottak a Hamász egyik telephelyén Khan Juneszben, négy terroristát azonosítottak feléjük futni. Az operatívok közül hármat megöltek, míg a negyedik megadta magát.

A helyszínen a csapatok fegyvereket foglaltak le, köztük egy ágy alá rejtett gépkarabélyt, rakétákat, gránátokat, robbanóöveket, vállról indítható rakétákat, robbanószerkezeteket és egyéb katonai felszereléseket.

Északi és Déli front: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint Izrael azonosította, hogy Irán, a Hezbollah és a Hamász arra törekszik, hogy kihasználják a muzulmánok szent hónapját, a ramadánt, és „október 7-e második szakaszává változtassák, és lángra lobbantsák a terepet”.

A Központi Parancsnokságnál végzett értékelés során Gallant kijelentette: „A Hamász fő célja, hogy a ramadánt – a Templom-hegyre és Jeruzsálemre helyezve a hangsúlyt – a tervük második szakaszává változtassa, amely október 7-én kezdődött. Ez a Hamász fő célja, ezt erősíti Irán és a Hezbollah.”

„Nem szabad megadnunk a Hamásznak azt, amit a háború kezdete óta nem tudott elérni, a harci frontok egyesítését” – figyelmeztetett Gallant.

Riport: A Hezbollah leállítja Izrael rakétázását, ha a Hamász elfogadja a fegyverszünetre vonatkozó javaslatot, hacsak az izraeli erők nem támadják tovább Libanont, idézett a Reuters két forrást, ,,akik ismeri a Hezbollah gondolkodását”.

„Abban a pillanatban, hogy a Hamász bejelenti a fegyverszünet jóváhagyását, és abban a pillanatban, amikor kihirdetik a fegyverszünetet, a Hezbollah tartani fogja magát a fegyverszünethez, és azonnal leállítja a műveleteket délen, ahogy az előző alkalommal is történt” – mondta a két forrás egyike.

Határsértés: Egy palesztin illegálisan megpróbált áthatolni Al Muntar körzetben Júdea és Szamária területéről Jeruzsálembe a biztonsági kerítésen. Egy határrendész gyanúsított letartóztatási eljárást hajtott végre, melynek keretében lelőtte. A palesztin belehalt a sérüléseibe. A határrendészet közölte, hogy vizsgálja az incidenst.

: Joe Biden elnök tegnap esti NBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy a Netanjahu-kormány által választott út miatt Izrael elveszíti a világ támogatását.

„A nemzetek túlnyomó többsége támogatja Izraelt. Ha ezt folytatja ezzel a hihetetlenül konzervatív kormánnyal, amivel rendelkeznek, és Ben-Gvirrel és másokkal… elveszítik a támogatást a világ minden részéről, és ez nem érdeke Izraelnek.”

Biden szerint a tűzszünet időt ad arra, hogy olyan irányba haladjanak a dolgok, amelyre sok arab ország készen áll mozdulni. „Szaúd-Arábia kész elismerni Izraelt” – mondta, hozzátéve, hogy nem a kétállami-megoldás azonnali nyélbe ütéséről beszél, hanem egy folyamatról, amely oda vezet.

Még mindig : Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter két napja levelet küldött Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek, amelyben aggodalmának adott hangot az izraeli gazdaság helyzete és Júdea és Szamária gazdasági helyzete miatt, és arra kérte Izraelt, hogy tegyen lépéseket a palesztin gazdaság javítása érdekében.

A Walla hírportál riportere rámutatott, hogy a levelet Netanjahunak és nem izraeli kollégájának, a Biden-kormány által kiközösített szélsőjobboldali Becalel Szmotrichnak küldte. Ez példátlan az izraeli-amerikai kapcsolatokban.

The post Feszültség északon és Gallant figyelmeztetése first appeared on Új Kelet online.