Avi/ujkelet.live

A háború 183. napja, ramadán: Jeruzsálemi körzet rendőrei az éjszaka a Tarawih ima után letartóztattak 4 gyanúsítottat, amint kiléptek a Templom-hegy kapuján, uszítás és terrorizmus támogatásának gyanúja miatt.

Kora reggel a rendőrség intézkedett, hogy leállítsa a Fadzsr ima végén indult uszító skandálásokat. Miután a Templom-hegy területéről több tűzijátékot lőttek a levegőbe, és felbujtó felhívások hangzottak el, az ország északi részének egyik lakosát letartóztatták tűzijáték indítás és uszítás miatt.

A reggeli órákban a rendőrök és a biztonsági erők az óvárosban további 11 gyanúsítottat tartóztattak le terrorizmusra való felbujtás és támogatás gyanújával. Többségük Kelet-Jeruzsálem lakosa, néhányan az északi térség lakosai, egy pedig Sechemből való, 14-19 évesek.

Irán: Két iráni tisztviselő azt nyilatkozta a The New York Timesnak, hogy Irán úgy döntött, ,,közvetlenül reagál” a Kudsz-erő parancsnokának damaszkuszi meggyilkolására. A válaszlépés célja, hogy ,,elrettentést teremtsen”, és Irán ,,az összes erőit teljes készültségbe helyezte”.

Magas rangú amerikai tisztviselők azt nyilatkozták tegnap a CBS és CNN csatornákon, hogy szerintük az iráni támadás ,,elkerülhetetlen”, és izraeli kollégáik is hasonló álláspontot képviselnek. Izrael és az Egyesült Államok meg van győződve arról, hogy Irán válaszlépésre készül, és mindkét kormány azon dolgozik, hogy felkészüljön ennek a lehetőségnek a megvalósulására. A magas rangú tisztségviselők azt jósolják, hogy az iráni támadás többféleképpen történhet, és stratégiai eszközt, amerikai és izraeli tisztségviselőket jelölhetnek meg célpontként.

Az NBC arról számolt be, hogy a Biden-kormány tisztviselői attól tartanak, hogy Irán ,,Izraelen belüli célpontok támadását tervezi” megtorlásul, és azon belüli bármely intézkedés katonai vagy hírszerzési célpontokra, nem civilekre összpontosítana. Az amerikai kormány kijelentette, hogy elkezdték mérlegelni a válaszlehetőségeket Irán különféle megtorlási módjaira.

Az izraeli hadsereg is fokozott készültségben van Irán fenyegetései miatt, hogy megtorolja a héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

A fokozott készültség közepette a hadsereg szerdán tartalékosokat hívott be légvédelmi rendszereinek megerősítésére.

A lehetséges forgatókönyvek, amelyekre a hadsereg készül:

  • Irán által támogatott milíciák rakéta- és dróntámadásai Libanonban, Szíriában, Irakban és Jemenben, ezekre már volt példa a folyamatban lévő gázai háború hátterében.
  • Ballisztikus rakétatámadások közvetlenül Iránból, több mint 1000 kilométerről, amivel Izrael még nem szembesült.
  • Terrorcsoportok kísérletei arra, hogy beszivárogjanak Izrael közvetlen határairól. Emiatt a hadsereg ma törölte a harci katonák eltávját.

Aggodalom: A CIA csúcstalálkozót tart Kairóban, de Izrael figyelmeztetett: ,,Nem megyünk a Hamász válasza nélkül”, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Izrael mindeddig nem kapott hivatalos választ a közvetítőktől a kompromisszumos javaslattal kapcsolatban. Az izraeli rugalmasság ellenére negatív jelzéseket küldtek Izraelnek a kompromisszum kapcsán.

Más megoldás híján Izrael megpróbál további nyomást gyakorolni a közvetítőkre – Egyiptomra és Katarra -, hogy megszorongassák a Hamászt. Katar esetében Izrael azzal érvel, hogy nem helyez elég nyomást a Hamászra, és Egyiptom előtt pedig azzal fenyegetőzik, hogy nem megy el az országban tartott találkozóra.

Az amerikai nyomás hátterében Biden amerikai elnököt pénteken megkérdezték, fenyegeti-e Izraelt a katonai támogatás leállítása, és azt válaszolta, Izrael azt teszi, amire kérte, hogy tegye meg.

Az amerikai szerepvállalás és a CIA vezetőjének Kairóba utazása fényében azonban valószínű, hogy a Moszad vezetőjét, David Barneát elküldik a találkozóra. Ha ez megtörténik, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar is csatlakozik hozzá.

Mindeközben Izrael attól tart, hogy a tűzszünetre irányuló diplomáciai nyomás megállapodás végrehajtása nélkül is opció. Biden elnök és Binjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtöki telefonbeszélgetése nyomán az Egyesült Államok tisztázta, hogy még mindig fogolycserével egybekötött tűzszüneti megállapodás van terítéken, de az ügyre nehezedő nyomás egyre nagyobb.

Leleplezett kém: A The Guardian brit lap pénteken azt állította, hogy felfedte a Katonai Hírszerzés 8200-as egységének parancsnokának kilétét, miután azt nyilvánosságra hozták az interneten. Ha az állítások igazak, akkor ez egy súlyos biztonsági kudarc, amely a parancsnok kilétének nyilvánosságra hozatalához vezetett.

Az Izraeli Védelmi Erők katonai szóvivője a következőt reagálta a publikációra: „A szóban forgó könyv több éve jelent meg, és a benne szereplő emailt a tiszt személyesen nem használja, és a múltban sem használta. A tiszt személyes adatainak felfedése azonban hiba. Az ügyet kivizsgálják, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset.”

A jelentés szerint a parancsnok kiadott egy könyvet, amelyet eladásra kínálnak az Amazonon, és digitális nyomot hagyott egy, a nevében létrehozott privát Google-fiókhoz, egyedi azonosítójával, valamint a fiók térképeire és naptárprofiljaira mutató linkekkel együtt.

Az újság több forrással is megerősítette, hogy a parancsnok írta a 2021-ben megjelent The Human Machine Team című könyvet, amelyben bemutatta a katonai felhasználású mesterséges intelligenciával kapcsolatos elképzelését. A könyv neve kezdőbetűiből álló írói álnevén – Brigadier General Y. S – jelent meg, de a könyv digitális változatában van egy anomnim e-mail cím, amely könnyen a személyes fiókjához vezet.

A hadsereg válaszában közölte, hogy az e-mail cím nem az egységparancsnok magán fiókja, csak a könyvvel kapcsolatos ügyekre való.

A lap szerint a gázai háború során úgy tűnik, hogy az izraeli hadsereg teljes mértékben magáévá tette a parancsnok jövőképét, amelyben a katonai technológia új kihívást jelent, ahol a mesterséges intelligencia egyre összetettebb feladatokat hajt végre a csatatéren.

A három éve megjelent könyvben a parancsnok azzal érvelt, hogy a gépi tanulással kapcsolatos elképzeléseit a modern hadviselés átalakítására általánossá kell tenni. „Csak fognunk kell őket a perifériáról, és a színpad közepére kell juttatnunk” – írta.

A könyv egyik része egy mesterséges intelligencia által működtetett „célgépezet” koncepcióját hirdeti, amely leírása nagyon hasonlít azokhoz a célokat ajánló rendszerekhez, amelyekről ismert, hogy az izraeli hadsereg Gáza bombázása során támaszkodik.

The post Ramadán, Irán és a leleplezett izraeli kém first appeared on Új Kelet online.