Avi/ujkelet.live

A háború 204. napja: A Hamász terrorszervezet szombat este életjelet adott két fogságában lévő túszról, a 64 éves Keith Siegelről, akit Kfar Azzából raboltak el, és a 46 éves Omri Miranról, akit Nahal Ozból raboltak el. A videóban Miran azt mondta, hogy 202 napja van fogságban. A két túsz megjegyezte, hogy idén nem ünnepelhetik családjukkal a pészachot.

A családok engedélyezték a videó megosztását.

,,Drága családom – mindannyian hiányoztok” – mondta Omri a videóban. „Apám, testvéreim, szeretett Lisájom, Roni és Alma, drága lányaim. Idén egyetlen ünnepet sem tudtunk együtt ünnepelni, az átkozott háború miatt, és remélem, hogy legalább a következő ünnepet, a függetlenség napját [május 14] mindannyian együtt ünnepelhetjük. Itt az ideje olyan megállapodásra jutni, amely révén élve, épségben kijuthatunk innen.”

Keith, aki sírva fakadt, a videóban szintén a rokonaihoz szólt: ,,Szeretném elmondani a családomnak, hogy nagyon szeretlek titeket. Fontos számomra, hogy tudjátok, hogy jól vagyok, és nagyon remélem, hogy ti is. Viszontlátásra, és remélhetőleg ez hamarosan megtörténik.”

Szerdán a Hamász megosztott egy videót a 23 éves Hers Goldberg-Polin amerikai-izraeli túszról.

Mindeközben: Joe Biden amerikai elnök délután X-en ismét megosztotta a közös fotót Avigail Idannal és családjával. A 4 éves Avigail elárvult, miután szüleit a Hamász terrorszervezet a szeme láttára meggyilkolta. A kislány 51 nap után szabadult a Hamász terrorszervezet fogságából.

,,Nem nyugszom mindaddig, amíg minden túsz, mint Abigail, akit elszakítottak a családjától és a Hamász fogságában volt, vissza nem tér szerettei karjába.

A szavamat adom.

A szavamat adom a családjaiknak” – írta Biden.

Figyelmeztetés: A KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak adott exkluzív interjújában a katari külügyminisztérium szóvivője, Dr. Madzsed Al Anszari óva intett egy izraeli hadművelettől a dél-gázai Rafahban: ,,Minden eszkaláció a terepen veszélybe sodorja a túszokat”.

A teljes interjú este kerül adásba.

Északi front: A Vaskupola rakétavédelmi rendszer délután lelőtt ,,egy gyanús légi célpontot”, amely Libanonból az izraeli légtérbe tartott Menara térségében. Az incidens aktiválta a szirénákat Kirjat Smona területén.

Libanonból számos páncéltörő rakétát lőttek ki ugyanerre a területre, a tüzérség válaszul az indítóhelyet támadta.

Vadászgépek pedig a Hezbollah egyik posztját vették célba a dél-libanoni Qouzah-ba.

Terrortámadás: A rendőrség nyilvánosságra hozta a Ramléban elkövetett tegnapi késes terrortámadás felvételét. A támadásban egy 18 éves nő súlyosan megsebesült.

A terroristát egy fegyveres civil agyonlőtte.

A szaúdik: Egy nappal Antony Blinken amerikai külügyminiszter látogatása előtt, szombaton Rijádban landolt egy izraeli magánrepülőgép, amelyet a közelmúltban a Moszad repüléseihez használtak. A gép ma reggel szállt fel Tel-Avivból, közbenső megállót tett Ománban, majd onnan indult tovább úticélja felé. Lehetséges, hogy az izraeli gép magas rangú izraeli tisztségviselőket szállított az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizációra irányuló tárgyalásokra.

A szóban forgó gép egy izraeli üzletemberé, és az elmúlt hónapokban magas rangú moszadosok és sabakosok hivatalos utazásaihoz használták. Ezenkívül a repülőgépet használták a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokra utazáshoz, amelyek Kairóban és Dohában zajlottak.

Hazai front: A kabinet csütörtöki ülésén a hadsereg magas rangú tisztviselői bemutatták az Izraeli Védelmi Erők Gázában elért eredményeit és a letartóztatott terroristák számát, akik megadták magukat, amikor elhagyták a kórházat, ahol a harcosok voltak bevetésen a Gázai övezetben. A szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter egy kérdéssel fordult a vezérkari főnökhöz, ami arra késztette Avi Dichter likudos minisztert, hogy közbelépjen – és szembeszálljon vele.

A következő párbeszéd zajlott le a 12-es csatorna tegnap esti riportja szerint:

Ben-Gvir: Miért van annyi fogvatartott? Nem lehetne megölni egy részüket? Azt akarjátok mondani, hogy mindenki felemeli a kezét? Mit lehet tenni ennyi fogvatartottal? Ez veszélyes a katonákra.”

Herci Halevi vezérkari főnök: Kire veszélyes? Nem lőjük le azokat, akik feltartott kézzel jönnek ki. Akik ellenünk harcolnak lelőjük – ezzel nincs is gond. Akik feltartják a kezüket, azokat letartóztatjuk.”

Dichter: Hallgatlak, és nem tudom, hogy Izraelben vagy egy másik országban vagy miniszter.”

The post A Hamász megosztott egy videót 2 túszról first appeared on Új Kelet online.