Avi/ujkelet.live

A háború 278. napja, déli front: Az Alexandroni Dandár két tartalékos katonája súlyosan megsérült reggel a Gázavárosban zajló harcokban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők este. Kórházba szállították őket, családjaikat értesítették.

A folyamatban lévő vizsgálat szerint sebesülésüket robbanószerkezet okozta.


Helyzet: Az izraeli hadsereg vezetője, Herci Halevi altábornagy szerint Izrael különböző módon gyakorol katonai nyomást a Hamászra a Gázai övezetben.

,,Különféle formában gyakorolunk katonai nyomást. Amit Rafahban tesznek, az különbözik attól, amit itt csinálnak” – mondta a hadsereg által este közzétett felvételen, mely tegnap készült, amikor Halevi a 99. hadosztály tisztjeivel találkozott Gázavárosban, egy új hadművelet közepette.

,,Amit itt csináltok, az különbözik attól, ami jelenleg Szedzsaijjában történik, vagy a [Netzarim] folyosó vagy a határ menti biztonsági terület küldetésétől” – mondta Halevi.

„A közös nevező a különböző helyszínek között… az elszántság… Nincs egyhelyben mozgás vagy megállás, fontos eredményeket értek el nap mint nap” – mondta Halevi a tiszteknek.

,,Előre tervezünk… keressük a lehetőségeket a vezető tisztviselők, az infrastruktúra és a terroristák [célba vételére], és ezt mindenféle módszerrel csináljuk”.


Háború: Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap este azt mondta a Fehér Ház közel-keleti koordinátorának, Brett McGurknak, hogy Izrael a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás részeként kivonhatná csapatait az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosóról – közölte Gallant irodája.

„Olyan megoldásra van szükség, amely leállítja a csempészési kísérleteket és megszakítja a Hamász potenciális utánpótlását, és lehetővé teszi az izraeli hadsereg csapatainak kivonását a folyosóról, a túszok szabadon bocsátásának keretében” – mondta.

Azt is közölte McGurkkal, hogy Izrael szeretné látni a Rafah átkelő újbóli megnyitását, de „nem fogja eltűrni, hogy a Hamász visszatérjen a területre”.


Északi front: Hasszán Naszrallah, a Hezbollah terrorszervezet vezetője szerdán a bunkeréből jelentkezve kijelentette: ,,Célunk az ellenség [Izrael] hadseregének és képességeinek kimerítése, az ellenség egészének morális, gazdasági, és társadalmi kimerítése, és ez sikerült is”.

Szerinte ezzel ,,nyomást gyakrolnak Izraelre, hogy belemenjen a tűzszünetbe… A leosztás egyértelmű – ha csendet akarnak északon, akkor Gázában tűzszünet kell legyen”.

Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti megállapodásról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban: ,,Nem kértük a Hamászt, hogy koordináljon velünk, és a Hamász képviselőivel folytatott minden találkozón tisztáztuk, hogy ami számukra elfogadható, az számunkra is elfogadható.”

,,Ha lesz tűzszüneti megállapodás Gázában, akkor a mi frontunk is leáll minden vita és tárgyalás nélkül” – tette hozzá Naszrallah. ,,Az Izraelre nyomást gyakorló összes nemzetközi szereplő számára világos, hogy nem lesz tűzszünet északon a gázai háború befejezése nélkül.”


Besorozás: Joáv Gallant védelmi miniszter a háború kitörése óta először szólalt fel a Kneszetben, és megfogadta, hogy jövő nyárig 3000 ultraortodox katonát fognak besorozni a hadseregbe.

„Célunk, hogy mindazokat besorozzuk, akik a törvény szerint besorozhatók. Mi így dolgozunk” – mondta a plénumnak. ,,Ha kóser ételt kell ennünk, gondoskodnunk kell a beszerzéséről. Kik lesznek a parancsnokaik? Azt akarom, hogy a parancsnok olyan valaki legyen, akiben az ultraortodoxok és családjaik megbíznak”.

„Végső soron a folyamat fokozatos, és 76 év alatt nem került rà sor” –utalt a régóta fennálló status quo-ra, amely biztosította az ultraortodox férfiak felmentését a katonai szolgálat alól.

Gallant ígéretet tett, hogy a sorkatonai értesítők „készen vannak, és a következő hetekben kiküldésre kerülnek”.

  • Az Izraeli Védelmi Erők sokkal magasabb számokat tartalmazó javaslatokkal is előállt, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap este.
  • A hadsereg első javaslata évi 50-60 ezer ultraortodox besorozását tartalmazza egy speciális irodával. A hadsereg a folyamatot a Szovjetunióból való bevándorlás alatti helyzethez hasonlította: ,,Külön toborzóirodát hozunk létre az ultraortodox férfiak számára”. A javaslat hátránya – magas erőforrás-költség.
  • A második javaslat: Évente 15 000 ultraortodox besorozása a négy meglévő toborzóiroda megerősítése révén. Így körülbelül öt évbe telik minden olyan ultraortodox besorozása, akire már nem vonatkozik a sorkatonai törvény. A javaslat hátránya – lassítaná a nem ultraortodox lakosság többi részének besorozását.
  • A harmadik javaslat: Évente mindössze 3000 ultraortodox besorozása. Hátránya, hogy sok időbe telik annak a több mint 60 000 ultraortodox férfinak a besorozása, akikre már nem vonatkozik a sorkatonai törvény.

Mindeközben a rabbik igyekeznek egységes álláspontot kialakítani a hadkötelezettség kérdésében, és közös határozatot kívánnak kiadni, amely megtiltja a bevonulást azoknak, akik besorozási értesítőt kaptak. A jelenlegi rabbinikus utasítás szerint ebben a szakaszban még azoknak sem szabad jelentkezni, akik nem tanulnak.

A vezető litván ultraortodox rabbik tegnap találkozót tartottak az ügyben. A litván ultraortodox közösség vezetője Dov Lando rabbi a következőt mondta a jesivabizottság elnökének: ,,Egy államnak, mely besorozza a jesiva tanulókat, nincs létjogosultsága… Ez a kormány mindenben ellenünk van.”

Gallant hivatalának illetékesei Mose Hillel Hirsch litván rabbi otthonában jártak a nap folyamán, hogy megtudják, igazak-e azok a publikációk, amelyek arról szólnak, hogy a rabbi parancsot adott a jesiva-hallgatóknak, hogy ne tegyenek eleget a behívó parancsnak, és megerősítést kaptak róla.

The post Déli front, Naszrallah és krízis az ultraortodoxok besorozása miatt first appeared on Új Kelet Live.