Avi/ujkelet.live

A háború 265. napja: Az Al Dzsazíra a héten ,,különleges és exkluzív” felvételeket tett közzé, amelyeken az izraeli hadsereg Oketz kutyás egységenek egyik négylábú harcosa megtámad egy idős palesztin nőt az otthonában, a Gázai övezet északi részén található Dzsabalija menekülttáborban.

A Ynet szerint az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a támadás időpontjában a kutya nem volt az erők birtokában, mivel korábban a Hamász elrabolta, a harci felszereléssel a hátán. A videón nem látszik a kamera aktiválásának pillanata, pedig minden anyag a terroristák kezében volt.

A Ynet a hónap elején arról számolt be, hogy a Hamász megölte a kutyát és becsapdázta robbanóeszközökkel, hogy megsebesítse az izraeli csapatokat Dzsabalijában. Májusban a menekülttáborban bevetett ejtőernyősök beküldtek egy kutyát egy épületbe, melyben a gyanú szerint terroristák rejtőztek. Szokatlan módon a kutya nem tért vissza az erőhöz, és az épület belsejéből sem hallatszottak harci hangok, még ugatás sem.

Az erők drónt küldtek a nagytestű kutya felkutatására. Az apró drónnal végzett vizsgálatok során a kutyát hosszú és feszült percek után azonosították, amint az épület melletti sikátorban feküdt, és nem lehetett megállapítani, él-e még.

A harcosok szigorú biztonsági fedezet mellett tértek vissza a helyszínre, hogy begyűjtsék a kutyát a sikátorban – de amikor a helyszínre értek, a kutya ismét eltűnt. A drónt egy szomszédos épülethez küldték, és felfedezték, hogy a kutya ismét a földön fekszik, de ezúttal az volt a gyanújuk, hogy a terroristáknak sikerült titokban és csendben megölniük, és bombákat rejteni a teste alá, tudván, hogy a harcosok valamikor visszatérnek érte. Az ejtőernyősöknek sikerült azonosítani a kutya testéből kiálló vezetékeket. Az arénát biztonságosan megtisztították a bombáktól, és a kutya maradványait tisztelettel begyűjtötték, hogy eltemessék az Oketz kutyák temetőjében.

Az Al Dzsazíra klipeket tett közzé a kutyára szerelt kamera felvételeiből – amelyen az látható, amint megtámad egy idős nőt dzsabalijai otthonában. A vírusosan terjedő felvételen az idős nő küzdelme látható a kutyával az ágyában.

Azonban, mint említettük, az izraeli hadsereg kijelentette, hogy annak ellenére, hogy a videón látható kutya tényleg az Oketz egységhez tartozik – valójában a Hamász rabolta el a harci felszereléssel a hátán. ,,Az eset azután történt, hogy megszakadt a kapcsolat a kutyával. Soha nem kapott olyan parancsot, hogy bántsa a nem érintetteket”.

Később a hadsereg szerint ,,a kutyát meggyilkolták és becsapdázták, hogy kárt okozzon a csapatokban, a Hamász cinikus kizsákmányolásának részeként”.

A hadsereg forrásai azt állították, hogy a kutyát a nő elleni támadás előtt rabolták el.

A klip mindenesetre „nagy siker” lett a közösségi oldalakon – a nőt, Dawlat Al Tananit Piroskához hasonlítják, a kutyát pedig a farkashoz. Al Tanani az interjúban azt állította, hogy a kutya a ház kijáratához vonszolta és a keze súlyosan megsérült, megjegyezve, hogy azért küldték rá a kutyát az izraeliek, mert nem volt hajlandó elhagyni otthonát.

A felvételt Anas Al Sharif tudósító adta át az Al-Dzsazírának, aki Gáza északi területéről tudósít, és kapcsolatban áll a Hamásszal.

The post A Hamász elrabolta a hadsereg kutyáját, videót tett közzé, amint megtámad 1 idős asszonyt first appeared on Új Kelet Live.