Avi/ujkelet.live

A háború 265. napja, helyzetjelentés: Az izraeli légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy csütörtökön kijelentette, hogy a Hamász terrorszervezet legyőzése már a küszöbön van.

„Történelmünk leghosszabb háborúja kellős közepén vagyunk a szabadságharc óta,” – mondta Bar a végzett pilóták ünnepségén. ,,Majdnem kilenc hónapja harcolunk szünet nélkül, fáradhatatlanul.”

,,Gázában a Hamász hamarosan vereséget szenved, északon készek vagyunk szembenézni a Hezbollah terrorszervezettel. Megvannak az eszközeink, megvannak a képességeink, es természetesen megvan bennünk a küzdőszellem” – tette hozzá Bar.


Északi front: Az izraeli hadsereg megerősítette este, hogy dróntámadást hajtott végre a dél-libanoni Szohmorban, megölve a Hezbollah légierejének egyik tagját.

A hadsereg szerint az Észak-Izrael elleni dróntámadások hátterében a Hezbollah operatívja állt, akit a terrorcsoport Ali al-Dinként azonosított. A terrorszervezet a október 8 óta 350 tagját vesztette el az izraeli megtorló támadások következtében.

Továbbá vadászgépek a nap folyamán csapást mértek a terrorcsoport által használt épületekre Hulában és Aitarunban. Valamint a tüzérség területeket ágyúzott dél-libanoni területeket célozva.

A Hezbollah mindeközben két robbanó drónt küldtött Nyugat-Galileára, melyek Ros Hanikra melletti területeken csapódtak be. Sérülés nem történt.

A Hezbollah azt állította, hogy egy haditengerészeti bázist vett célba.

Az esti órákban megszólaltak a szirénák Cfáton és környékén. A mintegy 40 Libanonból kilőtt rakéta nagyjából felét elfogta a Vaskupola. Sérülésről nem érkezett jelentés. A 12-es csatorna szerint a cfáti lakosok áramszünetről számoltak be több negyedben.


Hadgyakorlat: Az izraeli csapatok a múlt héten hadgyakorlatokat hajtottak végre a libanoni harcok szimulálására, amely az Északi Parancsnokság azon erőfeszítéseinek részét képezi, hogy növelje a készültséget a határon fokozódó feszültségek közepette, jelentette a hadsereg délután.

A hadsereg szerint a Golani-dandár csapatai, melyek az északi határon, a Dov-hegy és a Hermon-hegy területén vannak bevetve, összetett terepen zajló harcokat szimuláltak.

Míg az 55. tartalékos Ejtőernyős-dandár különféle harci forgatókönyveket gyakorolt, beleértve a mozgást összetett terepen és a ,,hegyi útvonalon” való előrehaladást.


Kritika: Matanjahu Englman állami számvevő figyelmeztetett csütörtökön, hogy Izrael nem áll készen kellően a civilek evakuálására egy északi háború esetén Joáv Gallant védelmi miniszter és Mose Arbel belügyminiszter közötti nézeteltérések miatt.

Englman irodája levélben Binjámin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult, hogy „a helyére kerüljenek a dolgok”.

,,A megoldatlan valóság, a háború kilencedik hónapjában, amikor Izrael két területéről emberek tízezrei kényszerültek elhagyni otthonaikat, egy északi háború veszélyével, elfogadhatatlan”.


Találkozó: A biztonsági kabinet este összeül, a Hezbollah elleni teljes háború miatti aggodalmak, és a dél-gázai Rafahban végéhez közeledő hadművelet közepette.


Incidens: Füstgránátot találtak Netanjahu miniszterelnök kesszáriai villája előtt, a kormányellenes tüntetést megelőző vizsgálat során. Tűzszerészeket vezényeltek a helyszínre.


Tüntetés: A rendőrség letartóztatott 10 ultraortodox tüntetőt, akik a sorkatonai szolgálat ellen demonstrálva akadályozták a forgalmat a 4-es úton a Coca-Cola csomópontnál Bnei Brak-ban.

A rendőrség szerint egyes tüntetők „náciknak” nevezték őket, és rendőrautók alá feküdtek.

A tüntetők a mintegy 60 000 tagot számláló szélsőséges Jeruzsálemi Frakcióhoz tartoztak, és rendszeresen tüntetnek a jesiva diákok besorozása ellen.

The post A légierő optimista, 40 rakétát lőttek ki Libanonból first appeared on Új Kelet Live.