Avi/ujkelet.live

A háború 132. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy egyik katonája ma elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 233-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 20 éves Rotem Sahar Hadar törzsőrmester Kfar Avivból, az Ejtőernyős-dandár felderítő egységében szolgált.

Déli front: Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat délután közölte, hogy tegnap légicsapással likvidáltak egy hamászos parancsnokot, aki részt vett az október 7-i mészárlásokban.

Ahmed Gul a Hamász Sati zászlóaljának egyik parancsnoka volt, és miután a mészárlások után visszatért a Gázai övezetbe, ő volt a felelős Noa Marciano szakaszvezető őrzéséért, akit a Hamász később meggyilkolt a gázavárosi Sifa Kórházban. Holttestét az izraeli csapatok megtalálták és hazahozták.

Harcok: Az izraeli hadsereg délután új felvételeket tett közzé a dél-gázai Khan Junesz nyugati részén bevetett Maglan és Egoz elit kommandós egységekről.

A harcosok megöltek számos Hamász-operatívot, több tucatot pedig őrizetbe vettek, köztük olyanok is, akik részt vettek az október 7-i terrortámadásban.

A kommandósok razziát tartottak a Hamász magas rangú tisztviselőinek hozzátartozóinak otthonaiban is, amelyeket a terrorcsoport az izraeli csapatok elleni harcra használt.

Mennyi: A gázai konfliktus eddigi kára megközelítőleg 20 milliárd dollárra rúg, mondta az ENSZ kereskedelmi szervezetének illetékese.

Az ENSZ genfi ülésén Richard Kozul-Wright, az UNCTAD kereskedelmi szervezet igazgatója közölte, hogy a károk már négyszer akkorák Gázában, mint a 2014-es héthetes háború során.

„Körülbelül 20 milliárd dollárról beszélünk, ha most leállnak” – mondta. A becslés műholdfelvételeken és egyéb információkon alapul, azonban a pontosabb becsléshez a kutatóknak be kell menniük Gázába.

Amerikai mentőakció: Három republikánus szenátor határozatot nyújtott be, amelyben felszólítja Joe Biden amerikai elnököt, hogy alkalmazzon amerikai katonai erőt a túszok kimentésére Gázában.

A szimbolikus kezdeményezést, amelyről úgy tűnik, esélytelen az előmozdítása, Rick Scott, Tom Cotton és Roger Wicker szenátorok szorgalmazzák.

„Az elnöknek megvan a felhatalmazása és felelőssége, hogy mérlegelje a rendelkezésére álló összes megfelelő eszköz alkalmazását, hogy biztosítsa a biztonságos kiszabadulásukat. Eljött az ideje, hogy mindannyiukat hazahozzuk” – áll Scott közleményében.

Készen áll: Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kijelentette, hogy a Palesztin Hatóság kész teljesíteni a Gázai övezettel szembeni kötelezettségeit „azonnal a népünk elleni agresszió megszűnése után”.

„Felelősek voltunk és továbbra is felelősek vagyunk Gázáért, és azok is maradunk” – tette hozzá az Asharq al-Awsat szaúdi újságnak adott interjújában.

A Washington Post amerikai és arab tisztviselőkre hivatkozó jelentése szerint az Egyesült Államok a következő hetekben bejelentheti egy Palesztina Állam elismerésének tervezetét végleges ütemtervvel, bár az időzítés nagymértékben függ a gázai harcok felfüggesztéséről szóló megállapodástól. A riportot, mint ahogy az várható volt, az izraeli kormány tagjai valamint jobboldali politikusok élből elutasították.

Északi front: A 12-es csatorna szerint két páncéltörő rakétát lőttek ki délután Libanonból Kirjat Smonára. Később kilenc rakétát lőttek ki, majd további hármat. Összesen tehát 14 rakétát indítottak a város felé, a páncéltörős támadásoknál a szirénák nem aktiválódtak. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

A Hezbollah terrorcsoport délután megnevezte további két tagját, akik izraeli csapások következtében meghaltak. A terrorcsoportnak 201 halottja van a Gázai övezetben zajló háború kezdete óta.

Együtt a börtönben: Eszmat Manszur, az 1993-ban 22 év börtönre ítélt, majd 2013-ban szabadult terrorista Jechíje Sinwarral ült izraeli börtönben, és közelről megismerkedett vele. Az izraeli 12-es csatorna lefordította a Sky Newsnak adott interjúját, melyben beszélt az együtt töltött időről, és kifejtette, hogy a Hamász vezetőjét meglepték az október 7-i támadás következményei.

  • Manszur 16 évesen segített három idősebb tinédzser terroristának halálra késelni a 30 éves Chaim Mizrahi izraeli polgárt 1993-ban.
  • Bár harminc évre ítélték, korábban szabadulhatott több tucat másik, hosszú ideje börtönben lévő fogollyal, az Egyesült Államok által összehozott megállapodás részeként.

Manszur az interjú során elmondta, hogy az október 7-i támadás célja az volt, hogy feloldják az izraeli blokádot, kiszabadítsák Szinwar társait a börtönből, és mindezek „a palesztinok vezetőjévé” tegyék Szinwart, de a dolgok nem a tervek szerint alakultak.

Szerinte az izraeli reakció ,,fékevesztett volt, minden ok nélkül… Nem számított arra, hogy a művelet ennyire bonyolulttá teszi a dolgokat, és hogy a helyzet súlyosbodni fog és ilyen veszélyessé válik. Ez minden okot és kifogást megadott Izraelnek arra, hogy megszegje az összes törvényt”. Ha tudta volna, hogy ennek milyen következményei lesznek, ,,soha nem tervezett volna ilyen úton hadművelet”.

Ramallahban tartózkodva Manszur kijelentette, hogy véleménye szerint ,,Szinwar az egyik kulcsember a hadművelet mögött”. Szerinte a Hamász vezetője ,,változtatni akart, és többször próbált tárgyalni a Palesztin Hatósággal, jó kapcsolatot kialakítani Egyiptommal, és provokálni Izraelt Gáza ostromának feloldása érdekében”. Hozzátette, hogy mindezen erőfeszítések után Szinwar kudarcot vallott, és stratégiai változtatást kellett végrehajtania, hogy ,,egy ilyen nagy hadműveletet vezessen, amelynek nagy részét ő tervezte”.

A héten az izraeli hadsereg közzétett egy videót Szinwarról, amelyben a családjával látható október 10-én, ahogy testvére egyik búvóhelyről a másikra vezeti a Hamász alagútjaiban Khan Juneszben.

Manszur szerint a videó izraeli propaganda, amelynek célja, hogy üzenetet közvetítsen a gázai polgároknak. ,,Az izraeliek azt akarják mondani, hogy a nyomában vannak és megpróbálják elfogni, és azt mondják a gázaiaknak, hogy megszökött, és biztonságban él a családjával, amíg ők szenvednek” – magyarázta.

Kijelentette, hogy véleménye szerint Szinwar továbbra is Gázában tartózkodik, és semmilyen körülmények között nem hagyja el a területet: ,,Úgy véli, ha elhagyja Gázát, akkor a népszerűsége és vezetői legitimitása sérülni fog.”

The post 233, likvidálás és Szinwar volt rabtársa mesél first appeared on Új Kelet online.