Avi/ujkelet.live

A háború 132. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délután megerősítette, hogy tegnap egy dél-libanoni csapás során likvidálta a Hezbollah terrorszervezet egyik magas rangú parancsnokát a terrorcsoport elit Radwan erőjéből, valamint helyettesét.

  • A Radwan haderő a Hezbollah elit egysége, célja, hogy háborús időkben behatoljon Izraelbe és galileai településeket foglaljon el.

Tegnap este izraeli vadászgépek támadást hajtottak végre a Hezbollah által használt egyik épület ellen Nabatiehben, megölve Ali Muhammad al-Debeszt (jobboldali kép) és helyettesét, Hasszán Ibrahim Isszát (baloldali kép).

A hadsereg szerint al-Debesz, a Radwan egyik parancsnoka volt az egyik kiötlője az észak-izraeli Megiddo-csomópontnál 2023 márciusában elkövetett robbantásos terrortámadásnak, és más terrortámadásokat is tervezett és végrehajtott Izrael ellen, beleértve a folyamatban lévő háború közepette.

A katonaság nyilatkozata továbbá megjegyzi, hogy az elmúlt néhány órában több Hezbollah-pozíciót is célba vett a dél-libanoni Blidában és Marun al-Raszban.

A Hezbollah korábban egy harmadik tagját is megnevezte, aki ,,mártírrá lett az úton jeruzsálembe” avagy izraeli csapások során meghalt: Husszein Ahmad Aqil.

A terrorcsoportnak 199 halottja van a Gázai övezetben zajló háború kezdete óta.

Helyzetértékelés: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a hadsereg fokozta a Hezbollah elleni támadásokat, figyelmeztetve, hogy ,,a jelenleg Libanon felett repülő izraeli repülőgépek nehezebb bombákkal rendelkeznek távolabbi célpontok számára”.

Gallant az úgynevezett vészhelyzeti készültségi bizottság által végzett háborús szimuláció során mondott beszédében kijelentette, hogy ,,egy intenzív nap” után gyűltek össze, a hadsereg Északi Parancsnokságának főhadiszállását célzó halálos rakétacsapást követően.

A térfigyelő kamerák felvételei a tegnapi rakétabecsapódásról a cfáti Ziv Kórház közelében, egy libanoni rakétaesőt követően:

Gallant szerint a Hezbollah fél lépéssel, míg Izrael egy teljes lépéssel fokozta a terrorcsoport elleni intézkedéseit, ,,de ez egy lépés a tízből”.

„Nemcsak 20 kilométerre [a határtól] támadhatunk, hanem 50 kilométerre, Bejrútban és bárhol máshol is” – mondta Gallant.

,,Nem akarjuk, hogy a helyzet odáig fajuljon, nem akarunk háborúba lépni, inkább egy olyan megállapodás megkötésében vagyunk érdekeltek, amely lehetővé teszi az északi lakosok biztonságos visszatérését otthonaikba, egy megállapodási eljárás keretében” – mondta a Hezbollah napi támadásai miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült 80 000 izraelire utalva.

,,De ha nincs más választásunk, úgy fogunk cselekedni, hogy visszahozhassuk [a lakosokat], és megteremtsük számukra a megfelelő biztonságot. Ennek világosnak kell lennie ellenségeink és barátaink számára is. És mint Izrael Állam, a védelmi szervek, ill. az Izraeli Védelmi Erők bebizonyította az elmúlt hónapokban, amikor mondjuk, komolyan gondoljuk” – tette hozzá.

A védelmi minisztérium szerint a több kormányminiszter, védelmi tisztviselő és más civil tisztviselő részvételével zajló találkozó egy háborús forgatókönyvet szimulált Észak-Izraelben, potenciálisan elektromos vezetékek károsodásával, élelmiszer-szállítási problémákkal és bonyolult egészségügyi evakuációkkal.

The post A hadsereg likvidálta a Hezbollah magas rangú parancsnokát first appeared on Új Kelet online.