Avi/ujkelet.live

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari szerint a hadseregnek ,,megbízható hírszerzési információja” van arról, hogy a Hamász túszokat tartott a dél-gázai Khan Juneszben található Nasszer Kórházban, és meg lehet, hogy túszok holttestét rejti az intézmény.

„A Hamász október 7-i mészárlása óta az Izraeli Védelmi Erők azon dolgozik, hogy teljesítse küldetését, a Hamász leszerelését és a túszok hazahozását” – mondta Hagari csütörtökön angol nyelvű videonyilatkozatában.

,,Sajnos tudjuk, hogy egyes túszok már nem élnek. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megtaláljuk és hazahozzunk a holttestüket Gázából”.

„Pontos mentési műveleteket hajtunk végre – ahogyan a múltban is –, ahol hírszerzési információink arra utalnak, hogy túszok holttestét rejtették el”.

Hagari szerint az izraeli hadseregnek ,,számos forrással, köztük szabadon engedett túszoktól származó hiteles hírszerzési információkkal rendelkezik, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász túszokat tartott a Khan Junesz-i Nasszer Kórházban, és túszaink holttestei lehetnek a Nasszer kórház létesítményében”.

,,Amint azt a Sifa Kórház, a Rantiszi Kórház, az Al Amal Kórház és sok más Gáza-szerte lévő kórház esetében bebizonyosodott, a Hamász rendszeresen használja a kórházakat terrorközpontként”.

A hírszerzési értékelések szerint a gázai „jelentősebb egészségügyi létesítmények” több mint 85%-át a Hamász terrortevékenységre használja, jegyezte meg Hagari.

,,Mivel a Hamász terroristák jelenleg valószínűleg sérült civilek mögé bújnak a Nasszer Kórházban, és úgy tűnik, hogy a kórházat arra használják, hogy túszokat is elrejtsenek, az Izraeli Védelmi Erők precíz és korlátozott műveletet hajt végre a Nasszer kórházban”.

,,Ezt az érzékeny műveletet precízen előkészítették, és az Izraeli Védelmi Erők különleges erői hajtják végre, akik külön kiképzésen estek át”.

„Katonai küldetésünk egyik kulcsfontosságú célja annak biztosítása, hogy a Nasszer Kórház továbbra is betöltse fontos funkcióját, a gázai betegek kezelését. Ezt a kórházi személyzettel az elmúlt napokban folytatott számos beszélgetés során közöltük. Hangsúlyoztuk, hogy sem a betegeknek, sem a személyzetnek nem kötelező elhagynia a kórházat. Mindazonáltal arabul, telefonon és hangszórókon keresztül felszólítottunk más gázaiakat, hogy távolodjanak el attól a veszélytől, amelybe a Hamász sodorja őket – egy humanitárius folyosón keresztül, amelyet e célból nyitottunk meg. A nem érintett civilek védelme érdekében Gázában”.

Hagari szerint a hadsereg az elmúlt napokban elősegítette egészségügyi felszerelések, oxigéntartályok és az áramellátáshoz szükséges üzemanyag továbbítását is a kórházba, hogy ,,biztosítsa alapvető funkcióinak zavartalan működését”.

,,Vannak orvosaink és arabul beszélő tisztjeink a helyszínen, hogy kommunikáljanak a Nasszer Kórházban dolgozó személyzettel és betegekkel. Üzenetünk nekik egyértelmű: Nem törekszünk kárt okozni ártatlan civileknek. Meg akarjuk találni a túszokat és hazahozni őket. Le akarjuk vadászni a Hamász terroristákat, bárhol is bujkálnak”.

Az izraeli csapatok számos gyanúsítottat fogtak el a kórházban, erősítette meg később a hadsereg.

The post Hagari: Megbízható infónk van arról, hogy a Hamász túszokat tartott a Nasszer kórházban first appeared on Új Kelet online.