Avi/ujkelet.live

A háború 132. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel rövid tájékoztatást adott az elmúlt nap során végzett műveleteiről a Gázai övezetben. A légierő számos támadást hajtott végre a területen a manőverező erőknek nyújtott segítség részeként. A támadások részeként a Hamász terrorszervezet katonai épületei és kilövőállásai mellett számos földalatti infrastruktúra is megsemmisült.

A 215. tüzérezred csapásokat irányított és hajtott végre a Hamász mintegy 15 operatívja ellen, köztük voltak a belbiztonsági szolgálatainak tagjai és terroristák, akik részt vettek az október 7-i mészárlásban.

A Gázai övezet középső részén a Nahal-dandár harci csapata számos terroristát likvidált. Az egyik akció során a dandár a légierővel közösen megölte a Hamász terrorszervezet egyik megfigyelő parancsnokát.

Egy terrorista RPG-t lőtt ki az erőkre egy épületből, majd a levegőből likvidálták:

A dél-gázai Khan Juneszben a Kommandó-dandár az elmúlt nap folyamán folytatta a Hamász telephelyei elleni razziákat, lokalizálva több tucat fegyvert és robbanóanyagot.

Szintén Khan Juneszben a 646. tartalékos Ejtőernyős-dandár csapatai két Hamász-őrszemet azomosítottak a környéken, és légicsapást küldtek rájuk.

A város nyugati részén a 7. páncélosdandár csapatai tanktűzzel és mesterlövészek tüzével megöltek több Hamász fegyverest.

Riporter és terrorista: Iszmail Abu Omar, az al-Dzsazíra riportere, aki kedden megsebesült egy izraeli légicsapásban a dél-gázai Rafah közelében, az Izraeli Védelmi Erők szerint Hamász-parancsnokként is szolgál.

Avichai Adraee alezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője szerint Abu Omar amellett, hogy a katari tulajdonú csatornának dolgozik, a Hamász Kelet-Khan Junesz zászlóaljánál századparancsnok-helyettese.

Október 7-én reggel Abu Omar beszivárgott Izraelbe, és a Hamász mészárlása alatt lefilmezte magát Nir Oz kibucban.

Északi front: Egy észak-izraeli helyzetértékelés során az izraeli hadsereg parancsnoka, Herci Halevi altábornagy azt mondta, hogy a hadsereg háborúra készül északon, a Hezbollah napi rendszerességű támadásai közepette.

,,Nem fejezzük be anélkül, hogy hazahoznánk a lakosokat Metulába és az összes északi közösségbe, nagyon magas szintű biztonsággal” – mondta Halevi, utalva arra, hogy a Hezbollah támadásai miatt mintegy 80 000 izraeli kényszerült lakhelye elhagyására.

,,Most arra koncentrálunk, hogy készen álljunk a háborúra északon… Vissza fogjuk vetni a Hezbollah minden képességét, sokkal csendesebb lesz itt, sokkal nagyobb lesz a stabilitás, és akkor a lakók visszatérhetnek. Ez már holnap megtörténik? Valószínűleg nem. Kell hozzá egy kis idő.”

Hazai front: Egy nappal az október 7-i mészárlás után Meir Porus Jeruzsálem és Izrael örökségi minisztere (askenázi ultraortodox Jahadut Hatora) levelet küldött az Agudat Iszráel Tóra Vének Tanácsa titkárának, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató este. A levélben Porus követelte, hogy a Tanács tegyen közzé egyértelmű támogatási nyilatkozatot fia, Iszráel mellett, aki Elad polgármesteri tisztségéért indul.

A levelet október 8-án küldték. Porus azzal kezdte, hogy mielőbbi felépülést kívánt a sebesülteknek és reményét fejezte ki a túszok gyors visszatérésére. Később a miniszter kifejtette, hogy fia, Iszráel úgy döntött, indul a polgármesteri tisztségért, miután szellemi vezetőjével konzultált. Porus dühös volt, amiért a vizsnyic haszid közösség úgy döntött, hogy nem támogatja fiát. Ezért felszólította a Tóra Vének Tanácsának titkárát, hogy egy kiáltványban és bejelentésekben tegye közzé a fia egyértelmű támogatását. Tekintve a tényt, hogy a tanácstagok többsége a fiát támogatja.

A levelet akkor küldték, amikor Izrael Állam még mindig döbbenettel tekintett az eseményekre, és a gázai határ melletti közösségekben teljes gőzzel folyt a holttestek begyűjtése, miközben több helyszínen harcok folytak a terroristákkal. Porus úgy döntött, hogy nem vár, mert attól tartott, hogy az önkormányzati választásokra az eredeti időpontban kerül sor, és nem lesz elég ideje fia támogatásának megszervezésére.

A szivárogtató: Gilad Kariv reform rabbit, a balközép Munkapárt keneszettagját azzal gyanúsítják, hogy információkat szivárogtatott ki a médiának a Külügyi és Védelmi Bizottság titkos megbeszéléséről. Amir Ohana Kneszet-elnök (Likud) hivatala kedden megerősítette, hogy felvette a kapcsolatot a főügyésszel, hogy rendelje el vizsgálat indítását. A gyanú szerint Kariv a Külügyi és Védelmi Bizottság 2023.06.13-i titkos megbeszéléséről szivárogtatott ki információt egy újságírónak, amelyen a miniszterelnök biztonsági áttekintést adott a bizottság tagjainak.

A főügyészhez fordulást a Kneszet végrehajtó tisztje általi ellenőrzést követően került sor. A tiszt kinevezett egy nyomozótisztet, aki megvizsgálta az ügyet, tanúkat idéztek be, megvizsgálták a bizottság biztonsági kameráit és bizonyítékokat gyűjtöttek. A vizsgálat során kiderült, hogy Kariv volt az egyetlen, aki átnézte a jegyzőkönyvet, amit kétszer is megtett, sőt meg is jelölte annak egyes részeit – ugyanazokat a részeket, amelyeket közzé is tettek. A bizottság igazgatója egyértelműen kijelentette, hogy ez az egyetlen létező másolata annak a vitának, és jelölések nélkül kézbesítették a kneszettagnak.

Kariv válasza: „A hadikabinet, a kibővített kabinet, a kormányzati megbeszélések és a kneszetbizottságok üléseiről származó információk kiszivárgásával kapcsolatos minden vizsgálat üdvözlendő és helyénvaló. Bármennyire is politikai ellenőrzésről, szelektív végrehajtásról vagy a Kneszet tagjainak terrorizálását célzó ellenőrzésről van szó, a demokrácia acélfalába ütközik.”

,,A főügyészhez kívánok fordulni azzal a kéréssel, hogy azonnal kezdje meg a hadikabinetből kiszivárogtatott, az izraeli hadsereg katonáit veszélyeztető libanoni és gázai támadási tervekkel kapcsolatos kiszivárogtatások kivizsgálását, a Külügyi és Védelmi Bizottság vizsgálatával egy időben. Szükség esetén beadvány kerül benyújtásra a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy kötelezze a Sabak belbiztonsági szolgálatot a katonák életét veszélyeztető kiszivárogtatások kivizsgálására.”

The post Harcok, politikai játszmák, riporter és terrorista egyben first appeared on Új Kelet online.