Avi/ujkelet.live

A háború 132. napja: Az éjszaka megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Zikimben és Askelonban. A média szerint rakéta landolt nyílt területen Askelonban, sérülés vagy kár nem történt.

Likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők szerdán rendezte a számlát a Hamász egyik terep parancsnokával, aki az október 7-i mészárlás során nők elrablását irányította a Re’im melletti Nova fesztiválról, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató este.

Az elmúlt hetekben – többek között a Hamász nukbás terroristáinak Sabak belbiztonsági szolgálat és a katonai hírszerzés 504-es egysége által végzett kihallgatásaiból – gyűjtött hírszerzési információk eredményeként világossá vált a férfi kiléte.

Miután információ érkezett, hogy ugyanaz a terrorista, egy Nukba-osztag parancsnoka, autózni ment Gázában, egy drón légicsapással megölte. A biztonsági szervezetek még ma, négy hónappal a háború kitörése után is azt mondják, hogy elszámoltatnak minden terroristát és azokat, akik részt vettek izraeliek és katonák lemészárlásában, megerőszakolásában és elrablásában.

Az október 7-e óta eltelt hónapokban az országban és szerte a világon nyomoznak a testületek a Hamász terroristák terrortámadási módszerének részét képező súlyos szexuális bűncselekmények ügyében, derült ki a terroristák kihallgatásából, ill. a Lahav 433-as egység által végzett túlélők tanúvallomásainak anyagából. Az egység több tucat szexuális bűncselekményről és szexuális visszaélésről rendelkezik bizonyítékokkal.

Ramadán: Palesztin források szerint a Hamász fogolycsere-ügyletet próbál beütemezni, hogy az a ramadán alatt vagy annak közelében valósuljon meg. A célja, hogy a ramadán égisze alatt széles köztámogatási hullámot generáljon a Hamász számára, és így összekapcsolja a palesztinok számára igen jelentősnek tartott hónapot a szervezet által aláírt terroristák szabadon engedésére vonatkozó megállapodással.

Nagyjából egy hónap múlva kezdődik a ramadán hónap, és ugyanezen források szerint ez lehet az oka annak, hogy a Hamász vonakodik a tárgyalásokon, szigorítja álláspontjait, hogy húzza az időt és minél közelebb kerüljön a ramadánhoz.

A ramadán hónapjában a Hamásszal kötendő fogolycsere-egyezmény a terrorszervezet szempontjából eszkalációs hullámot, valamint terrortámadásokat ösztönözhet Júdeában, Szamáriában és Kelet-Jeruzsálemben.

Mindez a Hamász által tervezett nyilvános kampány mellett. Binjamin Netanjahu miniszterelnök döntésével és az izraeli állásponttal ellentétben a Hamász képviselői delegációt küldenek a kairói tárgyalásokra, valószínűleg a következő napokban, már csak azért is, hogy megmutassák, nem ők ,,a vonakodó fél”.

Netanjahu szerdán bejelentette, hogy nem küld izraeli küldöttséget Kairóba. ,,A kairói tárgyalások során Izrael nem kapott semmilyen új javaslatot a Hamásztól a túszok szabadon bocsátására. Netanjahu miniszterelnök határozottan kitart amellett, hogy Izrael nem fog engedni a Hamász téveszmés követeléseinek. A Hamász álláspontjának változása teszi lehetővé a továbblépést.”

A miniszterelnök emellett úgy döntött, hogy nem tájékoztatja Joáv Gallant védelmi minisztert, valamint a hadikabinet tagjait, Beni Gantz és Gadi Eisenkot minisztereket.

Riport: Az Egyesült Államok és több arab partner részletes tervet készít egy átfogó békemegállapodásra Izrael és a palesztinok között, amely magában foglalja egy palesztin állam „végleges ütemtervét”, jelentette a Washington Post, megjegyezve, hogy a bejelentésre a következő hetekben sor kerülhet.

Az amerikai és arab tisztviselőkre hivatkozó jelentés szerint a terv és bejelentésének kulcsa az Izrael és a Hamász közötti kezdeti tűzszünet megkötése lenne. A legalább hat hétre tervezett szünet alatt az Egyesült Államok azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza a jelentést, megteszi a kezdeti lépéseket a végrehajtása felé, beleértve egy ideiglenes palesztin kormány megalakítását, és megpróbál további támogatást szerezni a lépéshez.

A jelentés elismeri, hogy nem világos, hogy Izrael belemegy-e egy ilyen lépésbe. A palesztin állam gondolata a szuperjobbaldali izraeli kormány szélsőséges elemei számára elfogadhatatlan, Netanjahu pedig ragaszkodik koalíciós partnereihez.

A javasolt terv olyan lépéseket tartalmaz, amelyeket Izrael korábban visszautasított, beleértve számos telep kiürítése Júdea és Szamáriában, Kelet-Jeruzsálem mint palesztin főváros, valamint egyesített biztonság és kormány Gázában és Júdea és Szamária palesztin területein.

A jelentés szerint azt remélik, hogy Izraelt meg tudják győzni a biztonsági garanciák és az olyan arab államokkal való normalizáció, mint Szaúd-Arábia.

The post A hadsereg likvidált egy hamászos parancsnokot, és a Hamász a ramadánra vár first appeared on Új Kelet online.