ujkeletlive

Diplomácia

Biden – Netanjahu beszélgetés

Az izraeli-amerikai kapcsolatok közötti növekvő feszültség közepette Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök csütörtök este a héten már második alkalommal, főként a folyamatban lévő túsztárgyalásokról folytatott megbeszélést, közölte a Fehér Ház.

Az elnök megerősítette elkötelezettségét, miszerint fáradhatatlanul dolgozik valamennyi túsz mielőbbi szabadon bocsátásának támogatásán, hangsúlyozva, hogy ezidáig 132 napot töltöttek a Hamász fogságában, és helyzetük megdöbbentő, áll a Fehér Ház közleményében, hozzátéve, hogy a felek megvitatták a gázai helyzetet, valamint annak biztosításának sürgősségét, hogy a humanitárius segítség eljusson a rászoruló  gázai civilekhez.

Továbbá, Biden felvetette a rafáhi helyzetet is, és megismételte azon véleményét, hogy a katonai művelet nem folytatható a civilek biztonságának és támogatásának biztosítására vonatkozó hiteles és végrehajtható terv nélkül, közölte hivatala.

A Miniszterelnöki Hivatal közleményben erősítette meg a körülbelül 40 percig tartó beszélgetést, mondván A beszélgetésen szó esett a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokról, a gázai harcok folytatásáról és egy esetleges rafáhi izraeli hadműveletről, beleértve az Egyesült Államok követelését, hogy engedélyezzék a humanitárius segélyek bejutását az övezetbe.

Ugyanakkor, Netanjahu csütörtök este kommentálta azokat a híreket, amelyek szerint a Biden-kormányzat több arab országgal együtt a közeljövőben egy palesztin állam létrehozásának tervét fogja előmozdítani.

A miniszterelnök közölte, hogy a kabinetülésen két mondatban tisztázta álláspontját a közelmúltban elhangzottakkal kapcsolatban, amelyek egy palesztin állam Izraelre kényszerítéséről szólnak.

  • Izrael elutasítja a palesztinokkal való végleges rendezésre vonatkozó nemzetközi diktátumokat. Egy ilyen rendezés csak a felek közötti közvetlen tárgyalások útján, előfeltételek nélkül valósulhat meg.
  • Izrael továbbra is ellenzi a palesztin állam egyoldalú elismerését. Egy ilyen elismerés az október 7-i mészárlást követően hatalmas, példátlan jutalmat adna a terrorizmusnak, és megakadályozna bármilyen jövőbeli békerendezést, – tette hozzá a miniszterelnök.

Netanjahu megjegyzései a The Washington Post című egy nappal korábbi riportját követik, amely szerint a Biden-kormányzat több arab országgal együtt a tárgyalás alatt álló fogolycsere-megállapodásokban javasolt ideiglenes tűzszünet, majd a gázai háború befejezését követően előremozdítanák a palesztin állam létrehozására vonatkozó menetrend tervét.

A Netanjahu-koalíció vallásos cionista frakciói tiltakozásukat fejezték ki, hangsúlyozva, hogy hasonló lépéseket várnak a kormány és a hadikabinet tagjaitól.

Bezalel Szmotrich pénzügyminiszter [Vallásos Cionizmus] kijelentette, miszerint – „semmilyen módon nem fogunk egyetérteni ezzel a tervvel, amely lényegében azt mondja ki, hogy a palesztinok jutalmat érdemelnek azért a szörnyű mészárlásért, amelyet velünk elkövettek: egy palesztin államot Jeruzsálem fővárosával.  Az üzenet az, hogy nagyon jól kifizetődik Izrael polgárainak lemészárlása. A palesztin állam egzisztenciális fenyegetést jelent Izrael Állam számára, amint azt október 7-én bebizonyították. Kfár Szaba nem lesz Kfár Áza,” tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a biztonsági kabinet ülésén világos és egyértelmű döntést fog követelni, amely kimondja, hogy „Izrael ellenzi a palesztin állam létrehozását, illetve a több mint félmillió Júdea és Szamária lakosával szembeni szankciók bevezetését.  Egyértelmű támogatást várok Netanjahu miniszterelnöktől, Beni Gantztól, Gadi Eisenkottól, illetve minden minisztertől.”

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter [Otzma Jehudit] hasonló közleményben jelentette ki, hogy míg frakciója tagja a kormánynak nem jön létre palesztin állam, hozzátéve – „az Egyesült Államok azon szándéka, hogy más arab országokkal együtt terrorista államot hozzanak létre Izrael állam mellett, hallucináció, és része annak a téves felfogásnak, miszerint a másik oldal  partner a béke érdekében. Október 7. után világosabb, mint valaha, hogy nem szabad államot adni nekik.”

Tüntetések

Azt követően, hogy a miniszterelnök visszalépett a tűzszünetről és a foglyok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról folytatott kairói tárgyalásoktól a Gázában fogva tartott túszok családtagjai és támogatóik a védelmi minisztérium tel-avivi hadiszállása előtt gyűltek össze, emellett külön tüntetések zajlottak a kormánytisztviselők otthona előtt.

A Kirja előtt felszólalók között a novemberi túszalku során szabadon engedett Moran Sztela Janai azt nyilatkozta – „azért jöttem ide minden fájdalommal, pusztulással és összetört lélekkel, hogy egy világos üzenetet adjak át: Ők a mi gyermekeink. Ők a mi szüleink. Ők mindannyiunk élete. Ma rólunk van szó, holnap bármelyikőtökről.”

Ott voltam, még mindig emlékszem arra a szagra, a félelemre, a rémületre, amely minden éjjel és nap lesújtott, és a mai napig lesújt rám – 54 nap a Hamász fogságában, amely évekig tartó pokolnak tűnt. Ötvennégy nap a Hamász fogságában nem élet, hanem pokol. A poklot éltem át, és most ők is a poklot élik át – a testvéreink, a gyermekeink, a szüleink,” – emlékezett vissza, megemlítve az élelmiszer, és vízhiányt, a fizikai bántalmazást, a szexuális bántalmazást, és a pszichológiai kínzást a fogságban.

Janai a kabinet tagjaihoz és a miniszterelnökhöz fordulva, a kairói tárgyalások tovább folytatására szólított fel, mondván – „Kérdezem, mi lenne, ha a ti gyermekeitek lennének? Mi lenne, ha a szüleitek lennének? Mit tennétek akkor?”

A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma „halálos ítéletnek” nevezte Binjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán közzétett nyilatkozatát, miszerint „addig nem lehet előrelépni a túsztárgyalásokon, amíg a Hamász nem vonja vissza téveszmés követeléseit.”

Fehér Ház – a Hamász terrorszervezet

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója reagált az ENSZ humanitárius főnöke, Martin Griffiths azon megjegyzéseire, miszerint „a Hamász számunkra nem terrorcsoport,” egyértelművé téve az Egyesült Államok álláspontját.

A Hamász terrorszervezet. Ezt már kimondtuk. Az. Egyszerűen az. És nem kell messzebbre nézni annál, amit október 7-én tettek, hogy ezt világosan lássuk. És, te jó ég, vessünk egy pillantást a kiáltványukra, még arra is, amelyet 2017-ben felhígítottak. Kétségtelen, hogy csak Izraelt akarják eltörölni a térképről. Ez egy terrorista szervezet, tisztán és egyszerűen. Pont,” – közölte Kirby újságírók előtt, majd azzal kapcsolatban, hogy Washington tette-e panaszt az elhangzottakkal kapcsolatban, hozzátette – „nem tudok arról, hogy bármilyen módon megkerestük volna Griffithst, és nem is hiszem, hogy szükség lenne rá. Nagyon világosan kifejtettük a véleményünket arról, hogy mi a Hamász.”

Griffiths, a Sky Newsnak nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy reálisnak tartja-e Izrael tervét a Hamász felszámolására, mondván – „szerintem ez nagyon nehéz. Sok-sok különböző terrorista, és lázadó csoporttal dolgoztam együtt. A Hamász számunkra nem terrorcsoport. Ez egy politikai mozgalom.”

A nyilatkozatot követően, Iszráel Katz külügyminiszter, Eilon Lévi kormányszóvivő, majd Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan azonnal tiltakozott Griffiths szavait illetően.

„Az ENSZ Hamász-párti álláspontja végre élő adásban lelepleződött. Az ENSZ főtitkár-helyettesének szavaival élve: „A Hamász számunkra NEM terrorista csoport, hanem egy politikai mozgalom. Több száz civil brutális meggyilkolása nem terror? A nők szisztematikus megerőszakolása nem terror? A zsidó népirtás kísérlete nem terror? Hölgyeim és uraim, ez az ENSZ: egy terrorizmust felmentő, a Hamászt támogató, áldozatokat hibáztató szervezet, amely minden hitelességét elvesztette. Semmiben sem lehet bízni vagy elfogadni, amit az ENSZ mond,” – közölte Erdan, hangsúlyozva – „Ön nem ‘humanitárius’. Sajnos, ön a terrorizmus kollaboránsa.”

The post Diplomácia: Biden – Netanjahu beszélgetés, és Washington álláspontja a Hamász, mint terrorszervezetről first appeared on Új Kelet online.