Avi/ujkelet.live

A háború 133. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 20 éves Noam Haba törzsőrmester Jeruzsálemből, az Ejtőernyős-dandár 202. zászlóaljának katonája tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 234-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Gyász: Nir Oz kibuc este bejelentette, hogy Jáir „Jaja” Jáákovot a Hamász terroristák megölték az október 7-i mészárlás során, és holttestét Gázába hurcolták.

Az 59 éves Jáákovról mostanáig úgy vélték, hogy túszként tartják fogva a Gázai övezetben. Két fiát, Ort (16) és Jagilt (16) valamint élettársát, Meirav Talt elrabolták a terroristák, és novemberben az ideiglenes tűzszünettel egybekötött fogolycsere megállapodás részeként szabadultak.

Jáákov Meiravot és három gyermekét, Sirt, Ort és Jagilt hagyta hátra. A kibuc közleménye megjegyezte, hogy egy autóboltban dolgozott Alumimban, és „szerény, egyszerű ember volt, aki szerette a családját, a földet és a zenét”.

Leleplezés: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a tegnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az izraeli csapatok több tucat terrorgyanús személyt vettek őrizetbe a Nasszer Kórházban a dél-gázai Khan Juneszben.

A hadsereg hírszerzési értesülésekre hivatkozva, miszerint korábban túszokat tartottak ott, és az egészségügyi központ túszok holttestét rejtheti, átkutatta a kórházat.

Hagari szerint a kórházban őrizetbe vettek között van egy Hamász mentősofőr, aki részt vett az október 7-i mészárlásban, egy másik gyanúsított, aki elismerte, hogy részt vett a támadásokban, és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért elítélt operatívja.

A katonák továbbá fegyvereket, köztük robbanóanyagokat és aknavetőket találtak a kórház területén. A múlt hónapban rakétát lőttek ki a Nasszerből a Gázai övezetben bevetett csapatokra.

A hadsereg szerint a Hamász egy parancsnoki szobát, egy hírszerzési és kihallgatási létesítményt, valamint egy rendőrőrsöt működtet a kórházban.

A hadsereg egy elfogott Hamász-operatív kihallgatásáról készült videót is megosztott, aki a túszok őrzőjére hivatkozva azt mondta, legalább tíz túszt tartottak fogva a Nasszer Kórházban. A szabadon engedett túszok is azt vallották, hogy a kórházban tartották őket fogva.

Északi front: Izraeli vadászgépek légicsapást mértek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet által használt három épületre a dél-libanoni Qantara, Jarine és Tajbe falvakban. Labbunehben szintén célba vették a terrorcsoport egyik infrastruktúráját.

Hazai front: Júdea és Szamáriából való palesztin munkások százai dolgoznak Izraelben, hogy segítsenek egy új kerítést építeni a gázai határ mentén, bár a biztonsági kabinet továbbra is tiltja a belépésüket, jelentette a Ynet hírportál a területen állomásozó katonák vallomására hivatkozva.

A jelentésre reagálva a védelmi minisztérium közölte, hogy „a biztonsági irányelveknek, a besorolásnak és a munka érzékenységének megfelelően” vállalkozókat alkalmaz, és a munkások egy olyan munkavállalói csoportból valók, akiket „engedélyezett alkalmazni az alapvető projektekhez”.

Izrael élesen korlátozta a palesztinok belépését Izraelbe az október 7-i mészárlások után, amelyek során gázai terroristák 1200 embert mészároltak le a dél-izraeli közösségekben és 253 túszt ejtettek.

The post 234, gyász, a Nasszer Kórház és a terrorista vallomása first appeared on Új Kelet online.