Avi/ujkelet.live

A háború 133. napja: Nemzetközi humanitárius tisztviselők a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva Izraelt hibáztatták azért, amiért a gázai lakosoknak szánt segélyt szállító kamionok százait nem tudják felrakodni és az árukat szétosztani. Ennek az az oka szerintük, hogy ,,Izrael ütést mért a Hamász rendőrségére, ami miatt az leállította a konvojok biztosítását – ami pedig megakadályozza, hogy az UNRWA személyzete [az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete] szétoszthassa a segélyt.”

A Kan este arról számolt be, hogy több száz teherautó, amelyeket Izrael megvizsgált, és amelyek a Kerem Salom és Rafah átkelőhelyeken át kéne bejussanak az övezetbe, három napja vár az UNRWA-ra, hogy átvegye és szétossza. Izraelben azt állítják, hogy az UNRWA szándékosan válságot teremt a szervezet elleni izraeli kampányt követően.

  •  A The Wall Street Journal által áttekintett hírszerzési jelentések szerint az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének (UNRWA) legalább 12 alkalmazottja köthető a Hamász október 7-i Izrael elleni támadásához, és Gázai övezetben dolgozó munkatársainak körülbelül 10%-a iszlamista militáns csoportokkal áll kapcsolatban.
  • Az UNRWA megközelítőleg 12 ezer munkavállalót foglalkoztat, így a becslések szerint közülük 1200-an állnak kapcsolatban a Hamásszal vagy más iszlám terrorszervezetekkel, és a munkatársak felének vannak olyan rokonai, akik ezekhez a terrorszervezetekhez köthetőek.

A források azt állítják, hogy Izrael a hibás, és azt mondják, hogy az ENSZ-nek vagy bármely más humanitárius ügynökségnek nagyon csekély lehetősége van a segélyek szállítmányozásra Gáza egész területén, mivel a fegyveres bandák kifosztják a különböző szervezetek teherautóit és embereit. A források szerint ,,a (Hamász) rendőrkísérői, akik egészen a közelmúltig biztosították a humanitárius konvojok Gázán belüli útjait, az elmúlt napokban nem jöttek azok biztosítására, mióta az Izraeli Védelmi Erők egy héttel ezelőtt a támadássorozatával a rendőri erőket vette célba”.

  •  Az izraeli hadsereg szombat este közölte, hogy a Sabak belbiztonsági szolgálattal együttműködve légicsapást hajtott végre a dél-gázai Rafahban, megölve a Hamász egyik magas rangú rendőrtisztjét és két másik operatívot.
  • A csapás fő célpontja Ahmed Al-Jakubi volt, aki a Hamász magas rangú tisztviselőinek biztonsági intézkedéseiért volt felelős, és magas rangú tisztként szolgált Rafah körzet titkosrendőrségi osztályán.
  • Iman Rantiszi, a Hamász operatívja és a terrorcsoport belbiztonsági vizsgálati osztályának magas rangú tisztviselője, valamint Rafah körzet titkosrendőrségi osztályának egy másik tisztje is meghalt a támadásban.

A források hozzátették: ,,Az ENSZ ilyen biztonsági körülmények között nem tudja szétosztani az élelmiszert.”

Gadi Eisenkot tárca nélküli miniszter és a hadikabinet tagja a Kan közrádió múlt heti riportja szerint azt mondta a Nemzeti Egység frakcióülésén, hogy Binjámin Netanjahu ,,miniszterelnök húzza az időt. Aggaszt, hogy a Hamász átveszi a humanitárius segélyeket. Netanjahu nem folytat megbeszéléseket és nem hoz döntéseket a kritikus kérdésekben”.

„Netanyahu nem dönt arról, hogy ki fogja leváltani a Hamászt, és ez oda vezet, hogy a segélyek mintegy 60%-a a Hamász kezébe kerül” – mondta Eisenkot. „Amikor egy miniszterelnök ráérős, és nem hoz döntéseket a fontos kérdésekben, a Hamász visszaállítja bizonyos képességeit, visszatér a Gázai övezet északi részére, és átveszi a humanitárius segélyeket”.

The post Nem veszi át a segélyeket az UNRWA, a szervezet és Izrael egymásra mutogat first appeared on Új Kelet online.