Avi/ujkelet.live

A háború 173. napja: A Gázai övezetben fogva tartott túszok családjainak fóruma tegnap este bejelentette a 35 éves Uriel Baruch halálát, akit az október 7-i Supernova zenei fesztiválról hurcoltak a terroristák az övezetbe.

A szervezet szerint Baruch családját a katonaság tájékoztatta, hogy a fogságban ölték meg, holtteste pedig a terroristáknál van Gázában.

Felesége, Rachel és két fia gyászolja.

Becslések szerint Gázában 34 halott túsz van a terroristák birtokában, és további 96-ot tartanak fogságban, akiknek a sorsa ismeretlen.

Hivatalos: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője kedd esti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a Hamász katonai szárnyának helyettes parancsnoka, a rangsorban harmadik Marwan Issza meghalt egy március 10-én végrehajtott izraeli légicsapásban a Gázai övezet középső részén, mely egy alagutat célzott.

Daniel Hagari ellentengernagy közölte, hogy miután a hadsereg „megtekintette az összes hírszerzési információt”, megerősítheti, hogy Issza meghalt Nuszeiratban.

Hagari szerint Issza mellett a Hamász magas rangú parancsnoka, Ghazi Abu Tama’a is meghalt a csapásban.

Északi front: Az izraeli hadsereg reggel bejelentette, hogy egy éjszakai támadásban Dél-Libanonban megölték a Hezbollah terrorszervezettel együttműködő Dzsamaa al-Iszlámíja terrorcsoport egyik kulcsfontosságú tagját.

A hadsereg szerint a terrorista, akit nem nevezett meg, „a múltban [terror-összeesküvéseket] mozdított előre izraeli terület ellen”.

A mintegy öt kilométerre az izraeli határtól lévő Habbarijében közösségben az izraeli hadsereg egy épületet támadott, melyben a célszemélyt „az épületben tartózkodó többi terroristával együtt” megölték.

Korábban szerdán két biztonsági forrás közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy hét embert öltek meg a Dzsamaa al-Iszlámija sürgősségi és segélyközpontja elleni csapásban.

Mindeközben: Reggel mintegy 30 rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára, az egyik lövedék egy épületbe csapódott.

A média egy válságos állapotban lévő és két könnyű sérültről számolt be.

A rakétaesőért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, melyet válasznak szánt az éjszakai izraeli támadásra.

Jordánia: Szemtanúk és lakosok elmondása szerint este a jordán rohamrendőrök tucatnyi tüntetőt vertek meg és tartóztattak le, akik megpróbáltak a szigorúan őrzött izraeli nagykövetség felé vonulni Amman fővárosában, jelentette a Reuters.

Több mint kétezer tüntető gyűlt össze kedden késő este, az összecsapásokkal tarkított tüntetések harmadik napján, miután a bottal hadonászó rendőrök visszaszorították a dühös tömegek százait, akik Amman Rabae kerületében igyekeztek megrohamozni a követség épületét.

Sok tüntető a Hamász terrorszervezetet támogató szlogeneket skandált.

Az izraeli nagykövetség, ahol naponta gyülekeznek a tüntetők, régóta az Izrael-ellenes tiltakozások gócpontja a palesztinok és Izrael közötti erőszak eszkalációja idején.

Helyzet: Egy magas rangú izraeli tisztviselő, aki ismeri a Dohában zajló fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetre irányuló tárgyalások részleteit, azt mondta tegnap este, hogy a Hamász válasza az asztalon lévő ajánlatra „nevetséges volt, és nem hagyott kétségnek helyt”, hogy a terrorcsoport gázai főnöke, Jechíje „Szinwar jelenleg nem akar előrelépni a megállapodással”.

A tisztviselő a 12-es csatornának azt nyilatkozta, hogy Szinwar „időt akar nyerni”, és „még mindig arról álmodik”, hogy Jeruzsálemben és Júdea és Szamáriában fokozódik az erőszak a több mint két hete kezdődött muzulmán böjt hónapjában. A Hamász ramadán kezdete előtt próbálta lángra lobbantani a térséget, miközben a közvetítők egy ideiglenes tűzszünet megkötésére törekedtek.

„A teremtett körülmények között, amikor [Szinwar] egy alagútban van, elő pajzsként használt túszokkal körülvéve, élelmiszerrel és gyógyszerrel ellátva, és amikor még erősebben nehezedik Izraelre a diplomáciai nyomás – még mindig arról álmodik, hogy ramadán idején egyesíti a frontokat”.

The post Gyász, likvidálásra rakétaeső, Issza halott és Szinwar álma first appeared on Új Kelet online.