Avi/ujkelet.live

A háború 150. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy likvidálta a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristáinak egy csoportját, 30 percen belül azt követően, hogy szombaton rakétákat lőttek ki Be’erire és Hatzerimre.

A Nahal-dandár az Izraelre kilőtt négy nagyhatótávolságú rakéta kilövése után nem sokkal azonosította a támadás mögött álló sejtet, és légicsapást irányított rájuk.

A hadsereg szerint az elmúlt nap során a Nahal csapatai 15 fegyverest öltek meg Gáza középső részén mesterlövészek tüzével, légitámadásokkal és tanklövedékekkel.

A csapatok bevetésen a Gázai övezetben

A dél-gázai Khan Juneszben a 98. hadosztály bekerítette a Hamad Town lakóparkot, és rajtaütéseket hajt végre a környéken.

A 7. páncélosdandár a civilek evakuálását segítette a térségből, közben mintegy 80 terrorgyanús személyt fogott el, köztük a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád operatívjait.

A 7. dandár, a Givati-dandár és a Kommandós-dandár Hamad Town területén van bevetésen, míg a Biszlamach-dandár Khan Junesz Qarara körzetében vív harcokat a Hamásszal.

Északi front: Az izraeli hadsereg este csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére és egyéb infrastruktúrára a dél-libanoni Ajta as-Sabban és Kafr Kilában, válaszul az Észak-Izrael elleni támadásokra.

Vasárnap rakétákat lőttek ki Metula, Gadzsar és Malkia térségére, sérülés nem történt.

Hétfőn két thaiföldi vendégmunkás megsérült a Libanonból Margaliotra kilőtt páncéltörő rakéta következtében. Egyikük közepesen súlyos-súlyos, a másik könnyü sérüléseket szenvedett.

Szamária: A biztonsági feszültségek közepette breszláv haszidok az éjszaka illegálisan és az izraeli hadsereggel való koordináció nélkül bementek a szamáriai Sechembe.

A haszidok kisbuszokkal és járművekkel érkeztek, egy részüket útközben megállítottak a biztonsági erők, másoknak sikerült eljutniuk a József sírja komplexumhoz. A palesztin média rögzítette, amint táncolnak és énekelnek a József sírjához vezető úton.

Az út során terroristák tüzet nyitottak egy mikrobuszra benne mintegy 20 hasziddal, sérülés nem történt. A Szamária Regionális Dandár nagy erőkkel sietett a helyszínre, hogy kimentse a híveket a palesztin városból, és átadják őket a rendőrségnek.

Az izraeli hadsereg majdnem havi rendszerességgel kísér zsidó, esetenként keresztény, híveket a szenthelyhez. Sechem Szamária Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területéhez (Ciszjordánia A-körzet) tartozik, izraeli állampolgároknak tilos a belépés a hadsereg engedélye nélkül.

2022 áprilisában a szentély komoly felújításon esett át, miután palesztinok kétszer is behatoltak a helyszínre és megrongálták azt.

2022 júniusában három izraeli könnyebben megsérült egy fegyveres terrortámadásban József sírjánál.

: Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala reggel cáfolta a Sky News Arabiában megjelent, forrás nélkül közölt jelentést, amely szerint Joe Biden amerikai elnök nem volt hajlandó telefonhívást fogadni az izraeli vezetőtől a segélyszállító teherautókkal kapcsolatos csütörtöki halálos gázai incidens után, mondván.

Netanjahu hivatala szerint álhírről van szó, Izrael „nem kért telefonhívást Bidentől az eset után, és az amerikaiak, akik semmi esetre sem Izraelt hibáztatják az incidensért, nem kértek telefonhívást a miniszterelnöktől”.

Az izraeli hadsereg szombaton kimerítő vizsgálatot ígért a Gázában segélyekért sorban álló palesztinok halála ügyében, miután a csütörtöki incidens széles körű elítéléssel és nemzetközi vizsgálatra szólítással szembesült.

The post Harcok, illegális látogatás József sírjához és cáfolat first appeared on Új Kelet online.