Avi/ujkelet.live

A háború 150. napja: Miután úgy tűnt, hogy ramadán előtt létrejön egy fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet Izrael és a Hamász terrorszervezet között, ismét krízisről számoltak be a tárgyalásokon: a Hamász megkeményíti álláspontjait, Izrael pedig nem küld képviselőket a kairói tárgyalásokra.

A 12-es és 13-as csatorna esti riportjai szerint Izraelben úgy vélik, hogy Gáza de-facto ura, Jechíje ,,Szinwar úgy döntött, hogy káoszt és vérontást akar ramadánkor” humanitárius segítségnyújtás, nyugalom és tűzszünet helyett.

Az elkövetkező napokban hatalmas nyomást fognak gyakorolni a közvetítők – az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom – a Hamászra, hogy ne engedjék neki meglovagolni azt a hullámot, amely a ramadán idején robbanásokhoz vezethet a Közel-Keleten.

A tárgyalások zsákutcáját az okozza, hogy a Hamász figyelmen kívül hagyja az izraeli követeléseket, az életben lévő túszok nevét tartalmazó lista és a palesztin foglyok száma kapcsán, akiket Izraelnek ki kéne engednie a börtönből.

Az izraeli tisztviselők azt mondják, hogy ,,Izrael nem azt várja el, hogy megkapja az összes életben lévő elrabolt névsorát, hanem azoknak a listáját, akiket a humanitárius megállapodási keret értelmében szabadon engednének”, vagyis körülbelül 40 túszt – nőket, felnőtteket és betegeket -, hogy ne kerüljenek az előző megállapodáshoz hasonló helyzetbe, melyben minden este arra vártak, hogy másnap kit engednek szabadon.

Politika: Az életben lévő túszok listájának követelését, amelyet Binjámin Netanjahu miniszterelnök szabott meg a tárgyalások előrehaladása érdekében, a hadikabinet nem hagyta jóvá, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. Kabineti források kritizálták Netanjahut, és azt mondták, hogy ez olyan követelés volt, amelyet nem kellett volna a tárgyalások elején megfogalmazni.

A túszok szabadon bocsátásáról szóló korábbi megállapodásban a listáról a tárgyalások vége felé született egyezség. A tárgyalásokon részt vevő forrás szerint: ,,Ez egy szükségtelen lépés, amely megnehezíti a tárgyalások előrehaladását.” Ugyanezen forrás szerint a megállapodás fő akadálya az, hogy a Hamász nem hajlandó választ adni a párizsi csúcs vázlataira.

Izraelben a közvetítőkkel folytatott beszélgetés fényében úgy becsülik, hogy a gázai Hamász is részt vesz a fogolycsere tárgyalásokban. Vagyis a Hamász külföldi tagjaival folytatott találkozókon elhangzott válaszok a Hamász gázai álláspontján is alapulnak.

A Kan szerint egyelőre nem világos, hogy a Hamász nem akarja átadni a túszok listáját az eszkaláció érdeke miatt ramadán hónapjában vagy nem tud ilyen listát összeállítani.

Hol bujkálnak? Izrael október 7-e óta hajtóvadászatot folytat a Hamász vezetése után Gázában, de az elmúlt hetekben nem járt jelentős sikerrel. Vasárnap a Kan bemutatott egy térképet, amelyet a Gázai övezetből származó palesztin források szolgáltattak, és amely alapján megsaccolható, hogy jelenleg hol vannak a Hamász magas rangú tisztviselői szétszórva az övezetben.

Képernyő fotó

A dél-gázai Khan Juneszben: Jechíje Szinwar és testvére, Muhammad Szinwar, aki a Gázai övezet déli részének parancsnoka, Mohammed Deif a katonai szárny vezetője. Rafe Szalame, a Khan Junesz Dandár parancsnoka. Deif a szárazföldi offenzíva elején szökött oda a Gázai övezet északi részéről. Jechíje Szinwar a háború kezdete óta Khan Juneszben maradt, és onnan irányíthatta az október 7-i támadást is. Mohammad Szinwar és Rafe Szalame a háború kezdete óta a városban vannak.

Gázaváros: Íz ad-Din Haddad, a Hamász Gázaváros Dandár parancsnoka. Nem likvidálták, és nem menekült délre, és nem hagyta el Gázavárost és környékét. Nusziratban rejtőzhet Marwan Issza, Deif helyettese.

Rafah: Mohammad Sabana, a Rafah Dandár parancsnoka.

Egy másik magas rangú tisztviselő, akinek holléte ismeretlen, Raed Szaed aki a Hamász műveleti részlegének vezetője.

Likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők a Sabak belbiztonsági szolgálattal együttműködve vasárnap reggel légicsapással likvidálta a Hamász terrorszervezet egyik vezető operatívját a Gázai övezet középső részén.

Mahmúd Muhammad Abed Khad felelt az új operatívok toborzásáért a Hamászba, különösen a Zeitun Zászlóaljba.

Khan továbbá részt vett a Hamász katonai tevékenységéhez szükséges pénzgyűjtésben is.

The post Megállapodás helyett Szinwar inkább lángra lobbantaná a Közel-Keletet first appeared on Új Kelet online.