Avi/ujkelet.live

A háború 144. napja, északi front: Kedden folytatódtak a masszív támadások Libanonból Észak-Izrael ellen. Reggel mintegy harminc rakétát lőttek ki a Meron-hegyre. Sérülésről nem érkezett jelentés. A média szerint a Vaskupola elfogott több lövedéket. A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy egy légi irányító bázist vett célba, melyet korábban is többször támadott.

Tegnap este a hadsereg csapásokat hajtott végre a Hezbollah posztjai ellen Libanon déli részén, beleértve a posztot, ahonnan több tucat rakétát lőttek ki a Golán-fennsíkra.

Déli front: A 401. dandár folytatta rajtaütéseit Gázaváros Zeitun negyedének területén, a csapatok számos támadást hajtottak végre az elmúlt nap során, terroristákat likvidáltak a légierővel együttműködve valamint közelharcokban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

A műveletek során az erők egy fegyverraktárt, egy fegyvergyártó műhelyt, rakétaindítókat és ,,rendszereket” lokalizáltak, amiket a Hamász terrorszervezet használt az izraeli csapatok ellen. A kutatások során számos terroristát azonosítottak egy alagútbejáratban. A harcosok megsemmisítették a nyílást és megölték a terroristákat.

A hadsereg lerombolta továbbá a Hamász egyik irányító központját és egy rakétaindítót, melyről órákkal korábban rakétákat lőttek ki az izraeli Kiszufimra és Re’imre.

A dél-gázai Khan Juneszben az Ejtőernyős-dandár és a 7. páncélosdandár elfogott számos hamászos terroristát, akik civilek közé bújva próbáltak elszökni a területről. A csapatok továbbá megöltek számos fegyverest.

Segélyek: A Gázai övezet északi részébe szánt humanitárius segélyszállító teherautók többségét az elmúlt hetekben kifosztották. A korábbiaktól eltérően, amikor a fosztogatásért felelősök a Hamász tagjai voltak, ezúttal főként klánokról van szó, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A bűnöző családokkal egyenrangú klánok élén a Durmus klán áll, amely Gázában az egyik legkiemelkedőbb, és még megfigyelőket is alkalmaz a humanitárius segélyszállító teherautók kifosztása céljából. Ennek eredményeként a segélyek átadásáért felelős nemzetközi szervezetek igyekeztek csatlakozni ezekhez a helyi erőkhöz, és nem csak a Hamászhoz, hogy biztosítsák a segélyek eljutását a lakosokhoz. Eddig sikerült némi sikert elérni, de még messze van a kívánt állapottól.

A Hamász továbbra is igyekszik irányítás alatt tartani a humanitárius segélyeket, de a teherautók biztonságáért felelős Hamász-rendőrség csökkentette tevékenységét. Ennek többek között az az oka, hogy üldözve érzi magát. A klánok megerősödése ellenére a Hamász tagjai továbbra is a humanitárius segélyek elosztó központjaiban vannak, de befolyásuk jelentősen csökken, ha olyan segélyekről van szó, amelyek közvetlenül a klánok fejéhez, és nem a Hamászhoz kerülnek.

Eddig megegyezés volt a Hamász és a klánok között, és mindkét fél úgy döntött, hogy nem zavarják egymást. Ennek ellenére a becslések szerint a Hamász gyengülésével a szóban forgó klánok egyre jobban felbátorodnak. Az övezet északi és déli részén lévő klánok fegyveres erőinek számának növekedése már megfigyelhető.

Találkozó: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy és a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar Kairóba látogatott a múlt héten, hogy megnyugtassa egyiptomi kollégáikat, hogy Izrael lépéseket tesz annak biztosítására, hogy a rafahi hadművelet ne okozza palesztin menekültek rohamát Egyiptomba, idézett a Walla hírportál két amerikai tisztviselőt, akiket tájékoztattak a részletekről.

Halevi és Bar bemutatta az egyiptomi tisztviselőknek elképzeléseiket arról, hogyan lehetne egy izraeli hadműveletet a dél-gázai Rafahban úgy végrehajtani, hogy megakadályozzák a palesztin menekültek tömeges beáramlását a Sínai-félszigetre.

Az izraeli hadsereg vasárnap bemutatta a hadikabinetnek a civilek Rafahból való evakuálására vonatkozó tervet. Izraeli tisztviselők szerint ez magában foglalja a palesztinok számára, hogy a Khan Junesztől északra és Gázavárostól délre fekvő területekre költözzenek. A hadsereg továbbá bemutatta a Rafah-műveletre vonatkozó tervét is.

The post Rakétaeső Libanonból, harcok Gázában és a találkozó first appeared on Új Kelet online.