Avi/ujkelet.live

A háború 234. napja, déli front: Kora délután a Vaskupola elfogott egy gázai rakétát a határ melletti Szderot felett. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Veszély: Az izraeli légierő egyik fel nem robbant bombájára bukkantak reggel a gázai határ menti Jated közösségben, közel a házakhoz. Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a csapatok hamarosan eltávolítják a lőszert.

A bomba valószínűleg egy vadászgépről esett le a Gáza feletti hadműveletek közepette.

Sérülés: A 460. páncélosdandár 9227. zászlóaljának katonája súlyosan megsebesült reggel a Gázai övezet északi részén a terrorszervezetekkel vívott csatában, közölte a katonaság. Kórházba szállították, családját értesítették.

Zeitun: Az izraeli hadsereg a héten lerombolt egy alagutat a Gázai övezet középső részén, egy hadművelet közepette Gázaváros Zeitun negyedében.

Az egyhetes hadművelet, amelyet a Nahal- és a Karmeli-dandárok hajtottak végre, tegnap zárult le. A csapatok lerombolták a Hamász terrorszervezet helyszíneit, köztük támadó alagutakat, fegyvergyártó létesítményeket, rakétavetőket és parancsnoki helyiségeket a célzott rajtaütés során.

A csapatok likvidáltak több mint 90 terroristát és megsemmítettek 300 terror-infrastruktúrát.

Dzsabalija: A 7. páncelosdandár harcosai vezetik a hadosztály szintű műveletet az észak-gázai Dzsabalijában, a város szívében folytatva harcokat, jelentette a hadsereg.

A múlt szombaton indított hadművelet során az erők több tucat terroristával vívtak harcot és több mint 60 terroristát likvidáltak a terepen illetve a levegőből. Az erők több tucat légicsapást irányítottak, terroristákat ölve meg és terror-infrastruktúrákat semmisítve meg.

A 101. zászlóalj csapatai egy fegyverraktárat lokalizáltak több tucat használatra kész nagy hatótávolságú rakétákkal, bombákat és egyéb fegyverekkel. A fegyverraktár mintegy 10 méterre volt egy civil menedékhelytől, amit evakuáltak. Körülbelül 20 terroristát tartóztattak le. A csapatok találtak egy rakétaindítót is, melyet leromboltak.

A Dzsabaliában zajló harcok a tisztek szerint a legintenzívebbek közé közé tartoznak a folyamatban lévő háború közepette, mivel a Hamász terroristái hatalmas mennyiségű RPG-t lőnek ki a harckocsikra és páncélozott járművekre.

Szombaton a 7. páncélosdandár tankjai begördültek Dzsabalijába, egy olyan területre, ahol a katonaság korábban már tevékenykedett, és azt állította, hogy felszámolta a Hamász helyi zászlóaljait. A mostani hadművelet mélyebb részre, a menekülttábor területeire összpontosít, ahol a hadsereg a szárazföldi offenzíva során még nem járt.

A harcokat „intenzívnek” és a „legerőszakosabbnak” írták le, sok konfrontációval, mind a föld felett, mind alagutakat használva a terroristák részéről. A menekülttáborban sok szűk sikátor is van, ami kihívást jelent a tankok számára.

A terroristák többnyire RPG-ket lőnek a tankokra, de bombákat is élesítenek. A 7. dandár Merkava tankjai a TROPHY aktív védelmi rendszerrel nagyrészt képesek megbirkózni az RPG támadásokkal, a katonaság szerint csak néhány esetben sérültek meg csapatok.

Északi front: Mintegy 75 rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára és a Golán-fennsíkra délután. Több tucat lövedéket elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

Két személy könnyebben megsérült egy rakéta becsapódása következtében Felső-Galileában. A párost, 60-as éveikben járó férfiakat, a cfáti Ziv Kórházba szállították.

A hadsereg a nap folyamán lerombolta a Hezbollah terrorszervezet egyik rakétaindítóját a dél-libanoni Jarunban, mely támadásra kész volt.

Az izraeli hadsereg délután megerősítette, hogy csapásokat mért a dél-libanoni Nadzsariehben található létesítmények ellen, amelyeket a Hezbollah légvédelmi egysége használt.

A hadsereg szerint a Hezbollah több terroristája gyűlt össze a helyszíneken a Szidontól délre fekvő tengerparti városban.

,,Ezeket a létesítményeket a Hezbollah légvédelmi egysége használta, és fenyegetést jelentett az izraeli légi járművekre” – áll a hadsereg közleményében, mely megjegyzi, a Hezbollah légvédelme „polgári környezetben” található, civilek életét kockáztatva Dél-Libanonban.

A Hezbollah bejelentette egyik tagjának halálát a Nadzsariehben végrehajtott támadást követően.

A likvidálás pillanatai

A libanoni rakétaesőt követően megszólaltak a drónbehatolásra figyelmeztető szirénák számos határmenti településen.

The post Harcok és rombolások délen, 75 rakéta Libanonból first appeared on Új Kelet online.