Avi/ujkelet.live

A háború 224. napja: A hágai Nemzetközi Bíróság pénteken ismét összeült, hogy folytassa Dél-Afrika kérelmének meghallgatását, egy kereset részeként, mely azt állította, hogy Izrael népirtást követ el Gázában. Dél-Afrika most azt követeli, hogy a bíróság adjon ki végzést Izraellel szemben a dél-gázai Rafahban zajló katonai műveletek leállítására, állítása szerint ez segít megelőzni a népirtást és a háborús bűnöket.

  • Az ügy várhatóan évekig fog tartani, de ebben a szakaszban a megbeszélések középpontjában az ideiglenes intézkedések kiadása áll Izrael ellen, melyről a bíróság rövid időn belül dönthet.
  • A Nemzetközi Bíróság feladata az országok közötti kérdések és konfliktusok megvitatása, székhelye a hágai békepalotában van Hollandiában.

Tegnap Dél-Afrika ismertette érveit (itt írtunk róla) ma pedig Izrael került sorra.

A védelem érvei azon alapultak, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a rákényszerített háborúban, megcáfolva a Dél-Afrika érvelései során bemutatott információkat és bemutatva az övezetnek nyújtott humanitárius segélyek növelését – ahogy azt a korábbi meghallgatások után kiadott parancsok megkövetelték tőle. Dél-Afrika átfogó tűzszünet elrendelését kéri; Izraelben aggodalomra ad okot, hogy legalább Rafah esetében fennáll a tűzszünet elrendelésének veszélye.

Izrael érvei

1. A gázai harcok és a hadművelet Rafahban nem önkényes műveletek. Izraelt megtámadták, állampolgárait lemészárolták, és jelenleg is 132 túsz van a Gázai övezetben. A bíróságot arra kérik, hogy tagadja meg Izraeltől a jogot, hogy megvédje magát, és hagyja a Hamász terrorszervezetnek, hogy továbbra is szabadon működjön, azzal a céllal, hogy megismételje október 7-ét. Izrael nem engedheti meg magának, hogy ne harcoljon.

  • Ez egy olyan érv, amelyet a többség eddig elfogadott, és ennek megfelelően nem adtak ki tűzszünetet elrendelő végzést, de a törvényszék kiadhat olyan végzéseket, amelyek véleménye szerint nem sértik Izrael ehhez való jogát.
  • Izrael megemlítette a túszokat és a Hamász jelentette fenyegetést, amit Dél-Afrika teljesen figyelmen kívül hagyott.

2. Dél-Afrika megpróbálja rávenni a törvényszéket, hogy irányítsa a harcokat, méghozzá egy olyan szerződés alapján, amelynek célja a népirtás és minden más megakadályozása volt – úgy, hogy annak a Hamász egyáltalán nem részese.

  • Az érvelés megalapozott, de attól tartanak, hogy a bíróság elutasítja azt, miután korábban is elutasította a hasonló érveket, még akkor is, ha nem adott ki tűzszünetet elrendelő végzést.

3. Dél-Afrika helytelen adatokat közölt, amelyek Hamász-forrásokon alapulnak, miközben szoros kapcsolatot tart fenn a terrorszervezettel. A főügyész-helyettes bemutatta, hogy Dél-Afrika hogyan alapoz harmadik felektől származó részleges információkra, nem téve erőfeszítéseket a valódi adatok felkutatására. Ráadásul alig néhány napja az Egyesült Nemzetek Szervezetének hivatalos jelentése kijelentette, hogy a Hamász által közzétett adatok a halottak számáról nem pontosak.

  • A bíróság az ENSZ szerve, és nem biztos, hogy elismeri, hogy a döntések pontatlan információkon alapulnak, ezért bár az izraeli érvelés erős, nem biztos, hogy elfogadják.

4. A törvényszék várhatóan a gázai humanitárius helyzetre fog összpontosítani. A korábbi tárgyalások, a bíróság végzései elsősorban erre a pontra vonatkoztak. Izrael azt állítja, hogy eleget tesz a végzéseknek, és mindent megtesz a humanitárius intézkedések terén.

  • Nemrégiben nyújtottak be egy jelentést, amely részletezi Izrael lépéseit.
  • Az izraeli szakmai kör már a harcok kezdete óta kifejtette álláspontját a diplomáciai-politikai körnek, hogy nem elég csak lépéseket tenni, hanem meg is kell mutatni és elmondani a világnak – amit főleg az utóbbi időben alkalmaznak.
  • A mai érvelés egy sor lépést mutatott be, de kétséges, hogy a bíróság elégedett lesz velük, és a becslések szerint újabb végzést fog kiadni ebben az ügyben.

5. Izrael azt állítja, hogy az Izraelből származó kijelentéseket, nyilatkozatokat és videókat Dél-Afrika kiragadja a szövegkörnyezetéből, hogy azokat hamis állításként használja fel Izraellel szemben, így bizonyítva a népirtás szándékát.

  • A múltban az izraeli érvelést részben elfogadták, és kétséges, hogy ezúttal jobb lesz a helyzet.
  • Bár a kijelentések egy részét olyanok teszik, akik nem döntéshozók, a bíróság nem veszi félvállról a dolgot.
  • Azt is állította az izraeli csapat, hogy vannak nyomozások, vizsgálatok a törvényen vagy a szólásszabadságon túlmutató cselekmények és kijelentések kapcsán, de egyáltalán nem biztos, hogy ez kielégítő a bíróság számára.

Forrás: KAN

The post Izrael érvei a hágai Nemzetközi Bíróságon 2 first appeared on Új Kelet online.