Avi/ujkelet.live

A háború 279. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap bejelentette, hogy lezárta két hete tartó célzott rajtaütéseit Gázaváros Szedzsaijja negyedében, mely során a katonák megöltek 150 terroristát és a harcmérnökök leromboltak nyolc alagutat.

A hadsereg új felvételeket tett közzé, amelyeken az egyik alagút látható, majd a megsemmisítése az elit Jahalom harcmérnöki egység által.

Az alagutakban a 98. hadosztály csapatai fegyvereket, laptopokat és egyéb katonai felszereléseket találtak, amelyeket a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái használtak.

A hadsereg megosztott egy drónfelvételt is, a kis légi járművet az ejtőernyősök küldték be egy épületbe, és segítségével két fegyveres terroristát azonosítottak. Ezt követően tankokkal lőtték az épületet, megölve a párost.


Északi front: Szerdán az izraeli hadsereg drónnal azonosította a Hezbollah több terroristáját, amint bemennek egy katonai épületbe a dél-libanoni Tajr Harfában. Ezt követően egy vadászgép csapást mért az épületre.

Ezen kívül a Hezbollah posztjait támadták Tajbében.

Egy izraeli katona könnyebben megsebesült egy robbanó drón becsapódása következtében tegnap este a Golán-fennsíkon. A támadás során három drónt indítottak Libanonból, amelyek az észak-izraeli Beit Hamekhes csomópont közelében csapódtak be. A hadsereg vizsgálja, miért nem szólaltak meg a szirénák, és miért nem sikerült elfogni a drónokat. A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Tegnap este rakétát lőttek ki Libanonból Stula térségére, mely nyílt területen csapódott be.

Az éjszaka folytatódtak a légicsapások a Hezbollah ellen. Drónnal csapást mértek egy teherautóra Ajta as-Sabban, mely a rakétaindítót szállította, mellyel tegnap Stulát támadták.

Vadászgépek pedig több katonai posztot támadtak Rab al-Thalatine-ben és Odaisszében. Továbbá csapást mértek a Hezbollah megfigyelőállomására Ramyeh térségében valamint katonai infrastruktúrára Khaimban.

A tüzérség pedig területeket ágyúzott Dél-Libanonban ,,fenyegetések elhárítása” céljából.


Távozás: A Sabak belbiztonsági szolgálat déli körzetének vezetője lemondott tisztségéről, így ő lett a szolgálat első tagja, aki a Hamász október 7-i terrortámadásához vezető kudarcok miatt lemondott, jelentette tegnap a 12-es csatorna.

A biztonsági tisztviselő távozásakor mondott beszédében közölte, hogy ,,személyes és erkölcsi kötelességének” érzi, hogy bocsánatot kérjen ,,mindazoktól, akiknek szeretteit meggyilkolták, gyermekeik elestek a csatában, akiket túszul ejtettek és visszatértek Izraelbe és azoktól, akiket még mindig fogságban tart az ellenség, és mindazoktól, akiket kitelepítettek” – áll a jelentésben.

„A megbocsátásotok nem tompítja a kudarcot, de segít helyrehozni” – idézte a jelentés. „Soha nem ragasztja össze az összetört szív töredékeit, de megerősítheti a szívben maradt fényt, hogy legyőzze a sötétséget”.

A 12-es csatorna szerint a Sabak Júdea és Szamária részlegének magas rangú tisztje veszi át a posztját.


Súlyos gyanú: Avi Gil vezérőrnagy, Binjámin Netanjahu miniszterelnök volt katonai titkára néhány hónappal ezelőtt felvette a kapcsolatot a főügyésszel, és figyelmeztetett, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tisztviselői megpróbálták megváltoztatni a biztonsági kabinet üléseinek jegyzőkönyveit a jelenlegi háború alatt, valamint a telefonos biztonsági eligazításokét a döntéshozókkal, élén Netanjahuval. Erről Nadav Ejál számolt be szerda este a Ynet hírportálon.

A jelentés szerint a Miniszterelnöki Hivatal tisztviselői felvették Gillel a kapcsolatot, és figyelmeztették, hogy a személyzet számos titkos megbeszélés végén megpróbált ,,belenyúlni” a jegyzőkönyvekbe vagy átiratokba, amelyek közül az egyik egy ,,jelentős politikai esemény” érzékeny előkészületeivel foglalkozott. Gil levélben továbbította az információkat Gali Baharav-Miara főügyésznek.

A Ynet riportja szerint a védelmi tisztviselőket tájékoztatták az ügyről, és közülük néhányan megjegyezték az átiratok és a találkozókon elhangzottak közötti eltéréseket. Magas rangú politikai tisztviselők pedig azt állították, hogy a hadikabinet egyes üléseit a miniszterelnöki hivatalban tartották, nem pedig a tel-avivi védelmi főhadiszálláson – ahol ezek rögzítésre kerülnek.

A Miniszterelnöki Hivatal válaszában ,,totális hazugságnak” nevezte a jelentést, hozzátéve, hogy ,,aki ismeri a munka gyakorlatát, tudja”, hogy az állítólagos cselekmények nem történhettek meg.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Főügyész Hivatala és Gil nem reagáltak a riportra.

  • Novemberben a Haaretz arról számolt be, hogy Netanjahu kabinettitkára, Tzachi Braverman megkereste a kabinet titkárságot azzal a kéréssel, hogy megkapja a jelenlegi kormány és a korábbi kormányok biztonsági kabinet üléseinek titkosított összefoglalóit.
  • Emellett Braverman kérte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal gyorsírói adják át az ülések teljes jegyzőkönyvét. Ez nyilvánvalóan része Netanjahu felkészülésének a közvélemény maga mellé állítására vívott csatának és a háború végén az október 7-i kudarcokért való felelősség kérdéséről szóló vitának.
  • A kért anyagok egy részét valóban elküldték Netanjahu irodájának, de a Haaretz úgy értesült, hogy a jegyzőkönyvek átadását Slomit Barnea-Farago, a Miniszterelnöki Hivatal jogi tanácsadója megakadályozta, mert azok átadása sérti a kormány szabályzatát.
  • A rendelet értelmében a miniszterek nem kaphatnak és nem készíthetnek másolatot a kabinet üléseiről készült jegyzőkönyvekről, azokat csak a kabinet titkárságán tekinthetik meg. A részletekről tájékoztatták az Igazságügyi Minisztérium vezető személyiségeit.
  • Néhány nappal később Gali Baharav-Miara főügyész hivatala felvette a kapcsolatot Netanjahu nemzetbiztonsági tanácsadójával, Tzachi Hanegbivel, és követelte, hogy gyűjtse össze a Netanjahu irodájába szállított titkos dokumentumokat. A Hanegbinek írt levelében Gil Limon főügyész-helyettes kifejtette, hogy „jelenleg kulcsfontosságú, hogy szigorúan betartsák a bizalmas anyagok felülvizsgálatára irányuló kérelmek kezelésére vonatkozó eljárásokat. Az ilyen kérelmeket írásban kell benyújtani, és a felhatalmazott biztonsági személyzetnek át kell tekintenie… Kérjük, hogy adjon utasítást az eddigi eljárásokat megsértve eljuttatott anyagok vagy információk haladéktalan begyűjtésére, beleértve az összes másolatot is”.

The post Frontok, távozás és súlyos gyanú a Miniszterelnöki Hivatal ellen first appeared on Új Kelet Live.