Avi/ujkelet.live

A háború 153. napja: Herci Halevi vezérkari főnök csütörtökön kiadta az október 7-hez vezető kudarcok belső kivizsgálására vonatkozó protokollt. A vezérkari protokoll kimondja, hogy az Izraeli Védelmi Erők erői a harcra összpontosítanak, több arénás háborúban vannak, és azon dolgoznak, hogy elérjék a háború céljait. A mostani vizsgálatok szükségesek, hogy a katonaság fejlődni tudjon a folyamatban lévő harcok közepette, és a Hezbollah napi támadásai közepette a lakóhelyüket elhagyni kényszerült izraeliek hazatérhessenek. A vizsgáltok nem kapcsolódnak a hadsereg október 7-e előtti magatartásának tervezett külső vizsgálataihoz, amelyek jelenleg szünetelnek.

A vezérkari főnök által a nyomozáshoz felvázolt alapértékek: igazság, tényszerűség, átláthatóság, felelősség és bajtársiasság.

A belső vizsgálat fókuszában október 7-e és az azt megelőző események állnak. A nyomozás a 2018 márciusa és a folyamatban lévő háború első három napja közötti időszakra terjed ki.

Azok az egységek, amelyeknek szerepük van abban, hogy nem észlelték a Hamász terrorszervezet előkészületeit, vagy nem készültek fel megfelelően a terrorcsoport október 7-i rohamára, a következő négy fő témát vizsgálják majd:

  • 2018-tól kezdődően az Izraeli Védelmi Erők Gázával kapcsolatos felfogásának alakulása, különös tekintettel a határra. Ez a vizsgálat kiterjed a hadsereg saját védelméről alkotott koncepciójára és a gázai fenyegetések elleni hadműveleti terveire is.
  • Az Izraeli Védelmi Erők hírszerzési értékelései a Hamászról 2018-tól a háború kitöréséig. Ez a vizsgálat áttekinti a hadsereg fenyegetésre vonatkozó forgatókönyveit, az Izraeli Védelmi Erők hírszerzési képességeinek fejlesztését, valamint a hírszerzés auditálásának módját, beleértve az úgynevezett ördög ügyvédje egységet, amelynek feladata az izraeli hadsereg értékeléseinek és elképzeléseinek megkérdőjelezése.
  • A hírszerzési és döntéshozatali folyamat október 7-e előestéjén, valamint az azt megelőző napokban. Ebben az esetben megvizsgálják az összes olyan döntést, amely minden szinten hoztak, hogy tisztázzák, hol volt a hiba.
  • Az október 7. és 10. közötti időszak, amikor a csapatok visszavették az irányítást a Hamász által megszállt dél-izraeli közösségek és katonai bázisok felett. Ez a vizsgálat a lezajlott csatákat elemzi, és megvizsgálja az egyes egységek parancsnokságát és irányítását, alakulatait és a kiadott parancsokat.

„Nehéz eseményeket éltünk át a harcok elején, nem sikerült megvédenünk a civileket, ami rendkívül fontos feladat. Ha nem elemezzük bátran, amit tettünk, nehezen fogunk tanulni és fejlődni, nehéz lesz kiállni Izrael polgárai elé, és azt mondani, hogy megvizsgáltuk, levontuk a következtetések, és tudni fogjuk, hogyan kell jobban megvédeni őket”.

The post A hadsereg megkezdi a Fekete Szombathoz vezető kudarcok kivizsgálását first appeared on Új Kelet online.