Avi/ujkelet.live

A háború 153. napja, déli front: A haditengerészet Sajetet 13 és a Maglan kommandós egység csapatai folytatják bevetésüket Khan Junesz Hamad Town negyedében, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután. A harcosok razziát tartanak a Katar finanszírozta negyed többszintes épületeiben, ahol a hadsereg szerint Hamász infrastruktúra van.

A kommandósok több tucat fegyvert foglaltak le és megöltek számos terroristát mesterlövésztűzzel és légicsapások irányításával.

Két hamászos terrorista megadta magát a csapatoknak, csatlakozva az elmúlt napokban elfogottakhoz, akiket átadtak kihallgatásra a biztonsági szervezeteknek.

Segélyek: Az amerikai hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy légi humanitárius akciót hajtott végre, szám szerint a harmadikat, több mint 38 000 adag ételt juttatva el a Gázai övezet északi részén lévőknek.

A segélyt amerikai és jordániai C-130-as repülőgépek szállították.

A légi úton eljuttatott segély drága és elégtelen alternatívája a teherautóval szállítottaknak tekintettel a humanitárius válság nagyságára, mondják amerikai tisztviselők.

Végső győzelemig: Izrael „egy egzisztenciális háborúban van”, amelyet „meg kell nyernie” – mondta Binjámin Netanjahu miniszterelnök ma délután az izraeli hadsereg dél-izraeli tiszti iskolájában, mely Bahad 1 néven ismert, a frissen végzett kadétok ünnepségén.

A miniszterelnök elismételte, hogy Izrael „a végső győzelemig fogja támadni ellenségeinket”, és megígérte, „a Hamász gyilkos rezsim és a terroristák felszámolását, az alagutak elpusztítását”, és az október 7-i támadás elkövetőinek levadászását, miközben mindent megtesznek a „túszok lokalizálása érdekében”.

Az izraeli hadsereg „folytatja ntézkedéseit a Hamász ellen Gáza minden szegletében, beleértve Rafah-t, a Hamász utolsó fellegvárát” – ígérte. „Aki azt mondja nekünk, hogy ne hajtsunk végre hadjáratot Rafahban, az azt mondja, hogy veszítsük el a háborút, és ez nem fog megtörténni”.

Kritika: Öt hónappal a gázai háború kitörése után, az északon egyre fokozódó feszültségek hátterében ma kezdetét vette az INSS, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézete éves konferenciája. Az év egyik legfontosabb biztonsági konferenciájának tartott eseményen a biztonsági szervezetek jelenlegi és korábbi vezetői vesznek részt.

A Sabak belbiztonsági szolgálat 2016-2021 közötti vezetője, Nadav Argman beszédében kijelentette: „A Hamász egy terrorista szervezet, a Palesztin Hatóság a palesztin nép legitim testülete. A Palesztin Hatóság nem egy terrorizmust ösztönző testület, és semmiképpen sem terrorszervezet. A Palesztin Hatóság mellettünk élőként látja magát”.

,,[Jechíje] Szinwar azért él, mert Izrael Állam úgy döntött, hogy nem akar katonai kalandozást a Gázai övezetben. Mik a miniszterelnök szempontjai? Nem tudom. Én figyelmeztettem, előttem és utánam is figyelmeztettek. Izrael úgy döntött, hogy nyugalmat vásárol, még akkor is, ha ez később nagyon magas árat jelent. A nyugalom rabjává vált. Egy miniszterelnöknek országot és stratégiát kell irányítania. Ha meglepetésszerű támadást indítottunk volna a Hamász ellen, és megtehettük volna, teljesen más helyzetben lennénk. Ezt a katasztrofális kormányt le kell váltani. Nincs más választás.”

Szinwar: A Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar a közelmúltban hosszú napokig tartó csend után felvette a kapcsolatot a szervezet tagjaival, jelentette este a The Wall Street Journal. A jelentés szerint Szinwar bejelentette a Hamász álláspontjának megkeményítését a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokon, ami feszültséget okoz a közte és a Hamász többi vezetői között.

Szinwar továbbá felszólítja Izraelt, hogy kötelezze el magát a háború végleges leállításának megvitatása mellett, ami feszültséget okoz más szereplőkkel, például a politikai szárny vezetőjével, Iszmail Hanijével, aki hajlandó elfogadni egy hathetes szünetet a harcokban.

Egyiptomi források azt állítják, hogy Szinwar úgy véli, hogy a Hamász van fölényben a tárgyalásokon, miközben az izraeli belpolitikai vitára hivatkozik, valamint az Egyesült Államok nyomására, hogy Izraelre enyhítse a gázai lakosok szenvedését.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet által használt épületek ellen a dél-libanoni Aitarunban és Ajta as-Sabban.

A hadsereg továbbá közölte, hogy tegnap este csapást mért a Hezbollah egyik épületére Matmurában és egy megfigyelőállomásra Dzsebbaynban.

A Hezbollah a nap folyamán rakétákat lőtt ki Ros Hanikrára, Ja’arára és más határ menti helyszínekre. A tüzérség válaszul célba vette a rakétakilövőket.

Túszok: A Hamász delegációja csütörtökön elhagyta Kairót, de addig folytatják a gázai fegyverszüneti tárgyalásokat, amíg megállapodásra nem születik Izraellel – áll a terrorcsoport közleményében, mely Izraelt okolja a tárgyalások elakadásáért.

Az INSS konferencián az Egyesült Államok izraeli nagykövete, Jack Lew azt mondta, „tévedés” azt gondolni, hogy a fogolycsere megállapodások véget értek.

,,Még mindig folynak a beszélgetések, még mindig vannak ingázások, a különbségek csökkennek. Még nem tartunk összeomlásnál” – mondta.

Míg „nagyon fontos”, hogy ramadánra megállapodás szülessen, mondta a nagykövet, sokkal fontosabb, hogy összejöjjön, amikor meg valósítható. „Minden nap egyre nehezebb és nehezebb optimistának lenni” a túszok biztonságát illetően, jegyezte meg.

Csütörtök este összeült a hadikabinet, hogy megvitassák többek között a zsákutcába futott tárgyalásokat és a jövő héten kezdődő ramadán ügyét.

A hadsereg tel-avivi főhadiszállásánál, a Begin úton a Gázában fogságban lévő túszok családjai percekre akadályozták a forgalmat, együtt elszámoltak 153-ig, szeretteik fogságban töltött napjaira emlékeztetve. A családok továbbá találkozót követeltek a kabinet tagjaitól.

Hazai front: A védelmi minisztérium telepes építkezéseket jóváhagyó testülete 3426 zöld vonalon túli új otthon építését mozdította elő, jelentette be szerdán a kormány két minisztere.

Ez 2402 új otthont jelent Ma’ale Adumimban, 694 otthont Efratban és 330 otthont Keidarban, mondta Orit Sztrock telepesügyi miniszter.

A Ma’ale Adumimra és Kedarra vonatkozó projekteket a letétként ismert korábbi tervezési szakaszban hagyták jóvá, míg Efrat egy véglegesebbnek számító tervezési jóváhagyást kapott.

Az Ábrahám-egyezményt aláíró Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein elítélték Izrael lépéseit, amelyek az Egyesült Államok kemény kritikáját is kivívták.

The post Egzisztenciális háború, belső kritikák, és Szinwar first appeared on Új Kelet online.