Avi/ujkelet.live

A háború 153. napja, északi front: Legalább tíz rakétát lőttek délelőtt Libanonból Ros Hanikrára, melyből kilencet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, jelentette az Izraeli Védelmi Erők. A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget. Az izraeli hadsereg válaszul célba vette a rakétakilövőket.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszakai Júdea és Szamária-szerte végzett terrorelhárító műveletek során letartóztattak 34 keresett palesztint.

A szamáriai Tammun és Tubasz falvakban a letartóztatások mellett fegyvereket is lefoglaltak. A művelet során a katonákat kövekkel és robbanóeszközökkel dobálták. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

UNRWA: A Kneszet Külpolitikai és Információs Ügyek Albizottságának tagjait arról tájékoztatták, hogy a 12 terrorista közül, akik az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének (UNRWA) alkalmazottai voltak, és akikről bizonyíték van arra, hogy részt vettek az október 7-i Hamász-mészárlásban, szinte mind meghalt, jelentette tegnap a Kan közrádió.

Ez ellentétben áll Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetőjének szavaival, aki azt mondta, mióta kiderült az UNRWA alkalmazottainak a tömegmészárlásban játszott szerepe, vizsgálják az ügyet, és büntető- és jogi eljárást indítanak a szervezet alkalmazottai ellen, akik részt vettek a mészárlásban. A bizottság zártkörű ülésén, ahol a hadsereg képviselői tájékoztatták a Kneszet tagjait – szinte nincs kit letartóztatni és bíróság elé állítani, mivel a mészárlásban részt vevő UNRWA-alkalmazottak többsége már nem él.

Fegyverek: A Washington Post szerdai jelentése szerint az Egyesült Államok több mint 100 fegyvereladást hagyott jóvá és szállított le Izraelnek október 7. óta – közölték amerikai tisztviselők a Kongresszusnak egy közelmúltbeli titkos tájékoztatón.

A jelentés amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az eladások több ezer precíziós irányítású lőszert, kis átmérőjű bombákat és egyéb fegyvereket tartalmaztak. A jelentés szerint nem volt szükség a Kongresszus előzetes jóváhagyására, mivel az egyes eladások költsége a mérlegelést megkövetelő minimális összeg alá esett.

A jelentés szerint a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője nem volt hajlandó megadni az október 7-e óta Izraelbe szállított összes amerikai fegyver teljes mennyiségét vagy költségeit, de azt mondta, hogy ezek tartalmazzák az új eladásokat és az „aktív” külföldi katonai értékesítéseket.

„Ezek olyan tételek, amelyek minden modern hadseregnél jellemzőek, beleértve egy olyan kifinomultat, mint Izraelé” – mondta a tisztviselő.

A Biden-kormány egykori tisztviselője, Jeremy Konyndyk a Washington Postnak nyilatkozva azt mondta, hogy „az eladások rendkívüli száma meglehetősen rövid idő alatt” azt sugallja, hogy Izrael nem lenne képes fenntartani a Hamász elleni hadműveletét Gázában „ilyen szintű amerikai támogatás nélkül.”

De: A Walla négy amerikai tisztviselőt idézve arról számolt be csütörtökön, hogy a Fehér Ház információkat kér a soron következő Izraelnek szánt fegyverszállításokról.

A jelentés szerint Joe Biden amerikai elnök arra kérte a külügyminisztériumot és a Pentagont, hogy nyújtsák be az Izraelbe szállítandó vagy jóváhagyásra szánt fegyverek listáját.

A riportban idézett amerikai tisztviselők kitartanak amellett, hogy a lépés nincs összefüggésben a közelmúltban felröppent zúgolódásokkal, amelyek azt sugallják, hogy a kormány újragondolhatja az izraeli fegyvereladásokat.

Hazai front: Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala csütörtökön közölte, hogy a kormánykabinet meg fogja vizsgálni a javaslatot az állami vizsgálóbizottság ajánlásainak végrehajtására a Meron-hegyi zarándokhelyen 2021 áprilisában bekövetkezett katasztrófa ügyében, amelyben 45 ember vesztette életét.

Netanjahu utasította Joszi Fuchs kabinettitkárt, hogy 30 napon belül terjesszen elő javaslatot a minisztereknek.

A tegnap közzétett jelentés megállapította Netanjahu személyes felelősségét, de nem javasolt szankciókat ellene. Ugyanakkor azt kérte, hogy Amir Ohanát, a Kneszet elnökét, tiltsák el a katasztrófa idején betöltött közbiztonsági miniszteri tisztségétől, és javasolra más tisztviselők, köztük Já’ákov Sabtáj rendőrfőkapitány menesztését.

The post Feszültség északon, amerikai fegyverek és UNRWA first appeared on Új Kelet online.