Avi/ujkelet.live

A háború 127. napja, déli front: A sábát kimenetele után az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a Sabak belbiztonsági szolgálattal együttműködve légicsapást hajtott végre a dél-gázai Rafahban, megölve a Hamász egyik magas rangú rendőrtisztjét és két másik operatívot.

A csapás fő célpontja Ahmed Al-Jakubi volt, aki a Hamász magas rangú tisztviselőinek biztonsági intézkedéseiért volt felelős, és magas rangú tisztként szolgált Rafah körzet titkosrendőrségi osztályán.

Iman Rantiszi, a Hamász operatívja és a terrorcsoport belbiztonsági vizsgálati osztályának magas rangú tisztviselője, valamint Rafah körzet titkosrendőrségi osztályának egy másik tisztje is meghalt a támadásban.

Északi front: Izraeli vadászgépek újabb légicsapásokat mértek szombaton a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni posztjaira.

A célpontok között volt három parancsnoki központ Nakurában és Ajta as-Sabban, ahol a terrorcsoport tagjai gyűltek össze, valamint két másik helyszín Khiamban és Marwahinban.

A nap folyamán három lövedéket lőttek ki Libanonból Slomi északi közösség felé, amelyek nyílt területeken landoltak. A hadsereg ágyúzással támadta az indítóhelyeket.

Az izraeli média este arról számolt be, hogy egy Libanonból kilőtt páncéltörő rakéta csapódott egy épületbe Kirjat Smonában. Sérülés nem történt. A szirénák nem aktiválódtak.

Egyiptom: A Wall Street Journal pénteken arról számolt be, hogy egyiptomi tisztviselők figyelmeztettek, hogy az Egyiptom és Izrael között több évtizedes békeszerződést felfüggeszthetik, ha az Izraeli Védelmi Erők csapatai behatolnak Rafahba, vagy ha Rafah menekültjeit délre, a Sínai-félszigetre tolják.

A Reuters szerint a hatalmas menekültáradat megelőzése érdekében Egyiptom az elmúlt két hétben mintegy 40 harckocsit állomásoztat gázai határa közelében, miután a háború kezdete óta megerősítette a határfalat mind szerkezetileg, mind megfigyelőberendezésekkel.

Pénteken az izraeli 12-es csatorna riportja arról számolt be, hogy Herci Halevi vezérkari főnök ellenezte Netanjahu gyors rafahi hadjáratra vonatkozó tervét, mondván, hogy bár a hadsereg technikailag képes egy ilyen műveletre, nem lenne bölcs dolog az egyiptomiakkal való egyeztetés és a város tömeges menekült lakosságára vonatkozó tervek nélkül vállalni.

Netanjahu a jelentés szerint úgy gondolja, hogy az izraeli hadseregnek a Ramadán, a muszlim szent hónap március 10-i kezdetéig le kell zárnia a rafahi hadjáratot.

Ugyanaz a téma: Izrael tájékoztatta a térség több országát és az Egyesült Államokat, hogy katonai tevékenységre készül Rafah térségében, jelentette péntek este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A jelentés szerint Egyiptom és az Egyesült Államok követelései miatt a rafahi szárazföldi hadművelet csak két feltétel teljesülése után kezdődik meg: Rafah és környéke polgárainak nagy szabású evakuálása, valamint egy Izrael és Egyiptom között létrejött megállapodás a Philadelphi-folyosón lévő alagutak elleni izraeli akciókról.

A biztonsági szervek megkezdték egy terv kidolgozását a lakosság Rafahból való evakuálására, és két lehetőséget fontolgatnak: evakuálják a polgárokat Khan Juneszbe vagy lehetővé teszik több tízezer gázai lakos visszatérését kijelölt létesítményekbe a Gázai övezet északi részén.

A jelentés szerint Izrael egy kísérleti projekt részeként részletes tervet készített, amely lehetővé teszi több tízezer gázai visszatérést az övezet északi részére: először is klinikák, iskolák és pékségek komplexumainak létrehozását. Később a közelben sátorváros létesítése. Ezt követően élelmiszerek, víz és humanitárius felszerelések rendszeres bejuttatása a Gázai övezet északi részén található Erez és Karni átkelőhelyekről. Végül a területért való felelősség átruházása a gázai helyi hatóságokra, amely lépéssel a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) foglalkozik.

A szaúdik: Szaúd-Arábia – amely az Izraellel való normalizációt a háború beszüntetéséhez és egy palesztin állam létrehozása felé tett lépésekhez kötötte – szombaton közleményt adott ki, amelyben figyelmeztetett „a Gázai övezetben lévő Rafah város megtámadásának és célba vételének rendkívül veszélyes következményeire”, mivel a város „az utolsó menedék több százezer ember számára”.

Tárgyalások: Az arab médiában megjelent hírekkel ellentétben a a hadifoglyok és eltűnt személyek ügyének koordinátora, Gal Hirsch, a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) – mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal – vezetője, Gasszán Alian vezérőrnagy, valamint a foglyok és eltűntek utáni hírszerzési erőfeszítéseket vezető Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy nem járt Egyiptomban.

Kihágás: A BBC azt állítja, hogy jogi szakértők szerint a videók a levetkőztetett, megkötözött és bekötött szemű gázai fogvatartottakról, amelyeket izraeli katonák filmeztek és töltöttek fel online a nemzetközi jog megsértésének minősülhetnek.

Hazai front: A hadikabinet körülbelül egy héttel ezelőtti ülésén vita zajlott Binjámin Netanjahu miniszterelnök és a vezérkari főnök között az izraeli hadsereg fellépésének lehetőségéről a Gázai övezet közepén található két menekülttáborban, ahol még nem hajtottak végre földi manővert, hivatkozott a Walla hírportál két, az ügy részleteit jól ismerő forrásra.

A megbeszélésen a miniszterelnök kérte az intézkedés felgyorsítását a központi táborokban. A vezérkari főnök közölte, hogy ezt nem lehet azonnal végrehajtani, mert a lakosságot evakuálni kell, és a tartalékos erők nagy részét elengedték. A források szerint Netanjahu meglepődött, és megkérdezte, miért engedték el a tartalékosokat. Halevi azt válaszolta, hogy a hadikabinet – melynek Netanjahu a vezetője – által jóváhagyott terveknek megfelelően engedték el őket. Netanjahu azt mondta a vezérkari főnöknek, hogy azonnal mozgósítsa újra a tartalékosokat. Mire a vezérkari főnök közölte, hogy ez időbe telik.

The post Likvidálás Gázában, meglepődött Netanjahu, Egyiptom a képben first appeared on Új Kelet online.