Avi/ujkelet.live

70 éve a mai napon született Ilan Ramon, aki izraeliek millióinak adott reményt, hogy minden lehetséges, még a csillagok sem jelentenek akadályt.

Ramon részt a Bagdad mellett 1981-ben végrehajtott Opera-hadműveletben, mely Szaddam Huszein nukleáris programját célozta és Izrael egyik legmerészebb akciója volt. Ő volt a legfiatalabb a műveletben bevetett nyolc pilóta közül, és az ő gépe volt az utolsó az alakzatban.

Izrael első űrhajósaként 2003. február elsején a Columbia teljes legénységével együtt meghalt a visszatérés során, amikor az űrsikló a levegőben darabjaira hullott. 48 éves volt.

,,A mi szemszögünkből itt az űrben, rátok nézünk, és egy határok nélküli világot látunk, tele békével és pompával. Szívünkben imádkozunk, hogy az egész emberiség el tudja képzelni a világot olyannak, amilyennek nekünk tűnik, határok nélkül, és törekedve békében együtt élni.”

Ramon ezeket a Columbia fedélzetén mondta, néhány nappal a katasztrófa előtt.

Csodával határos módon megmaradt a napló, amelyet a küldetés során vezetett. A napló viszonylag sértetlenül landolt Texasban, mocsaras talajon, és egy nyomkövető találta meg, aki a katasztrófa törmelékei után kutatott. Azóta alapos restauráláson esett át.

Naplójában Ramon feljegyezte személyes érzéseit, valamint a történelmi eseményt, amelynek részese volt.

Az űrnapló nemrég került az Izraeli Nemzeti Könyvtárba.

Íme egy részlet:

„Útinapló, hatodik nap. Ma volt talán az első nap, amikor valóban úgy éreztem, hogy tényleg az űrben ‘élek’! Olyan emberré változtam, aki az űrben él és dolgozik. Mint a filmekben. Reggel enyhe lebegéssel kelünk, és begurulunk a ‘nappaliba’. Megmosom a fogam, megmosom az arcom, aztán irány dolgozni. Egy kis kávé. Némi harapnivaló útközben, irány a labor… sajtótájékoztató a miniszterelnökkel, majd azonnal vissza a munkába, az ózonréteg megfigyelésére.”

The post Akinek még a csillagok sem jelentettek akadályt first appeared on Új Kelet Live.