Avi/ujkelet.live

A háború 258. napja, déli front: A Nahal-dandár harcosai a 162. hadosztály alatt folytatják műveleteiket a dél-gázai Rafahban. Az elmúlt hetekben a csapatok hírszerzési információk alapján kereséseket hajtottak végre és terrorcélpontokra csaptak le a térségben.

Az erők egy lakóházban számos fegyvert találtak egy ruhás szekrényben, köztük gránátokat, páncéltörő rakétákat, töltényeket és lőfegyvereket.

Egy drónnal végzett átfésülés során egy alagút nyílásra bukkantak egy gyerekágy alatt, míg egy másik szobában áttört falakra, melyeket a Hamász terroristái a sűrűn lakott negyedekben való házak közötti mozgásra használtak.

A hadsereg este közölte, hogy a 401. páncélosdandár 46. zászlóaljának két katonája súlyosan megsebesült a Rafahban zajló harcokban.

A vizsgálat kezdeti szakasza szerint a páros páncéltörő rakéta következtében sebesült meg. Kórházba szállították őket, családjaikat értesítették.

Északi front: Délután két sorozatban mintegy 45 rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára. Sérülés nem történt.

Likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők délután bejelentette, hogy dróncsapással likvidálta a Hezbollah terrorszervezet dzsuajjai regionális egységének műveleti tisztjét a dél-libanoni Deir Kifa faluban.

Abbász Hamada avagy Fadl Ibrahim volt a felelős az Izrael elleni támadások tervezéséért és végrehajtásáért, miközben a Hezbollah szárazföldi erőit irányította Dzsuaijjában.

Az elmúlt hónapokban ,,a Hezbollah jelenlétének megszilárdítását mozdította elő Dél-Libanonban, miközben megpróbálta javítani a szervezet szárazföldi harcát”.

A Hezbollah a háború alatt eddig 349 terroristáját veszítette el.

Az említett dróncsapással egyidejűleg vadászgépek Rihanban megsemmítették a Hezbollah föld-levegő rakétavetőjét, amely fenyegetést jelentett az izraeli légi járművekre.

Riport: Az amerikai tisztviselőknek komoly aggodalmaik vannak amiatt, hogy egy Izrael és a Hezbollah közötti teljes háború esetén az Irán által támogatott fegyveres csoport túlterhelheti Izrael északi légvédelmét – beleértve a Vaskupola rakétavédelmi rendszert, hivatkozott a CNN három amerikai tisztviselőre.

„Úgy véljük, hogy legalább néhány” Vaskupola üteg „túlterhelődik” – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő.

Egy izraeli tisztviselő szerint ez akkor lenne valószínűsíthető, ha a Hezbollah nagyszabású támadást hajtana végre, elsősorban precíziós irányítású fegyverekkel, ami a rendszer számára kihívást jelenthet.

Izraeli tisztviselők továbbá közölték az amerikaikkal, hogy erőforrásokat terveznek átcsoportosítani a déli Gázából Észak-Izraelbe a terrorszervezet elleni esetleges offenzíva előkészítése érdekében.

Egy másik amerikai tisztviselő elismerte a CNN-nek, hogy háború esetén Izraelnek leginkább további légvédelmi rendszerekre és Vaskupola elfogók utánpótlására lenne szüksége, amelyet az Egyesült Államok biztosítana.

Pánikkeltés: Saul Goldstein, az izraeli villamosenergia-rendszert irányító vállalat, a Noga vezérigazgatója csütörtökön a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) Szderotban tartott konferenciáján arra figyelmeztetett, hogy egy északi háború esetén: 72 óra elteltével nem lehet majd Izraelben áram nélkül élni. ,,Rossz helyzetben vagyunk, és nem állunk készen egy igazi háborúra.”

,,Amikor elvállaltam ezt a szerepkört, és elkezdtem vizsgálni a villamosenergia-ágazatunkat fenyegető valós veszélyeket, feltettem magamnak a kérdést: mi van akkor, ha rakéta csapódik az elektromos hálózatba, ami egy órára, három órára, 24 órára, 48 órára, 72 órára és még tovább áramszüneteket okoz? Mi történik Izraellel egy ilyen forgatókönyv szerint? A lényeg az, hogy 72 óra elteltével nem lehet Izraelben élni.”

A Noga vezérigazgatója szerint a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah „könnyen kiiktathatja az izraeli elektromos hálózatot”,

Goldstein kijelentését azzal magyarázta, hogy Naszrallahnak ,,csak fel kell hívnia Bejrút villamosenergia-rendszerének felelősét, ami pontosan úgy néz ki, mint Izraelé, még csak felderítő drón sem kell hozzá, hív egy mérnököt, és megkérdezi, hogy mik a legkritikusabb pontok: minden elérhető az interneten.”

Goldstein kifejtette, hogy Izrael nem tudna működni áram nélkül, mert ez más problémákat is érinthet, mint például a telefonvonalak, benzinkutak, optikai szálak, portok és más érzékeny infrastruktúrát. ,,Az én szememben egy fantáziavilágban élünk. A jó oldala az, hogy sokat fektettünk a védelembe és egy közös csapatba az Izraeli Elektromos Művekkel” – mondta.

Kifejtette továbbá, hogy ha a háborút elhalasztják egy évre, öt évre, egy évtizedre, ,,jobb lesz a helyzetünk”. Azonban világossá tette, hogy „az izraeli találékonyságra fognak támaszkodni. Izrael egy energiasziget, önellátónak kell lennünk, ami szintén előnyünk. Ki vagyunk képezve arra, hogy elszigetelten működjünk.”

Figyelmeztetéseit gyorsan bírálta Meir Spiegler, az Izraeli Elektromos Művek vezérigazgatója. Spiegler Goldstein megjegyzéseit ,,felelőtlennek, a valóságtól elrugaszkodottnak és szükségtelen pánikot gerjesztőnek” minősítette. Azt javasolta, hogy Goldsteinek a Noga irányítására kellene összpontosítania, amely állítása szerint vezetése alatt visszafejlődött.

Szerdán Naszrallah beszédében azzal fenyegetőzött, hogy kiterjeszti szervezete támadási hatókörét Izraelen belül. „A drónunk (amely kilenc és fél percnyi felvételt készített a Haifa-öböl területéről) olyan információkat hozott, amelyeket még nem tettünk közzé. A közzétett anyag többórás küldetésekből készült. Több órányi felvételünk van Haifáról, arról, ami Haifán túl van, és még messzebb. A galileai invázió továbbra is az asztalon van, ha a konfliktus eszkalálódik. Nem lesz olyan hely Izraelben, ahová rakétáink és drónjaink ne érnének el. Minden drónnak van egy célpontja, és minden rakétának van egy célpontja.”

The post Pánikkeltés, 45 rakéta Libanonból, likvidálás és a Vaskupola gondban lehet first appeared on Új Kelet Live.