ujkeletlive

Az elmúlt napokban mélyülő diplomáciai feszültségek közepette Washingtonban végül fogadták a Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter vezette izraeli delegációt.

A két ország közötti ellentétek tovább mélyültek, amikor a héten Binjámin Netanjahu miniszterelnök a közösségi médiában közzétett felvételen Joe Bident és kormányát hibáztatta a szerinte leállított izraeli fegyverszállítmányok miatt.

A felvétel a miniszterelnök tanácsadói és miniszterei figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva került közzétételre, holott Dermer arra kérte a miniszterelnököt, hogy mindenképpen várja meg a szerdára Hanegbivel együtt tervezett találkozóját a Fehér Házban, amelyet az amerikai fél végül lemondott a miniszterelnök által közzétett felvétel miatt. Félretéve az ellentéteket Washington mégis úgy döntött, hogy tegnap fogadja az izraeli diplomáciai küldöttséget tekintettel a libanoni Hezbollah terrorszervezettel északon kialakult háborúközeli helyzetre.

Hanegbi és Dermer találkozóit Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Antony Blinken külügyminiszterrel azonban jelentősen beárnyékolta a két kormány között Netanjahu keddi felvétele miatt kialakult feszültség, amelyben a miniszterelnök a Biden-kormányzatot az Izraelnek szánt fegyverek és lőszerek átadása elé állított, állítólagos „elképzelhetetlen,” szűk keresztmetszetek miatt vádolta.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője megerősítette, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Antony Blinken külügyminiszter találkozott Dermerrel és Hanegbivel.

Emellett, az ominózus felvétel közzététele óta a Fehér Ház folyamatosan cáfolta a miniszterelnök állításait, mondván, hogy korábban köztudottan egy szállítmány visszatartásáról volt szó, míg az összes többit folytatták. Hanegbi és Dermer megérkezése előtt Kirby a nyilatkozattal kapcsolatban megerősítette a kormányzat csalódottságát. A felvétel meglepetésként érte a Fehér Házat, közölte egy sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, hogy a Biden-kormányzat különböző szinteken, különböző eszközökön keresztül világossá tette tartalmával kapcsolatos aggodalmait.

A Netanjahu-felvétel legalább annyira bosszantó és kiábrándító, amennyire helytelen volt,” – nyilatkozta Kirby hangsúlyozva, hogy ugyan nem egészen érthető mire célzott, de a Biden-kormány eltökélt az Izraelnek történő fegyverszállításokat illetően, – „az elképzelés, miszerint abbahagytuk Izrael önvédelmi igényeinek kielégítését, egyszerűen nem pontos,” – tette hozzá.

Továbbá, emlékeztetett arra is, hogy az amerikai erők áprilisban Izrael védelmére keltek, amikor Irán példátlan támadást indított több száz drónnal és rakétával Jeruzsálem ellen.

Nincs még egy ország, amely többet tett, vagy többet fog tenni, mint az Egyesült Államok, hogy segítsen Izraelnek megvédenie magát,” – közölte Kirby kiemelve, hogy Netanjahu szavai „felzaklatóak voltak, tekintettel arra a támogatásra, amelyet nyújtottunk és nyújtani fogunk.”

Kedden a Pentagon megerősítette, hogy az Egyesült Államok védelmi anyagokat szállított Izraelnek még azután is, hogy Biden az egyik 2000, illetve 500 kilós bombaszállítmányát szüneteltette, bár tárgyalások folynak ez utóbbi küldését illetően is, emelett hangsúlyozva, hogy semmilyen Izraelnek szánt más védelmi cikkszállítmányt vagy szállítást nem függesztettek fel.

Kirby nyilatkozata után Netanjahu személye elleni támadásként irányítva a washingtoni reakciókat, és tovább állítva, hogy Izrael nem kapta meg a szerinte hiányzó fegyvereket, közölte „örömmel tűröm a személyes támadásokat, amíg Izrael megkapja a fegyverszállítmányt, amelyre annyira szüksége van ebben az egzisztenciális háborúban.”

A miniszterelnök heves retorikája megelőzte Joáv Gallant védelmi miniszter jövő hét eleji washingtoni útját, és úgy tűnik erősíteni szándékozik a Kongresszus együttes ülése előtt jövő hónapban várható beszédét. Eközben, a Fehér Ház aggodalommal tekint az izraeli hadsereg bejelentésére, miszerint jóváhagyta a Hezbollah elleni libanoni offenzíva műveleti terveit, megerősítve Washington eddig is hangoztatott óvatosságra intő véleményét azzal kapcsolatban, hogy a gázai folyamatban lévő háború mellett egy második frontot nyisson északon is.

Az Egyesült Államok különmegbízottja, „Amos Hochstein több napja a térségben oda-vissza ingázik Tel-Aviv és Bejrút között, hogy pontosan ezeket a beszélgetéseket folytassa,” – közölte Kirby, jelezve, hogy a Fehér Ház komolyan veszi mind Izrael, mind a Hezbollah retorikáját.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hasonló nyilatkozata szerint – „drámaian megnőtt a Hezbollah által a határon túlról végrehajtott, izraeli falvakat és polgári infrastruktúrát célzó csapások száma. Ezért diplomáciai megoldásra törekedtünk, hogy megpróbáljuk világossá tenni, miszerint nem szabad további eszkalációnak lennie, és ezt továbbra is folytatni fogjuk,” – tette hozzá.

Blinken a kettős találkozóval kapcsolatban  hangsúlyozta a további libanoni eszkaláció elkerülésének és olyan diplomáciai megoldás elérésének fontosságát, amely lehetővé teszi az izraeli és libanoni családok számára, hogy visszatérjenek otthonaikba,

The post Hűvös fogadtatás – Dermer és Hanegbi megérkezett a Fehér Házba first appeared on Új Kelet Live.