Avi/ujkelet.live

A háború 259. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két katonája elesett tegnap a Gázai övezet középső részén a Hamász terrorszervezet aknavetőgránátos támadása következtében. Halálukkal 314-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Omer Szmadga főtörzsőrmester a tartalékosoknál Genot Hadarból 25 éves volt. Szaadia Já’àkov Dery főtörzsőrmester a tartalékosoknál Tel Avivból 27 éves volt. Mindketten az Alexandroni-dandár 9203. zászlóaljában szolgáltak.

Másik három katona a dandárból súlyosan megsérült a támadásban.

A Hamász vállalta a felelősséget a támadásért, azt állítva, hogy egy katonai posztot vett célba Gázaváros Zeitun negyede közelében.

Déli front: Két rakétát lőttek ki éjszaka a Gázai övezetből, melyek nyílt területeken landoltak Ein Haslosa közösség mellett. Sérülés nem történt.

Segélyek: A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) sürgeti az ENSZ-t, hogy ossza szét a segélyeket, amelyeket Izrael átvizsgált és átvitt az átkelőhelyek gázai oldalára.

„A Kerem Salom átkelő gázai oldalán, ahol több mint 1000 teherautó segély vár begyűjtésre és elosztásra, valamint itt a JLOTS gyűjtő- és elosztótelepen is több száz segélyraklap várja az ENSZ segélyszervezetei általi begyűjtést és szétosztást” – közölte Ghasszán Alian vezérőrnagy nyilatkozatában.

„A múltban azt mondtuk, és ezt mondjuk most is, hogy az ENSZ-nek kötelessége bővíteni logisztikai képességeit a humanitárius segélyek összegyűjtésére és elosztására. Mi folytatjuk erőfeszítéseinket – most az Ön kötelessége, hogy befejezze a munkát.”

Északi front: A légvédelem az éjszaka elfogott egy Libanonból indított ,,gyanús légi célpontot”, valószínűleg egy drónt, Felső-Galilea felett. Disonban aktiválták a szirénákat az elfogásból eredő lehulló repeszek miatti aggodalomból.

Izraeli vadászgépek tegnap csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet két fegyverraktárára a dél-libanoni Hulában és Tallouseh-ben.

Továbbá célba vettek még katonai épületeket és terror-infrastruktúrát Majsz al-Dzsabalban, Ajtarunban és Jarunban.

A tüzérség pedig számos területet ágyúzott Dél-Libanonban.

Hazai front: Több mint négy hónap késlekedés után Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön hivatalos levélben követelte Binjámin Netanjahu miniszterelnöktől, hogy haladéktalanul mozdítsák elő a törvényt, amely három évre kiterjeszti a sorkatonai szolgálatot.

  • A tervezett változtatások értelmében 36 hónapig teljesítenek majd szolgálatot a harci és egyéb különleges beosztású férfi és női katonák is. Jelenleg a férfiak 32 hónapig, míg a nők két évig szolgálnak.

,,Az új biztonsági valóság jelentős operatív választ igényel a háborús erőfeszítések folytatása érdekében” – áll a levélben, emlékeztetve a február elején a minisztériuma által benyújtott szükséges törvényi intézkedésekre.

Gallant szerint ,,a biztonsági szervezet hosszú hónapok óta azon dolgozik, hogy előmozdítsa a törvényt, és megállapodásokat kössön az Izraeli Védelmi Erők azonnali és sürgős szükségleteinek kielégítése ügyében a pénzügyminisztériummal és az igazságügyi minisztériummal, de sikertelenül vagy előrelépés nélkül. A védelmi miniszter a fentiekre tekintettel a mai napra a miniszterelnök vezetésével sürgős megbeszélést kíván kitűzni, amelyen döntés születik a kérdésről annak érdekében, hogy az a következő napokban a kormány elé kerüljön.”

Mindeközben nagy feszültséget okoz a koalícióban és a nép körében az ultraortodoxok besorozásának ügye. A kneszet egyik bizottsága tárgyalja jelenleg a törvényjavaslatot, mely csökkentené az ultraortodoxok besorozási korhatárát, miközben a kormány már jóváhagyta a tartalékos szolgálat meghosszabbítását. Az ultraortodox törvényhozók a törvényjavaslat puhítására törekszenek, hogy a besorozandó kvóta az ő szektorukból minél alacsonyabb legyen. A koalíció több tagja azonban világossá tette, hogy a törvényjavaslatot nem fogják megszavazni ha nem eszközölnek benne jelentős módosításokat. Olyan módosításokról van szó, melyeket az ultraortodoxok semmiképpen sem fogadnának el.

The post 314, rakétázás Gázából, légi fenyegetés Libanonból és 1 kényes téma first appeared on Új Kelet Live.