Avi/ujkelet.live

A háború 258. napja, Szamária: Egy 70 év körüli izraeli, Kirjat Ono lakosa érkezett csütörtökön az Elijahu-átkelőhelyre nagyon súlyos állapotban. Egy biztonsági tisztviselő azt nyilatkozta a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a férfit több palesztin megtámadta, súlyosan megsebesítette, és ellopta az autóját. A támadók elmenekültek Kalkília felé.

Az incidens Nabi Ijász palesztin falu környékén történt. Egy elhaladó autós felvette a sérült férfit és az átkelőhelyre vitte. Útközben elvesztette az eszméletét, és a Magen David Adom mentősei sikeresen újraélesztették majd kórházba szállították.

A rendőrség kijelentette, hogy ,,a rendőrség és az Izraeli Védelmi Erők csapatai a helyszínen vannak, és megkezdték az incidens kivizsgálását”.

Északi front: Libanoni jelentések szerint a déli Deir Kifában végrehajtott izraeli csapás célpontja a Hezbollah terrorszervezethez tartozott.

Déli front: Az izraeli hadsereg délelőtt közölte, hogy a Katonai Hírszerzés és a Sabak belbiztonsági szolgálat irányításával drónnal csapással likvidálta az észak-gázai Beit Hanunban a Hamász terroristáját, Ahmed Hasszán Szalame a-Szwarkeh-et. A terrorista az elit Nukba kommandós érő egyik osztagának parancsnoka volt, és október 7-én behatolt az izraeli falvakba. Később orvlövész támadásokat irányított Benit Hanunban és terrortevékenységekben vett részt az izraeli erők ellen.

Hosszas megfigyelés után a 414. harci hírszerzési egység csapatai azonosították és likvidálták a terroristát. A támadás előtt a hadsereg intézkedéseket tett, hogy elkerülje a civilek megsebesülését, melyet sikerrel meg is valósított.

Értelmezés: A Hamász politikai szárnyának magas rangú tisztviselője, Ghazi Hamad szerint az izraeli katonai szóvivő kijelentése, amely szerint a Hamászt nem lehet felszámolni, „beismerése annak, hogy [Izrael] már megbukott”.

A szóvivő nyilatkozatát „őszinte vallomásnak” nevezve, Hamad az Al Dzsazírának adott interjújában azt mondta, kilenc hónap háború után egyértelmű, hogy a Hamászt akkor sem lehet felszámolni, ha Izrael százszorta több lőszert használ.

,,Ez megváltoztatja a történelem menetét, és meggyőzi a nemzetközi közösséget arról, hogy a Hamász mozgalom továbbra is a politikai színtéren marad, és állandó része lesz a társadalmi szövetnek és az ellenállás szövetének” – mondta Hamad.

  •  A 13-as csatornának tegnap este adott interjúban az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy bírálta a politikai kört, mondván: „A Hamász megsemmisítésének vagy eltüntetésének ügye szimplán porhintés a közvélemény szemébe. A Hamász egy eszme, a Hamász egy párt. Nem rombolhatsz le egy eszmét. Ez az emberek szívében gyökerezik – aki azt hiszi, hogy felszámolhatjuk a Hamászt, az téved. A kormánynak alternatívát kell találnia rá – különben megmarad.”
  • Válaszul Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala közleményben közölte, hogy a biztonsági kabinet „a háborús célok egyikeként a Hamász katonai és kormányzási képességeinek megsemmisítését határozta meg. Az Izraeli Védelmi Erők természetesen elkötelezett e mellett”.
  • A katonai szóvivői egység ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a hadsereg elkötelezett a kormány kinyilvánított háborús céljai mellett, beleértve a Hamász kormányzási és katonai képességeinek megsemmisítését, hozzátéve, hogy Hagari az interjúban „a Hamász mint ideológia és eszme felszámolásáról” beszélt. ,,Bármilyen ellenkező állítás a megjegyzések szövegkörnyezetből való kiragadását jelenti”.

Túszok: A szaúdi tulajdonú Elaph hírportál csütörtökön arról számolt be, hogy izraeli tisztviselők a hét elején titkos találkozót tartottak Katarban, hogy megpróbálják áthidalni a szakadékot a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti vázlatban rögzítettek és a Hamász változtatási követelései között.

A tárgyalások részleteit ismerő forrásra hivatkozva az Elaph azt állította, hogy a találkozó nagyrészt a Joe Biden amerikai elnök által a múlt hónapban előterjesztett vázlat finomhangolására összpontosított, mint például az első szakaszban szabadon engedett élő túszok számára, és az időintervallumra.

A jelentés szerint Katar továbbra is nyomást gyakorolt a Hamászra, hogy fogadja el a megállapodást úgy ahogy van, miután a terrorcsoport egy módosított változattal válaszolt, amely az Egyesült Államok szerint „nem teljesíthető” követeléseket tartalmazott.

The post Palesztinok súlyosan megsebesítettek egy izraelit és ellopták az autóját first appeared on Új Kelet Live.