Avi/ujkelet.live

A háború 258. napja: A Wall Street Journal reggel arról számolt be, hogy a tárgyalásokon részt vevő közvetítők és egy amerikai tisztviselő, aki ismeri a legfrissebb amerikai hírszerzési információkat, úgy vélik, a Gázában fogságban lévők közül körülbelül 50 lehet életben.

Hivatalosan 120 túsz maradt Gázában, 43-ról megállapították, hogy már nem él. November végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, hetet pedig a csapatok mentettek ki. 19 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

Egy személyt október 7-e óta eltűntként tartanak nyilván, sorsa még mindig ismeretlen, bár a családja úgy véli, hogy megölték.

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Optimizmus: Az elmúlt napokban az Egyesült Államok azt üzente Izraelnek, hogy Katar közel áll, hogy szankciókkal sújtsa a Hamász terrorszervezetet – ha nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

A katari miniszterelnök, Mohammed Al Thani tegnap találkozott a Hamász magas rangú tisztviselőivel a tárgyalások elindítása érdekében. Izraeli tisztviselők optimizmusukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a tárgyalások ,,hamarosan” folytatódnak – ha Katarnak sikerül nyomást gyakorolnia a terrorszervezetre.

A CNN körülbelül két hete arról számolt be, hogy Katar megfenyegette a Hamászt – ha nem jön létre megállapodás, a szervezetet kiutasítják Dohából. Egy amerikai forrás szerint a katari fenyegetés hosszú hetek és hónapok után történt, miután az Egyesült Államok követelte Katartól a terrorszervezet kiutasítását, ha nem születik megállapodás, és most az üzenetet eljuttatták a Hamászhoz. Azt is közölték, hogy a Biden-kormány nyomást gyakorolt a régió országaira, hogy fagyasszák be a Hamász bankszámláit.

Kétségek: Joe Biden kormányának tisztségviselői kétségbe vonják, hogy Izrael és a Hamasz képes átfogó tűzszüneti megállapodást kötni a javasolt vázlatok keretein belül, jelentette tegnap este a Politico négy, a részleteket ismerő amerikai forrásra hivatkozva.

A jelentés szerint az amerikai tisztségviselők úgy vélik, hogy ha kezdetnek megállapodás is születne egy rövid időre szóló tűzszünetről Izrael és a Hamász között, nagy az esélye annak, hogy utána a megállapodás összeomlik. A források szerint nem optimisták a felek közötti szakadék áthidalásának lehetőségét illetően. ,,Senki sem biztos abban, hogy a megállapodás úgy fog elstartolni, ahogyan a kormány remélte” – mondta az egyik tisztviselő, akit a Fehér Ház tájékoztatott a tárgyalások állásáról, hozzátéve, hogy túl sok az ismeretlen változó.

Tüntetések: A Gázai övezetben fogságban lévők rokonai és aktivisták reggel akadályozták a forgalmat az Ayalon autópályán, Tel Avivban, a túszok szabadulását eredményező megállapodásra valamint előrehozott választásokra sürgetve.

A hét minden napján országszerte tüntetéseket tartanak a fent említett célokkal.

Kesszáriánál, ahol Binjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciája van, is kormányellenes tüntetések zajlanak. A demonstrálók felszólították Netanjahut, hogy vállalja a felelősséget az októberi 7-i katasztrófáért és mondjon le.

Móló: Várhatóan mától folytatja működését az amerikai úszó móló Gáza partjainál a humanitárius segélyek szállítására a palesztinok számára, nyilatkozta szerdán két amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselők azt mondták, hogy a mólót szerdán visszaerősítették a parthoz, miután múlt pénteken a rossz tengerviszonyok miatt ideiglenesen eltávolították.

A segélyek áramlása az ideiglenes mólón keresztül május 17-én kezdődött, és az ENSZ szerint 137 teherautónyi, mintegy 900 tonna segélyt szállítottak a raktárakba.

De aztán a viharos tenger megrongálta a mólót, javításra kényszerült, és a rossz időjárási és biztonsági megfontolások korlátozták használatát.

A mintegy 200 millió dollárért épített móló eddig összesen 10 napot üzemelt ténylegesen, és elképzelhető, hogy a tervezettnél korábban leszerelik.

A New York Times a héten amerikai tisztviselőket idézett, akik azt mondták a gázai segélyszervezeteknek, hogy a mólót július elején leszerelhetik, mivel az Izrael és a Hamász között zajló háború közepette keveset tett az övezet áruhiányának enyhítésére.

The post 50 túsz lehet életben, optimizmus és kétségek, és tüntetések first appeared on Új Kelet Live.