Avi/ujkelet.live

A háború 258. napja, déli fronttal kevert politika: A 13-as csatornának tegnap este adott interjúban az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy bírálta a politikai kört, mondván: „A Hamász megsemmisítésének vagy eltüntetésének ügye szimplán porhintés a közvélemény szemébe. A Hamász egy eszme, a Hamász egy párt. Nem rombolhatsz le egy eszmét. Ez az emberek szívében gyökerezik – aki azt hiszi, hogy felszámolhatjuk a Hamászt, az téved. A kormánynak alternatívát kell találnia rá – különben megmarad.”

Válaszul Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala közleményben közölte, hogy a biztonsági kabinet „a háborús célok egyikeként a Hamász katonai és kormányzási képességeinek megsemmisítését határozta meg. Az Izraeli Védelmi Erők természetesen elkötelezett e mellett”.

A katonai szóvivői egység ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a hadsereg elkötelezett a kormány kinyilvánított háborús céljai mellett, beleértve a Hamász kormányzási és katonai képességeinek megsemmisítését, hozzátéve, hogy Hagari az interjúban „a Hamász mint ideológia és eszme felszámolásáról” beszélt. ,,Bármilyen ellenkező állítás a megjegyzések szövegkörnyezetből való kiragadását jelenti”.

Északi front: Izraeli vadászrepülőgépek csapást mértek tegnap a Hezbollah terrorszervezet rakétakilövő állására a dél-libanoni Ajta as-Sabban.

A repülőgépek csapást mértek még egy katonai épületre és terror-infrastruktúrára Odaisszében és Ajta as-Sabban.

A tüzérség pedig öt helyszínt támadott Dél-Libanonban.

Helyzetértékelés: Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap este helyzetértékelést tartott Libanonról Herci Halevi vezérkari főnökkel, az Északi Parancsnokság vezetőjével, Ori Gordin vezérőrnaggyal, valamint az izraeli légierő vezetőjével, Tomer vezérőrnaggyal és más magas rangú tisztekkel.

Gallantot tájékoztatták ,,a Hezbollah elleni harc legújabb fejleményeiről” – közölte hivatala.

A védelmi minisztérium szerint Gallant ,,különös hangsúlyt helyezett” a Hezbollah drónfenyegetésére, és arra, hogy Izrael hogyan tud javítani az elhárításán. Továbbá azt mondta a tiszteknek, hogy legyenek teljesen felkészültek minden lehetőségre.

,,Befejezzük a földi és légi készültséget, erősítjük a hírszerző rendszereket, és felkészülünk minden lehetőségre” – idézi Gallantot a minisztérium közleménye.

,,Kötelességünk megváltoztatni a helyzetet északon, és biztonságban haza kell hoznunk az állampolgárokat otthonaikba, és meg fogjuk találni a módját, hogyan tegyük” – mondta, utalva a Hezbollah támadásai miatt több tízezer lakóhelyüket elhagyni kényszerülő izraelire.

Halevi azt mondta Gallantnak a találkozón, hogy a katonaság „nagyon elszánt, ma nagyon magas készültségi szinten van”, és felkészült „a megfelelő döntések meghozatalára”.

The post Hagari: A Hamász egy ideológia, nem lehet felszámolni alternatíva nélkül first appeared on Új Kelet Live.