ujkeletlive

Diplomácia

Washington – Netanjahu vádaskodása árt a libanoni háború elkerülésére irányuló erőfeszítéseknek

A 13-as csatorna tegnap esti riportjában elhangzottak szerint Binjamin Netanjahu miniszterelnök tanácsadói és miniszterei figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva tette közzé azt a felvételt, amelyben azt állította, hogy az Egyesült Államok háborús időkben szándékosan visszatartja az izraeli katonai segélyeket.

A jelentés szerint a miniszterelnök Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadóval, Ron Dermer stratégiai miniszterrel, és más tisztségviselőkkel is beszélt a felvétel közlése előtt, akik azt tanácsolták neki, hogy ne tegye közzé.

Dermer arra kérte a miniszterelnököt, hogy mindenképpen várja meg az iráni fenyegetéssel kapcsolatban a következő napra Hanegbivel együtt tervezett találkozóját a Fehér Házban, közölte a 13-as csatorna. A találkozót az amerikai fél végül lemondta a miniszterelnök által közzétett felvétel miatt.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára értetlenül reagált Netanjahu nyilatkozatára – „tényleg nem tudjuk, miről beszél. Egyszerűen nem tudjuk. Volt egy bizonyos lőszerszállítmány, amelyet szüneteltettek, de továbbra is folytatjuk a konstruktív tárgyalásokat az izraeliekkel annak a bizonyos szállítmánynak a felszabadításáról. Más szünet nincs Minden más a megfelelő folyamat szerint halad,” – nyilatkozta Jean-Pierre újságíróknak.

Az incidens további fejleményeként, az Axios riportere, Barak Ravidnak nyilatkozó amerikai tisztviselők megjegyezték, miszerint Netanjahu a Biden-kormányt támadó legújabb fejezete azontúl, hogy árnyékot vet a két szövetséges kapcsolatára, akadályozza a libanoni határon lévő feszültségek enyhítésére, illetve a Hezbollah elleni háború elkerülésére irányuló amerikai-izraeli diplomáciai erőfeszítéseket. Ilymódon, Washingtonban aggódnak amiatt, hogy Netanjahu megjegyzései tovább erodálják Izrael elrettentő erejét a régióban, különösen a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah és a csoport fő támogatója, Irán szemében.

Nehéz elképzelni, hogyan segíti az elrettentést egy olyan felvétel, mint amit Netanjahu kedden közzétett. Nincs annál jobb módja annak, hogy a Hezbollahot bátorítsuk, mint ha azt mondjuk nekik, hogy az Egyesült Államok visszatartja a fegyvereket Izraeltől, ami nem igaz,” – közölte az Axios riporterével egy magas rangú amerikai tisztviselő.

A kialakult feszült helyzet közepette Netanjahu tegnap a Kongresszus kétpárti képviselői egy csoportjával találkozott. Tovább erősítve a konfliktust, hivatala közleménye szerint a miniszterelnök közölte a vendégekkel, miszerint „nagyra értékeli az Izraelnek nyújtott kétpárti támogatást,” majd hangsúlyozta, – „reméli a fegyverkérdés a közeljövőben megoldódik.”

Az ominózus felvételt Netanjahu akkor tették közzé, amikor Joe Biden amerikai elnök különleges megbízottja, Amos Hochstein Jeruzsálem és Bejrút között ingázva az északi front eszkalálódását próbálta visszafogni.

Hochstein kedd este találkozott  Netanjahuval, hogy tájékoztassa a libanoni tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseiről, és megvitassa a háború elkerülésének módjait. Az ügyben tájékozott források szerint a találkozó azonban „rosszul sikerült,” – közölte az Axios. Amikor Hochstein és Jack Lew amerikai nagykövet ismertették a miniszterelnökkel, hogy az Egyesült Államok fegyverek visszatartásával kapcsolatos vádjai hamisak, Netanjahu azt állította, hogy a felvételen elhangzott megjegyzéseit az izraeli védelmi minisztériumtól származó információkra alapozta. Joáv Gallant védelmi miniszter hivatala nem kívánta kommentálni az elhangzott miniszterelnöki állításokat, de sajnálatát fejezte ki az esetleges félreértések miatt.

Összegezve, a nyilatkozó amerikai tisztviselők egyike sem érti, hogy a belpolitikai remélt előnyökön kívül, mi volt Netanjahu célja a váratlan támadással. Egyes megfigyelők szerint Gallant jövő heti várható washingtoni útjával függ össze, az említett fegyverszállítmány feloldásának megvitatását illetően. Emellett, Netanjahu bizalmasai, Dermer és Hanegbi a Fehér Házban ma találkoznak Biden nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel és más tisztségviselőkkel, bár  ezeket a megbeszéléseket várhatóan beárnyékolja majd a felvétel nyomán kialakult feszültség. Fehér-házi tisztviselők szerint aggodalomra adhat okot, hogy Izrael és a Hezbollah terrorszervezet is elszámíthatja magát fokozva a retorikát és a helyszíni harcokat, miközben úgy vélik, hogy elkerülhető a totális háború, – írja az Axios.

Az említett libanoni retorikát illetően, a miniszterelnök felvételének közzététele után nem sokkal, egy izraeli légicsapás által múlt héten likvidált magas rangú Hezbollah parancsnok, Taleb Abdullah emlékére rendezett ünnepségen, a terrorszervezet vezetője, Haszan Naszrallah azt nyilatkozta, hogy a terrorcsoport nem akar „totális háborút,” csak a Hamász támogatása érdekében tesz lépéseket, ugyanakkor hangsúlyozta – „amennyiben Izrael nagyszabású offenzívát indít fel kell készülnie a földi, légi és tengeri támadásokra, miközben a helyzet a Földközi-tengeren teljesen megváltozik” – tette hozzá, nem mellesleg megfenyegetve Ciprust is. A Hezbollah vezére szerint – „a ciprusi repülőterek és bázisok megnyitása az izraeli ellenség számára Libanon célba vételéhez azt jelentené, hogy a ciprusi kormány a háború része, és az ellenállás a háború részeként fog vele szemben fellépni.”

Nikos Christodoulides ciprusi elnök tagadta az elhangzottakat, és kijelentette, hogy országa semmilyen módon nem vesz részt katonai műveletekben a térségben vagy máshol, hangsúlyozva azt is, miszerint országa „a megoldás, nem pedig a probléma része,” és az egész arab világban, és nemzetközi szinten is elismerik az olyan kezdeményezések révén, mint például a Ciprus-Gáza tengeri folyosó, amely révén humanitárius segélyeket hajóznak az enklávé területére.

Politikai front – koalíciós válság több irányból

Árje Deri [Sász] nagy vihart kavart, a valóságtól a kormányzó Likud képviselői szerint is elrugaszkodott, önkormányzati rabbi állások törvénybe iktatásáról szóló kezdeményezése, megfigyelők szerint mindössze az előszobája az úgynevezett ultraortodox katonai szolgálat alóli mentességét biztosító jogszabály sürgős intézkedésre megérett koalíciós döntései irányába.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök azon javaslatát, hogy alkalmazzák a folytonossági záradékot – amely lehetővé teszi a múltban első olvasatban elfogadott törvények további szavazásra bocsátását – az előző Kneszet által elfogadott hadkötelezettségi törvényre vonatkozóan, a plénum ugyan megszavazta, de a törvény véglegesítése már korántsem ígérkezik biztosnak.

A forrongó politikai helyzetet kihasználva, Nir Barkat [Likud] gazdasági miniszter levélben fordult a miniszterelnökhöz, világossá téve, hogy nem fogja megszavazni a háredi törvénytervezetet jelenlegi formájában, ráadásul más Likud-tagokat is meggyőzne az ügy érdekében.

A folytonosságról szóló technikai szavazást követően tájékoztattam a miniszterelnököt, hogy a következő szavazásokon a Likud más képviselőivel együtt ellenezni fogom a törvénytervezetet jelenlegi formájában,” – írta Barkat, majd folytatta, miszerint „a háború megnyeréséhez a hadseregnek több katonára van szüksége. Harci győzelem nélkül nincs ország és nincs Tóra. Ejtőernyősként, aki életüket kockáztatva vezette a katonákat a csatába, tisztelgek az erők katonái előtt, és fogadom, hogy méltó leszek áldozatukhoz és odaadásukhoz.”

A Kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke, Juli Edelsteinhez [Likud], és Ofir Katz [Likud], a koalíció elnökéhez is eljuttatott levelében a volt jeruzsálemi polgármester részletezi azokat az elveket, amelyek szükségesek egy olyan megfelelő sorozási törvény végrehajtásához, amely elnyeri az izraeli nép többségének támogatását, azaz a jogszabály az ország minden polgárára – beleértve a ultraortodoxokat és az arabokat is – ki kell terjednie, valamint meg kell felelnie a védelmi intézmény, és a nemzeti szolgálat minden igényének. Emellett, Barkat szerint a törvénynek el kell ismernie a Tóra-tanulás, és a Tórát tanulók fontosságát és értékét is.

Netanjahu kormányzó pártja közleményben támadta a minisztert, mondván – „Nir Barkattól elvárják, hogy gondoskodjon a megélhetési költségekről, és ne keressen kifogásokat egy jobboldali kormány megdöntésére egy háború alatt.”

A címzett azonban nem hagyta szó nélkül a vádakat, és azt válaszolta: „Izrael Állam történelmének egyik legnehezebb időszakát éli, és kötelességem kifejezni álláspontomat, amely tükrözi a Likud többségének véleményét. Ha valaki meg akar támadni egy likudos minisztert a háborús időkben a hadseregbe való toborzás fontosságával kapcsolatos álláspont miatt, akkor jobb, ha saját nevét használja, és nem a Likud nevét. Izraelnek több katonára van szüksége a háború megnyeréséhez. Győzelem nélkül nincs ország és nincs Tóra.”

Az egyre erősödő kormányválság enyhítése érdekében a miniszterelnök tegnap felszólította politikai partnereit, hogy „szedjék össze magukat,” és hagyjanak fel a „kicsinyes politikával.”

Több fronton is háborúban, nagy kihívások és nehéz döntések előtt állunk. Ezért erősen követelem, hogy minden koalíciós partner kapja össze magát, és álljon a helyzet magaslatán. Ez nem a kicsinyes politika ideje, ez nem azon törvényhozás ideje, amely veszélyezteti azon koalíciót, amely az ellenségeink felett aratott győzelemért küzd,” – közölte Netanjahu egy újabb videófelvételen, bár keddig még úgy tűnt, hogy saját maga erőlteti mindenáron, Deri kedvéért az önkormányzati rabbi-kinevezésekről szóló törvényjavaslatot.

„Mindannyiunknak kizárólag az előttünk álló feladatokra kell összpontosítanunk: a Hamász legyőzésére, a túszok visszaszolgáltatására és lakosaink biztonságos hazatérésére, mind északon, mind délen. Ezért mindenkitől azt követelem, ogy tegyen félre minden más megfontolást. Tegyenek félre minden pártérdekeltséget. Egységesen, egységesen álljanak csapataink mögé,” – tette hozzá.

The post A harcok 258. napja – ingatag diplomácia, és koalíciós válság first appeared on Új Kelet Live.