Avi/ujkelet.live

A háború 153. napja, déli front: A 7. páncélosdandár csapatai folytatták a dél-gázai Khan Junesz Hamad Town lakóparkjában végzett műveleteket, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

A katonák razziát tartottak a Hamász terrorszervezet több posztján, és egy fegyvergyártó üzemet, robbanószerkezeteket és katonai felszereléseket találtak.

Ezeken felül több alagutat is lokalizáltak, és a Hamász számos irodáját lerombolták a környéken, valamint fegyveres terroristákat likvidáltak és fegyvereket foglaltak le.

A közelben, Khan Junesz al-Karara külvárosában légicsapást mértek egy hatfős Hamász-sejtre, amelyet a Biszlamach-dandár csapatai azonosítottak bemenni egy épületbe.

Egy másik incidens során a Biszlamach-csapatok légicsapást mértek egy RPG-vel felfegyverzett terroristára, aki bement egy olyan épületbe, amelyről ismert, hogy a Hamász használt és alagút-infrastruktúra van alatta.

Mindeközben Gáza középső részén a Nahal-dandár csapatai az elmúlt nap során mintegy 10 terroristát öltek meg, többek között légicsapások irányításával.

Az egyik csapás egy terrorsejtet célzott, mely egy járművet katonai felszerelésekkel töltött meg. A csapást követő másodlagos robbanások arra utalnak, hogy fegyverek és robbanóanyagok voltak az autóban.

Követelés: A Hamász terrorszervezet új követeléssel áll elő a fogolycseréről szóló tárgyalások részeként: Izrael nem vétózhatja meg izraeli állampolgár terroristák és kelet-jeruzsálemi lakosok szabadon bocsátását, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Ezzel a követeléssel a terrorszervezet megpróbálja összekapcsolni magát izraeli állampolgárokkal, amit Izraelben nagyon problematikusnak tartanak, és megnehezíti Izrael helyzetét a kairói tárgyalásokon. A főváros keleti részén élő, kék személyi igazolvánnyal rendelkező terroristák szabadon bocsátásához azonban valószínűleg Izrael hozzájárulna, mert nem minősülnek izraeli állampolgárnak.

Csütörtökön összeül a hadikabinet, hogy megvitassák többek között a zsákutcába futott tárgyalásokat és a jövő héten kezdődő ramadán ügyét.

Libanon: Az Al-Akhbar libanoni lap ma reggel arról számolt be, hogy nyugati források szerint Izrael közölte, hogy március 15-ét tűzte ki a Libanonnal való diplomáciai egyezség megkötésének határidejének – és ha erre nem kerül sor, Izrael széles körű háborúig fokozza a hadműveleteket.

Az újság azt is közölte, hogy Amos Hochstein amerikai megbízott a héten tartott libanoni találkozóin hangsúlyozta, hogy a kairói tárgyalások negatív előjelei ellenére nagyon nagy az esély a gázai fegyverszünetre. Hochstein egy párhuzamos tárgyalási csatorna megnyitását javasolta Libanon és Izrael között a front megnyugtatása és az eszkaláció csökkentése érdekében.

Az Al-Akhbar továbbá arról számolt be, hogy egyiptomi források szerint nem történt előrelépés a kairói tárgyalásokon, annak ellenére, hogy a közvetítő országok megpróbálták meggyőzni Izraelt, hogy küldjön delegációt Egyiptomba – közvetlen megbeszélések tartására. A források szerint Kairó és Doha Izraelt hibáztatja, mert ragaszkodik ahhoz, hogy csak az idősebb lakosok térhessenek vissza a Gázai övezet az északi részére, amit a Hamász elutasít.

Kutatások: Az Izraeli Védelmi Erők körülbelül 400 holttestet vizsgált meg a Khan Junesz-i kórházból, túszok után kutatva, de a holttestek között nem találtak elrabolt személyeket, jelentette a Kan.

The post Harcok, a Hamász új követelése, határidő Libanonnak és kutatások first appeared on Új Kelet online.