A háború 153. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a 21 éves David Szasszon törzsőrmester Ganot Hadarból, az Oketz kutyás egység katonája, elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 247-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A Hamász terroristáival folytatott harcban, amiben Szasszon elesett, további tizenkét katona megsérült, öt közülük súlyosan.

riport: Az Egyesült Államok úgy tűnik, lépéseket fontolgat annak megakadályozására, hogy Izrael amerikai fegyvereket használjon a dél-gázai Rafah városában tervezett offenzívára, írja a Washington Post.

David Ignatius rovatvezető szerint Joe Biden amerikai elnök és más tisztviselők „semmilyen döntést nem hoztak az amerikai fegyverekre vonatkozó ‘feltételek’ kiszabásáról. De maga a tény, hogy a tisztviselők vitatkozni látszanak erről az extrém lépésről, mutatja a kormányzat növekvő aggodalmát a gázai válsággal kapcsolatban.”

„Ha Izrael offenzívát indít Rafahban anélkül, hogy megfelelően megvédené a lakóhelyüket elhagyni kényszerült polgári lakosságot, az példátlan válságot idézhet elő az Egyesült Államok-Izrael kapcsolatokban, akár fegyverszállításban is” – idézi Martin Indyket, az Egyesült Államok volt izraeli nagykövetét.

  • Az izraeli hadsereg február végén a hadikabinet elé terjesztette a palesztin civilek evakuálására vonatkozó tervet Rafah harci övezeteiből, valamint műveleti stratégiáját a továbbiakra vonatkozóan.
  • A művelet megkezdése a politikai szint jóváhagyásának függvénye, mely még nem történt meg.
  • Beni Gantz hadikabinet miniszter a hét elején a Fehér Házban folytatott megbeszéléseken tudta meg, hogy a Biden-kormány magas rangú tagjai nem hiszik el azt, amit eddig Binjámin Netanjahutól és tanácsadóitól hallottak egy esetleges rafahi szárazföldi hadművelettel kapcsolatban, különös tekintettel a civil lakosság evakuálására vonatkozó tervre vonatkozóan, jelentette a Walla hírportál.
  • Biden közel-keleti főtanácsadója, Brett McGurk, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Kamala Harris alelnök többször is megkérdezte Gantztól, hogy Izrael hova szándékozik evakuálni a több mint egymillió palesztint, akik a dél-gázai Rafahban tartózkodnak, és komoly kétségüknek adtak hangot, hogy ezt Izrael képes végrehajtani. Gantz világossá tette, hogy Izrael nem szándékozik bemenni Rafahba a lakosság evakuálása nélkül, és hangsúlyozta, hogy ez megvalósítható.

Hága: A gázai „széles körben elterjedt éhezésre” hivatkozva Dél-Afrika szerdán arra sürgette az ENSZ bíróságát, hogy kötelezze Izraelt humanitárius segélyek beengedésére a háború sújtotta térségbe egy folyamatban lévő ügy részeként, amely szerint Izrael gázai hadjárata megsérti a népirtásról szóló egyezményt.

Dél-Afrika – amely tavaly év végén nyújtotta be az Izrael elleni népirtási eljárást – szerdán ismét a Nemzetközi Bírósághoz fordult, és közölte, hogy kénytelen több előzetes végzést kérni „az új tények és a gázai helyzet változásai – különösen a széles körben elterjedt éhezés – fényében, amelyet az [egyezmény] folyamatos kirívó megsértése okozott” Izrael részéről.

Míg a segélyszervezetek szerint Gáza egésze humanitárius válságba süllyedt, a helyzet a nagyrészt elszigetelt északon kiemelkedő.

A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) szerint szerdán 257 humanitárius segélyszállító teherautó érkezett Gázába, ami jelentős növekedés a februári számokhoz képest.

Az elmúlt héten több mint 550 humanitárius segélyt szállító csomagot dobtak le Gáza felett Jordániával, Egyiptommal, Franciaországgal, az Egyesült Államokkal, az Egyesült Arab Emírségekkel és Izraellel együttműködve – tette hozzá a COGAT.

Egy amerikai szállítógép humanitárius segélyt és élelmiszert dob le a Gázai övezet északi részén:

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordinációs Irodája szerdai közleménye szerint annak ellenére, hogy „szélsőséges kihívásokkal kell szembenézniük”, a segélyszervezetek munkatársai februárban jelentősen tudták fokozni a humanitárius erőfeszítéseket, 48%-os növekedést említve az előző hónaphoz képest.

Megoldás felé: A nemzetközi tárgyalásokat és nyomást követően – főként az Egyesült Államok és Egyiptom részéről – várhatóan e hét végén megnyílik az Izraeltől a Gázai övezet északi részéhez vezető közvetlen humanitárius út, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. Ha az utolsó pillanatban nem történik változás, a következő napokban Izrael megnyitja az utat.

Ez egy humanitárius út, amelyet az elmúlt két hétben aszfaltoztak le, és várhatóan hamarosan elkészül. Izrael területéről indulva nyugat felé halad a tenger felé, biztonságáért a Nahal-dandár felel. A gázai Juhor ad-Dik mellett halad el, és onnan lépnek majd be a teherautók, miután a Kerem Salom átkelőnél ellenőrizték őket.

Két izraeli tisztviselő mindeközben azt nyilatkozta az NBC-nek, hogy ,,az Izraeli Védelmi Erők egy új, Gázába vezető útvonal megnyitásának tervein dolgozik, amelyen keresztül humanitárius segélyeket juttatnak be, de a terveket nem zárták le véglegesen”.

Látogatás: A COGAT vezetője, Gasszán Alian vezérőrnagy Kairóba látogatott, hogy megbeszélést folytasson Egyiptom vezető biztonsági tisztviselőivel, jelentette tegnap este a Kan. A megbeszélések a Gázába érkezett humanitárius segélyekkel és a muszlimok Templom-hegyi imáival foglalkoztak néhány nappal ramadán hónap kezdete előtt.

Az egyiptomiakat érdekelték a muszlimok Templom-hegyre látogatására vonatkozó korlátozások, különösen a júdeai és szamáriai palesztinokra vonatkozóak. Az egyiptomiak emellett azt kérték, hogy jelentősen növeljék a humanitárius segélyek beengedését a Gázai övezetbe, különös tekintettel az övezet északi részére, ezzel tisztelegve a gázaiak előtt ramadán hónap előtt.

The post A háború 5. hónapjába lépve: 247, megint Hága és Biden first appeared on Új Kelet online.