Avi/ujkelet.live

A háború 217. napja, déli front: Reggel két rakétát lőttek ki a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah térségéből Kerem Salomra, aktiválva a szirénákat. A Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogta a lövedékeket. Sérülésről vagy kárról egyelőre nem érkezett jelentés.

Harcok: A 162. Hadosztály folytatja műveleteit Kelet-Rafahban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel. Az elmúlt 24 órában a Givati-dandár harcosai számos földalatti alagút bejáratot lokalizáltak a térségben. A Rafah-átkelő gázai oldalán a 401. páncélosdandár harcosai likvidáltak számos terrorsejtet közelharcokban valamint légicsapások irányításával. A 215. tüzérezred és a légierő számos területet támadtak Rafahban, ahonnan az elmúlt nap során rakétákat és aknavetőgránátokat lőttek ki izraeli közösségek és a Kerem Salom-átkelő felé.

Mindeközben az övezet középső részén, Gázaváros Zeitun negyedében, ahol az izraeli hadsereg tegnap este célzott hadműveletet indított, a vadászgépek célba vettek több fegyveres terroristát és Hamász-telephelyet, köztük egy becsapdázott épületet.

A Jiftah-dandár tartalékosai azonosítottak egy fegyveres terrorsejtet elhagyni egy fegyverraktárat és megindulni a csapatok felé, ezért légicsapást irányítottak rájuk. A hadsereg szerint egy különálló csapás során célba vették a fegyverraktárat és a környéken tartózkodó másik terroristát.

A légierő Gáza más részein több mint 40 célpontra mért csapást, köztük alagutakra, páncéltörő rakétakilövőkre, épületekre, megfigyelőállásokra és egyéb infrastruktúrára.

Dr. Phil: Dr. Phil Primetime című műsorban Binjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, reméli, hogy ő és Joe Biden amerikai elnök képesek lesznek túljutni a gázai háborúval kapcsolatos nézeteltéréseiken, miután Biden visszatart egy Izraelnek szánt fegyverszállítmányt.

,,Sokszor egyetértettünk, de voltak nézeteltéréseink. Sikerült felülkerekednünk rajtuk. Remélem, most [is] sikerül felülkerekednünk rajtuk, de megtesszük, amit tennünk kell, hogy megvédjük hazánkat” – mondta Netanjahu.

Dr. Phil Netanjahut az Egyesült Államokban terjedő antiszemitizmusról is kérdezte, amelyért a miniszterelnök „a radikális iszlám és az ultra-anarchista baloldal fúzióját” hibáztatta. „Az egyetlen dolog, amiben egyetértenek, az az, hogy Izraelt meg kell semmisíteni, Amerikát meg kell semmisíteni”.

A miniszterelnök a folyamatban lévő gázai háború kapcsán azzal érvelt, hogy Izraelnek „nincs más választása”, mint elpusztítani a Hamász megmaradt zászlóaljait Rafahban. A 24 zászlóaljból 20-at Izrael már szétbontott.

„Ha nem pusztítjuk el őket, ha meghagyjuk őket, visszajönnek. Kibújnak az alagutakból, újra elfoglalják Gázát, és megteszik, amit ígértek: október 7-ét – ezt a hatalmas mészárlást – újra, újra és újra elkövetik” – mondta Netanjahu.

A Gázai övezet háború utáni helyzetével kapcsolatban Netanjahu kijelentette, hogy Izraelnek biztosítania kell az övezet „demilitarizálását” amellett, hogy „valamilyen polgári kormányt, polgári adminisztrációt biztosítanak gázaiakkal, akik nem kötelezték el magukat az elpusztításunk mellett, esetleg az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és más stabilitásra és békére vágyó országok segítségével”.

Október 7 kudarca kapcsán Netanjahu elismerte: ,,Úgy gondolom, alapos magyarázatot kell adnunk. Úgy gondolom, hogy a háború végén alaposan ki kell vizsgálnunk, hogy pontosan mi történt és hogyan megtörtént, és ki tette lehetővé.”

Ugyanakkor hangsúlyozta: „Jelenleg a célunk az, hogy győzelmet arassunk.”

Arra a kérdésre, hogy „katonai kudarc” vagy „politikai kudarc” történt-e, Netanjahu azt válaszolta: „Nyilvánvalóan voltak kudarcok”. Megjegyezte, hogy a kormány első feladata az, hogy „megvédje a népet… és a népet nem védték meg. Ezt el kell ismernünk”.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ő is beletartozik-e a kudarcért felelősek sorába, mire a miniszterelnök így válaszolt: „Én és mindenki ebben.”

Politika: A szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter állítólag 170 millió sékel adóbevételt tart vissza, amelyet Izrael szed be a Palesztin Hatóság számára.

A 12-es csatorna Szmotrichhoz közel álló forrásokat idézett, akik szerint a lépés tiltakozásul szolgál a Palesztin Hatóság „Izrael Állam elleni harca” elleni erőfeszítésekkel szemben.

Ramallah azt szorgalmazza, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság adjon ki elfogatóparancsot magas rangú izraeli tisztviselők ellen a nemzetközi jog állítólagos megsértése miatt Gázában a Hamász elleni háború során.

„Azok, akik a katonáink és parancsnokaink ellen cselekszenek Hágában, semmilyen segítséget nem kaphatnak” – idézett a csatorna forrásokat.

Szmotrich a múlt hónap végén arra is figyelmeztetett, hogy megszakítja a pénzeszközök átutalását, ha a Palesztin Hatóság folytatja egyoldalú erőfeszítéseit egy palesztin állam nemzetközi elismerésére.

Az ENSZ Közgyűlése ma szavaz egy nagyrészt szimbolikus jelentőségű határozatról, amely támogatja a palesztin törekvést, hogy teljes jogú ENSZ-taggá váljon, és elismerje, hogy jogosult a nemzetközi testülethez való csatlakozásra.

A 12-es csatorna egy palesztin forrást is idézett, aki szerint „Izrael ismét a Hamászt erősíti, a Palesztin Hatóságot pedig gyengíti”.

The post Harcok és Netanjahu színt vall Dr. Philnek first appeared on Új Kelet online.