Avi/ujkelet.live

A háború 217. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a tegnap esti sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a hadseregnek elegendő hadianyaga van az általa tervezett küldetésekhez, miután Joe Biden amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy bizonyos fegyverszállítmányok felfüggesztésre kerülnek, ha Izrael elindítja tervezett offenzíváját a dél-gázai Rafahban.

,,Az Izraeli Védelmi Erők rendelkezik az általa tervezett küldetésekhez szükséges fegyverrel, és a rafahi küldetésekhez is. Megvan, amire szükségünk van” – hangsúlyozta.

A hadsereg folyamatban lévő rafahi hadművelete egyelőre csak a város keleti peremére korlátozódik, nem az egész városra, ahol több mint egymillió palesztin talált menedéket.

,,Az Egyesült Államok eddig példátlan módon nyújtott biztonsági segítséget Izrael Államnak és az Izraeli Védelmi Erőknek a háború alatt” – mondta Hagari.

A hadseregek közötti koordinációt kiemelve megjegyezte, hogy Herci Halevi vezérkari főnök minden nap beszél a CENTCOM vezetőjével, Michael Erik Kurillával.

,,Még ha nézeteltérések is vannak közöttünk, zárt ajtók mögött oldjuk meg őket” – mondta Hagari. ,,Izraelnek biztonsági érdekei vannak, de tisztában vagyunk az Egyesült Államok érdekeivel is, és így folytatjuk az intézkedést”.

Mi történik: A Fehér Ház tegnap pontosította, hogy még nem hozott végleges döntést az Izraelnek szánt fegyver- és lőszerszállítmányok leállításáról. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a Fehér Ház azt is bejelentette, hogy számos alternatívát biztosított Izraelnek a Hamász elleni fellépésre a tervezett rafahi hadművelet hátterében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan a héten benyújtja jelentését a Kongresszusnak, amely bírálja Izraelt, de végül arra a következtetésre jut, hogy a Biden-kormány elfogadta Jeruzsálem biztosítékait arra vonatkozóan, hogy az izraeli hadsereg a nemzetközi joggal összhangban használ amerikai fegyvereket, jelentette az Axios.

A jelentés két amerikai tisztviselőt is idéz, akik szerint Biden gázai humanitárius megbízottja, David Satterfield és az Egyesült Államok izraeli nagykövete, Jack Lew értesítést küldött Blinkennek az elmúlt hetekben, amelyben megerősítették, hogy Izrael nem sérti a nemzetközi jogot a Hamász elleni gázai háborúban.

A dokumentum megjegyzi, hogy a jelentésnek tartalmaznia kell, hogy Izrael nem akadályozza szándékosan a humanitárius segélyek beengedését Gázába a palesztinoknak, ahol a humanitárius válság egyre nő a folyamatban lévő harcok közepette, rámutatva a Biden és Binjámin Netanjahu miniszterelnök áprilisi telefonhívása óta bekövetkezett változásokra.

Egyiptom: Kairóban határozottan tiltakoztak az amerikai kormánynál Izrael elmúlt napokban tanúsított magatartása miatt, a rafahi művelettel összefüggésben, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. A Rafah kapcsán Izraellel szembeni agresszív amerikai álláspont és a fegyverszállítmányok késleltetése is részben Kairó tiltakozásával függ össze, állította egy egyiptomi forrás, aki ismeri az ügy részleteit.

Az egyiptomi forrás szerint Kairóban az amerikaiakra hárították a felelősséget az izraeli magatartás következményeiért. Az egyiptomiak azt mondták az amerikaiaknak: ,,Megoldást kell találnotok az ügyre, mert a rafahi akció szabotálja Egyiptom közvetítői erőfeszítéseit egy megállapodás elérésére, és negatív következményekkel jár mind az egyiptomi nemzetbiztonságra, mind az egyiptomi társadalmon belüli nyugtalanságra.” Vagyis az egyiptomiak szerint a rafahi hadművelet többek között erősíti a szélsőséges elemek helyzetét náluk.

Az egyiptomi forrás szerint az izraeli kijelentések ellenére, miszerint ez egy korlátozott művelet, az egyiptomiaknak nincs valódi garanciája arra, hogy a rafahi hadművelet nem fejlődik nagyobb hadműveletté. Ezért azt remélik, hogy az agresszív amerikai álláspont eltántorítja Izraelt ettől.

Rafah: Az Al-Akhbar libanoni újság szerint Izrael tájékoztatta Egyiptomot, hogy folytatja a katonai műveleteket a Rafah-Egyiptom határon, valamint információkat adott át Egyiptomnak a katonák számáról, a fegyverek és tankok típusáról és számáról.

Túszok: Az Al-Araby Al-Dzsadid katari újság arról számolt be, hogy az egyiptomi hírszerzés vezetője, Abbász Kamal és William Burns, a CIA vezetője felhívta a katari miniszterelnököt annak lehetőségéről, hogy néhány napon belül folytatódjanak a fogolycserével egybekötött tűzszüneti tárgyalások Katarban.

Egyiptomi források azt mondták az újságnak, hogy két napon belül újabb telefonhívás lesz Biden elnök és Binjámin Netanjahu miniszterelnök között a tárgyalások felgyorsítása érdekében.

Az egyiptomi külügyminisztérium közleménye szerint a Hamász terrorszervezetnek és Izraelnek „rugalmasságot” kell tanúsítania, ha megállapodást akar kötni az ideiglenes tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról a hét hónapja tartó háborúban.

Szame Sukry egyiptomi külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetésének olvasata szerint mindkét diplomata egyetértett abban, hogy „fontos, hogy a feleket rugalmasságra és minden szükséges erőfeszítés megtételére buzdítsák a tűzszüneti megállapodás elérése és a gázai humanitárius tragédia véget vetése érdekében.”

A Hamász közölte tegnap, hogy a tárgyalásokon részt vevő küldöttsége távozott Kairóból Katarba, megjegyezve, hogy „a labda immár teljes egészében” Izrael térfelén van.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet épületeit és egyéb infrastruktúrákat támadtak a dél-libanoni Kafr Kila, Alma as-Sab és Jarun közösségekben.

The post Fegyverek, Egyiptom és tárgyalások first appeared on Új Kelet online.