ujkeletlive

Mint a hurrikán – Eden Golan bejutott a döntőbe

A rendezvény helyszínén kívülről és a bentről jövő fújolás és tiltakozások ellenére, az Izraelt képviselő Eden Golan csütörtök este továbbjutott a 68. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe, amelyre szombat este kerül sor a svédországi Malmőben.

Golan az Avi Ohaion, Keren Pelesz és Sztav Beger által jegyzett Hurrikán dallal képviseli a zsidó államot. A malmői nevezésig számos akadályt leküzdő, a Kan közszolgálati csatorna által szponzorált énekesnő a tegnap esti második elődöntőben határozott kiállással, és maximális professzionálizmussal érvénytelenítette az előadása közben elhangzó fújolásokat. Végezetül a közönség nagy tapssal díjazta, amikor befejezte az éneklést.

A gázai háború miatt az izraeli bojkottra való felszólításokat az Eurovíziót felügyelő Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége hárította, és a feszült körülményekhez képest a szervezők ezidáig részrehajlás nélkül, a szabályok betartását figyelembe véve gondoskodtak a zökkenőmentes menetrend betartásáról. A biztonsági őrök azonnal eltávolították a teremből azt a nézőt, aki az elődöntő alatt a közönség soraiban a Palesztin Felszabadítási Szervezet zászlaját kezdte el lengetni.

A házigazda svédeken, illetve a Szuper  Ötök – Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Spanyolország, illetve Golanon kívül 19 résztvevő, köztük a jeruzsálemi születésű, de Luxemburgot képviselő Tali Golergant is bejutott a fináléba.

Tegnapi fellépése előtt Golan azt nyilatkozta: „büszke vagyok arra, hogy képviselhetem hazámat, különösen ebben az évben. Támogatást és szeretetet kapok, és eltökéltem, hogy a legjobb teljesítményemet nyújtom az elődöntőben, és semmi sem tántoríthat el ettől a célomtól!”

A nevezést megelőző zsidó állam elleni bojkotton kívül, a vörös jelzésű biztonsági aggodalmakra való tekintettel – az izraeli delegáció és a rajongók biztonságát fenyegető felhívások, és az erőszakos tüntetésektől való félelem közepette,  Ronen Bar a Sábák belbiztonsági ügynökség vezetője a helyszínen személyesen felügyelte a Golan és az izraeli delegáció többi tagjára vonatkozó biztonsági intézkedéseket. Emellett, a jeruzsálemi vezetés utazási figyelmeztetést adott ki a Malmőbe látogató izraeliek számára a helyi lakosság antiszemita fenyegetéseire való tekintettel.

Izrael négyszer nyert az Eurovíziós gálán, legutóbb 2018-ban, Netta Barzilai – Toy című dalával. Tavaly Noa Kirel harmadik helyezést ért el az Unikornis szerzeménnyel.

Biztonság és politika

Idén elmarad a tel-avivi Pride, és a lag baomeri zarándoklat a Meron hegyen

Pride

A jövő hónapban esedékes tel-avivi Pride melegfelvonulás idén elmarad, – közölte Ron Huldai polgármester, hivatkozva a háborús helyzetre és az október hetedikei mészárlások óta Gázában még mindig fogvatartott túszokkal való szolidaritásra.

Most nincs itt az ünneplés ideje. Fiaink és lányaink közül 132-en még mindig fogvatartottak Gázában, a gyász körei egyre szélesednek, és nap mint nap Izrael állam egyik legnehezebb időszakát éljük,” – jelentette be Huldai a közösségi médiában, hozzátéve, hogy a szokásos felvonulás helyett a helyi  LMBTQ szervezetek úgy döntöttek, a „büszkeség, a remény és a szabadság” nevében tartanak gyűlést.

Huldai elmondása szerint az esemény lemondása miatt, a felvonulásra szánt költségvetést a városi LMBTQ közösségi központjának fogják adományozni.

Egyidejűleg, a jeruzsálemi Büszkeség és Tolerancia menet szervezői bejelentették, hogy május 30-án a hagyományos felvonulási útvonalon fognak végig haladni a túszok hazatéréséért folytatott küzdelem jegyében.

Az esemény szervezője közleményében kijelentette, hogy a tel-avivi eseménynél általában kisebb létszámú jeruzsálemi felvonulás idén a teljes izraeli LMBTQ közösség demonstrációja lesz, akik az egyenlő jogokért idén a fővárosában fognak megjelenni.

Lag Ba’Omer

A hadsereg közleménye szerint a Meron-hegyi hagyományos Lag Ba’Omer zarándoklat idén nem kerül megrendezésre a Hezbollah terrorszervezettel kialakult konfliktus okozta biztonsági aggályok miatt.

A rendezvény jelentősége és megtartásának régi hagyománya ellenére, a frissített helyzetértékelést figyelembevéve a zarándoklatot nem lehetséges olymódon megtartani, ahogyan az a múltban történt, – áll, a Polgárvédelmi Parancsnokság vezetője, Rafi Milo által kiadott indoklásban, hangsúlyozva azt is, miszerint a május 25-ére eső Lag Ba’Omer idején a Meron-hegy területén korlátozzák a gyülekezést, illetve lezárják a terület egyes részeit az izraeli rendőrség, valamint a jeruzsálemi ügyek és a zsidó hagyományok minisztériuma által meghatározott politikának megfelelően.

A parancsnok, továbbá megjegyezte, hogy az esemény lemondását követelő döntés meghozatalakor figyelembe vették

  • a zarándoklaton általában részt vevők nagy számát, illetve a helyszín területi viszonyait,
  • a környéken lakosságot fenyegető biztonsági kockázatot, tekintettel a háború alatt a Meron-hegyet célzó Hezbollah támadásokra, valamint a helyszínen lévő megfelelő óvóhelyek hiányát.

A Milo által kiadott közlemény hangsúlyozza, miszerint a tömegek jóléte és biztonsága iránti aggodalom, valamint a hívők életének védelme iránti felelősség minden más megfontolást felülír.

A Polgárvédelmi Parancsnokság által kiadott irányelvek jogilag kötelező érvényűek, megsértésük bűncselekménynek minősül.

A biztonsági tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy a nagy tömeget vonzó zarándoklat helyszíne az elmúlt hónapokban több tucat fejlett páncéltörő lövedék és rakéta célpontja volt, miközben a lövedékek némelyike közvetlenül a hegy tetején található légvédelmi bázist találta el. Továbbá, azt is hangsúlyozzák, amennyiben sikerülne megegyezni a Hezbollah terrorszervezettel, vagy tűzszünetet kötni a Hamásszal egy túszalku keretében, ami az előző megállapodáshoz hasonlóan átmeneti nyugalmat hozhatna az északi határon, akkor is lehetetlen lenne biztosítani a hegyen tartózkodó több (tíz)ezer személy biztonságát, különösen, ha mégis rakétatűzre kerülne sor.

Az idei ünnepség törlése esetén megfontolandó lehetőségként a meroni területre vonatkozó katonai zárlat elrendelése azért vetődött fel, hogy érvényt szerezzenek a tiltásnak, tudván azt is, miszerint, a COVID-19 járvány csúcspontján a figyelmeztetések ellenére tömegesen érkeztek a hívők a hegyre, hogy az irányelvek ellenére megtartsák a vallási rendezvényt.

2021 április 29-én több mint 100 000 hívő érkezett Meronba, az éves Lag Ba’Omer összejövetelre Simon Bár Jocháj rabbi sírjához. Amint a sűrű tömeg elkezdett távozni, a kijárathoz vezető keskeny, lejtős sétányon feltorlódtak, az emberek megcsúsztak a fémpadlón, mások pedig rájuk zuhantak, a helyzetet tovább súlyosbította egy rendőrségi barikád a lejtő alján. A pánik és a túlzsúfoltság következtében 45 ember vesztette életét, köztük gyerekek és további 150 megsérült. A tragédia áldozatainak többsége izraeli volt, de néhányan az Egyesült Államokból és más országokból származó zsidó hívők voltak.

A történteket a modern izraeli történelem legsúlyosabb békeidei tragédiájaként jegyzik, amelynek halálos áldozatai meghaladják a 2010-es Karmel-hegyi erdőtűzben életüket vesztett 44 polgárét.

Gazdaság

Áprilisban tovább nőtt az ország költségvetési hiánya, és az elmúlt 12 hónapra értelmezve elérte a GDP 7%-át, azaz 132,2 milliárd sékelt, – jelentette Jáli Rothenberg, a Pénzügyminisztérium főkönyvelője.

Ilymódon, az év első négy hónapját követően a hiány már meghaladta a kormány 2024-re kitűzött 6,6%-os célkitűzését. Összességében, az év eleje óta a költségvetési deficit 37,6 milliárd sékelre emelkedett, szemben a 2023 hasonló időszakában elért 17,5 milliárd sékel többlettel, amelyet a Netanjahu-kormány elődje, azaz a korábbi Avigdor Lieberman vezette pénzügyminisztérium megtakarításai jóvoltából írhatott jóvá.

Rothenberg irodájának értékelése során, enyhítő körülményként kifejti, hogy a pészahi ünnepek miatt múlt hónapban, a becslések szerint 4,8 milliárd sékel adóbefizetést halasztottak májusra, bár ez utóbbi összeg figyelembevétele után jelezhető 6,7%-os hiány is meghaladná az előre bejelentett évvégi célküszöböt.

Becalel Szmotrich minisztériumának közleménye szerint áprilisban a költségvetési hiány 11,7 milliárd sékel volt, emellett a hivatal főkönyvelője közölte, hogy „a növekedési tendencia a vártnál jobb bevételi kép ellenére a következő hónapokban folytatódni fog.” A pénzügyminisztérium előrejelzése alapján az éves hiány növekedése szeptemberben tetőzik, és reményeik szerint az év végére 6,6 százalékra fog visszaesni. Szmotrich minisztériumának főkönyvelői hivatala azonban kevésbé derűlátó ilyen téren, mondván az állami kiadások jelenlegi üteme mellett az év végi költségvetési hiány akár 8% – azaz 150 milliárd sékelre is megugorhat.

The post Ám Iszráel cháj – Eden Golan bejutott az Eurovíziós dalfesztivál döntőjébe first appeared on Új Kelet online.