Avi/ujkelet.live

A háború 216. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 20 éves Chaim Szabach törzsőrmester Holonból, a Határvédelmi Hadtest 869. harci hírszerzési egységének tisztje tegnap elesett a Hezbollah terrorszervezet rakétatámadása következtében, mely egy katonai posztot célzott Malkia közelében.

Támadások: Izraeli vadászgépek tegnap csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet elit Radwan erőihez tartozó egyik épületre a dél-libanoni Dzsabal Rezlane-ben.

A vadászgépek ezen kívül a Hezbollah épületeit támadták Khiamban, Odaisszében, Blidában, Marun al-Raszban és Ajta as-Sabban.

Szíria: A szíriai média szerint hajnalban izraeli vadászgépek csapást mértek egy épületre Damaszkusz külvárosában.

A SANA állami média egy katonai forrásra hivatkozva azt állította, hogy a rakéták egy részét a szíriai légvédelem elfogta, és a támadás ,,némi anyagi kárt okozott”.

Déli front: Egy izraeli katona tegnap könnyebben megsebesült a dél-gázai Rafahból Kerem Salom területére irányított rakétatűz következtében. A katonát a helyszínen ellátták, nem szorult kórházi kezelésre.

A Hamász nyolc rakétát lőtt ki a támadásban, melyek aktiválták a szirénákat Slomitközösségben.

Ezt megelőzően a Hamász számos rakétát lőtt ki Rafahból a Kerem Salom átkelőre, de a lövedékek nem jutottak át a határon.

,,A Hamász terrorszervezet továbbra is szándékosan veszélyezteti a gázai civileket, és polgári területekről hajt végre terrortámadásokat, hogy megkíséreljen támadást végrehajtani izraeli civilek és az izraeli hadsereg csapatai ellen. Ezen túlmenően a terrorszervezet továbbra is Rafah lakott övezeteiből lövöldöz a Kerem Salom átkelő irányába, hogy az izraeli hadsereg csapatait támadja, valamint zavarja az átkelő működését” – áll a hadsereg közleményében.

Harcok: A hadsereg az éjszaka bejelentette, hogy csapásokat hajt végre a Hamász állásai ellen a Gázai övezet középső részén. Később a hadsereg tisztázta, hogy célzott razziát indított Gázaváros Zeitun negyedében, amelynek célja a terrorinfrastruktúra lebontása és a terroristák felszámolása a térségben.

A 99. hadosztály által végrehajtott rajtaütést megelőzően az izraeli légierő mintegy 25 célpontot tamadott a térségben, köztük terrorcsoportok által használt épületeket, támadóalagutakat, megfigyelőállásokat, mesterlövész állásokat és egyéb infrastruktúrát.

Ezt követően a Nahal, a Jiftach és a Karmeli dandárok csapatai behatoltak a negyedbe, és azon dolgoznak, hogy megtisztítsák azt a Hamász infrastruktúrájától.

Az izraeli hadsereg tavaly a szárazföldi offenzívája megindításakor először Zeitunba ment be. Február végén újabb kéthetes razziát indított a negyedben.

Tárgyalások: Egy egyiptomi forrás a katari Al-Araby csatornának azt nyilatkozta, hogy a CIA vezetője, William Burns ma Kairóba utazott, hogy prezentálja az izraeli magas rangú tisztviselőkkel folytatott tárgyalásainak eredményeit.

Egy másik egyiptomi forrás szerint a kairói tárgyalásokon a tűzszüneti klauzulát a megállapodás szakaszaiban, nem pedig az első szakaszban hajtják végre, és úgy fogalmazzák meg, hogy ,,visszatérés a fenntartható nyugalomhoz az állandó tűzszünet elérése érdekében”. Azt is közölték, hogy a kairói tárgyalásokon a Hamász, a Palesztin Iszlám Dzsihád és a Népfront Palesztina Felszabadításáért képviselői vesznek részt.

Tel Aviv: A Tel-Aviv Pride Parádét idén nem a megszokott ünnepi változatban rendezik meg, hanem a város a „büszkeség, remény és szabadság” témáival foglalkozó gyűlést tart a 132 túszra emlékezve, akik még mindig a Hamász fogságában vannak Gázában, jelentette be Ron Huldai polgármester tegnap.

„Ez nem az ünneplések ideje” – írta Huldai X-en, hozzátéve, hogy az ország „a valaha volt egyik legnehezebb időszakát éli”.

A polgármester szerint a június 8-ra tervezett felvonulásra szánt költségvetés egy részét a város LMBT Közösségi Központjának támogatására irányították át.

„Találkozunk a Pride-on 2025 júniusában” – zárta bejelentését.

The post Gyász, harcok, Szíria, túszok és nem lesz TLV Pride parti first appeared on Új Kelet online.