Avi/ujkelet.live

A háború 147. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy angol nyelvű esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a katonák figyelmeztető lövésekkel próbálták feloszlatni a segélykonvojt megrohanó palesztinokat Gáza északi részén csütörtökön kora reggel. A tömeg több tucat embert halálra taposott.

,,Csütörtök reggel az Izraeli Védelmi Erők egy 30 teherautóból álló konvojt koordinált, hogy további humanitárius segítséget nyújtson Gáza északi részének lakóinak. Ez a humanitárius segély Egyiptomból érkezett, biztonsági átvizsgáláson esett át az izraeli Kerem Salom humanitárius átkelőnél, majd belépett Gázába, hogy magánvállalkozók szétosszák” – mondta Hagari.

,,Miközben ezek a létfontosságú humanitárius szállítmányok a rászoruló gázaiak felé igyekeztek, gázaiak ezrei rohanták meg a teherautókat, néhányan pedig erőszakosan lökdösődtek és halálra tapostak más gázaiakat, kifosztva a humanitárius készleteket”.

Hagari szerint ,,a sajnálatos incidens következtében több tucat gázai meghalt és megsérült”.

,,Íme a tények: hajnali 4:40-kor a humanitárius konvoj első teherautója megindult az általunk biztosított humanitárius folyosón keresztül. Igen, az Izraeli Védelmi Erők biztosította a humanitárius folyosót, hogy a konvoj elérje célját Gáza északi részén”.

A pirossal jelzett sáv az utat jelzi, amin a teherautók haladtak, a piros ponttal jelzett rész az utat biztosító tankok pozícióját, a négyzet pedig az izraeli katonák pozícióját mutatja:

,,A tankjaink azért voltak ott, hogy biztosítsák a humanitárius folyosót, a segélykonvoj számára. A drónjaink a levegőben voltak, hogy tiszta képet biztosítsunk erőinknek felülről”.

,,Reggel 4 óra 45 perckor a tömeg lesből támadt a segélyszállító teherautókra, és megállította a konvojt” – mondta, és bemutatott egy új videót az esetről.

,,A tankok, amelyek a konvojt biztosították, látták, hogy a gázaiak összetapossák egymást, és óvatosan néhány figyelmeztető lövéssel megpróbálták feloszlatni a tömeget”.

,,Amikor a százakból ezrek lettek, és a dolgok kicsúsztak a kézből, a harckocsi parancsnoka úgy döntött, hogy visszavonul, hogy elkerülje a károkozást az ott tartózkodó gázaiak ezreinek”.

,,Látható, milyen óvatosak voltak, amikor visszavonultak. Katonatisztként úgy vélem, biztonságosan csinálták, saját életüket kockáztatták, nem lőttek a tömegre”.

,,Az Izraeli Védelmi Erők a művelet végrehajtási szabályok és a nemzetközi jog szabályai szerint végzi bevetését. Az Izraeli Védelmi Erők nem hajtott végre csapást a segélykonvojra” – mondta Hagari, miközben a Hamász terrorszervezet azt állítja, hogy 107 ember meghalt és több százan megsebesültek.

,,Éppen ellenkezőleg, az Izraeli Védelmi Erők humanitárius segélyműveletet hajtott végre, hogy biztosítsa a humanitárius folyosót, és lehetővé tegye, hogy a segélykonvoj elérje az elosztási pontot, hogy a humanitárius segély eljusson a rászoruló gázai civilekhez északon”.

Hagari szerint a hadsereg ,,az elmúlt négy éjszakán minden probléma nélkül végrehajtott ilyen jellegű műveleteket, ez volt az első éjszaka, hogy ilyen esemény történt”.

,,Ezt a humanitárius segélyt Izrael koordinálta a gázai nép számára. Azt akarjuk, hogy a segély eljusson a gázai lakossághoz. Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy ez megvalósuljon. Izrael nem szab határt a Gázába juttatható segélyek mennyiségére” – hangsúlyozta. ,,A háborúnkat a Hamász ellen, nem pedig Gáza népe ellen vívjuk. Egy olyan háborúban vagyunk, amit nem mi kezdtünk, nem mi akartunk”.

,,Együtt dolgozunk a humanitárius szervezetekkel és a nemzetközi közösséggel, hogy segítsünk nekik megoldani a segélyszétosztás kérdését Gázán belül, ez egy probléma”.

,,Felismerjük Gáza ártatlan népének szenvedését. Ezért keresünk módokat humanitárius erőfeszítéseink kiterjesztésére, ezért folytatunk humanitárius műveleteket”.

The post Hagari elmagyarázta, mi történt a több tucat gázai halálát okozó incidensben first appeared on Új Kelet online.