Avi/ujkelet.live

A háború 147. napja: Este azonosították az Eli zsidó közösség melletti benzinkútnál végrehajtott lövöldözős terrortámadás két áldozatát.

Jichák Zeiger Savei Somronból 56 éves volt:

Uria Hartum Dolevből 16 éves volt.

A média este közzétette a terrorista ártalmatlanítását:

Az Izraeli Védelmi Erők mérnöki csapatai a Duvdevan kommandósaival és tartalékos harcosokkal este Kalandiában feltérképezték a támadást végrehajtó terrorista, Muhammad Manaszra otthonát a potenciális rombolás előkészítéseként. A ház átkutatásakor az erők egy fegyvert találtak.

Döntés: A terrortámadást követően csütörtök este mintegy 40 palesztin adminisztratív fogvatartottat engedtek ki váratlanul az Ofer börtönből anélkül, hogy előzetesen értesítették volna családjukat.

Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat kijelentette, hogy szabadon bocsátásuk oka ,,a börtönökben lévő helyhiány” és ,,hogy helyet biztosítsanak a magasabb fenyegetettségi szintű fogvatartottaknak”. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azonban azt mondta, hogy ,,az adminisztratív fogvatartottakat a Sabak vezetőjének közvetlen útmutatása miatt engedték szabadon, a ramadán ’tiszteletére’, nem pedig a börtönökben lévő helyhiány miatt.”

  • Gyorstalpaló: Az adminisztratív letartóztatások a terrorizmus elleni harc részének eszközei, egyértelmű többségét Júdea és Szamária területén hajtják végre palesztinok ellen, de a védelmi miniszter ritkán zsidó terrorista operatívok ellen is alkalmazza. 
  • Adminisztratív őrizet esetén a fogvatartott nem áll bíróság elé, nem emelnek vádat ellene, és nem mutatnak be ellene bizonyítékot. A letartóztatás csak titkosszolgálati információkon alapul, amelyeket nem közölnek sem a fogvatartottal, sem az ügyvédeivel.

Ben-Gvir hozzátette, ,,aggasztó, hogy azon a napon, amikor két zsidót meggyilkoltak, a Sabak vezetője úgy dönt, hogy tiszteleg a gyilkosok előtt, egy nappal azután, hogy meghosszabbították egy zsidó adminisztratív letartóztatását”, Ariel Danino telepesre hivatkozva.

A hadsereg és a Sabak azt is közölte, hogy olyanokról van szó, akiknek a következő hónapban jár le a fogvatartásuk, és a döntést a biztonsági szervezetekkel végzett helyzetértékelés alapján hozták meg.

Északi front: Az izraeli hadsereg megosztott egy videót tegnap este a héten végrehajtott légicsapásairól a Hezbollah posztai ellen az északkelet-libanoni Baalbek közelében.

Ezen kívül megtámadták a Hezbollah légvédelmi egységének egyik posztját, válaszul arra, hogy a Hezbollah lelőtt egy izraeli katonai drónt Dél-Libanonban.

A hadsereg továbbá tegnap este csapásokat mért a Hezbollah egyik épületére a dél-libanoni Ajta as-Sabban, és más terror-infrastruktúrákra Labbunehben.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap este közölte, hogy az elmúlt 10 napban a csapatok több mint 450 Hamász-operatívot öltek meg Gázában.

,,A háború kezdete óta összesen több mint 13 000 terroristát likvidáltunk” – mondta.

Harcok: A Biszlamach-dandár váltotta az Ejtőernyős-dandárt Khan Juneszben – miután utóbbit kivonták a Gázai övezetből. A dandár azonnal csatlakozott a Hamász elleni harchoz a városban, a 98. hadosztály alatt.

Az egyik tegnapi incidens során a dandár csapatai két terroristát azonosítottak, az egyiknél robbanószerkezet volt, és egy támadóhelikoptert irányítottak rájuk és megölték őket.

Eközben a 7. páncélosdandár rajtaütést hajtott végre a Hamász több helyszínén a város nyugati részén, ahol a csapatok egy fegyverraktárt találtak. A csapatok továbbá légicsapást küldtek a közelben észlelt négyfős Hamász-sejtre.

Légi csapásokat hajtottak végre egy bevetésre kész rakétakilövő poszt ellen is Khan Juneszben.

Gáza északi részén tegnap a hadsereg csapást mért a területre, ahonnan rakétákat lőttek ki Dél-Izraelre, valamint a Hamász más célpontjaira a térségben, köztük egy alagútra.

Gáza középső részén a Nahal-dandár az elmúlt nap folyamán megölt több Hamász-operatívot, köztük aknavetőkkel és egy Spike rakétával.

The post A terrortámadás után, támadások Gázában és Libanonban, és 1 érdekes döntés first appeared on Új Kelet online.