Avi/ujkelet.live

A háború 152. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este a bejelentette, hogy légicsapással likvidálta a Hamász rakéta egységének közép-gázai parancsnokát.

Amar Atija Darwis Aladini volt a felelős a rakétázásért az úgynevezett központi táborokból a 2008-as Öntött ólom hadművelettől kezdődően.

Aladini ,,központi szerepet játszott” a terrorcsoport október 7-i mészárlásnak előkészületeiben, és a harcok közepette rakétatüzet irányított izraeli városokra és az izraeli hadsereg csapataira Gázában.

A hadsereg az elmúlt nap folyamán csapásokat mért a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád több célpontjára az észak-gázai Dzsabaliában, válaszul a Szderotra kilőtt rakétákra.

A célpontok között voltak búvóhelyek, ahol a terrorszervezet operatívjai gyűltek össze és fegyvereket tároltak, egyéb fegyverraktárak, rakétavetők és alagutak.

Harcok: Az izraeli erők elfogták a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád több száz terroristáját a dél-gázai Khan Junesz Hamad Town lakókomplexumában folyamatban lévő rajtaütések során, jelentette a hadsereg délután.

A Kommandó-dandár Maglan és Egoz egységei, valamint a haditengerészet Sajetet 13 egysége és a Sabak belbiztonsági szolgálat ügynökei épületről épületre jártak Hamadban. A hadsereg szerint a negyedben lévő sokemeletes tornyokat a Hamász használja.

A kommandósok elfogtak ,,sok” terroristát, akik megadták magukat nekik a negyedben, köztük a Hamász egyik mesterlövész osztagának parancsnokát és két másik parancsnokot. A katonák lőfegyvereket, robbanóanyagokat és katonai felszereléseket, köztük búvárfelszereléseket is lefoglaltak az épületekben.

Mindeközben a 7. páncélosdandár körülveszi a lakókomplexum területét, és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es egységével elfogja azokat a terroristákat, akik a civilek közé keveredve próbálnak elmenekülni a harci zónából.

A csapatok 250 Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihád terroristát fogtak el, akik közül néhányan részt vettek az október 7-i terrortámadásban, és a Hamász elit Nukba haderejének tagjait. A hadsereg szerint a terroristák kihallgatásai hasznos információkkal szolgálnak a gázai hadműveletek folytatásához.

Északi front: Izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet épületeire a dél-libanoni Jarunban, és egy másik épületre Kafrában.

Tüzérségi lövedékekkel pedig Kfarhamam térségét vették célba, hogy ,,elhárítsanak egy fenyegetést”.

A nap folyamán a csapatok lelőttek egy robbanóanyaggal megrakott drónt, amelyet a Hezbollah küldött a Metula felé.

Hazai front: Hogy ellenőrizték, van-e igazság az izraeli tisztviselők által, valamint a külföldi médiában felvetett állításokban, az elmúlt hónapokban a Sabak belbiztonsági szolgálat mintegy 3000 gázai munkást hallgatott ki, akik október 7-e előtt Izraelben tartózkodtak, és kijelentette: nem áll fenn gyanúja, hogy hírszerzési információkat gyűjtöttek és továbbítottak volna a Hamásznak, jelentette este a 12-es csatorna.

A háború előtt 17 ezer munkás lépett be naponta Izraelbe.

Túszok: A hadikabinet holnap este összeül, a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti megállapodás holtpontja és a jövő héten kezdődő ramadán hónapja miatt.

Az „Al Araby Al Dzsadid” újság szerdán arról számolt be, hogy izraeli delegáció utazik Kairóba, hogy közölje Izrael álláspontját a Hamász javaslatával kapcsolatban. A jelentést egy izraeli tisztviselő cáfolta. A gázai terrorszervezet mindeközben azt állítja, hogy kellően rugalmas volt ahhoz, hogy megállapodás szülessen, amely véget vet a háborúnak, de közvetítőkön keresztül folytatja a tárgyalásokat.

A Hamász vezetéséhez közel álló palesztin forrás tegnap este azt nyilatkozta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy ,,a szervezet vezetésének nem esett le, hogy vagy Izrael, vagy ők. Céljuk, hogy a ramadánt a háború befejezésére használják fel, fenntartva uralmukat az övezetben.”

Azonban minden szivárogtatást minden oldalról meg kell szűrni, méghozzá jól. Ennek az az oka, hogy a folyamatban lévő tárgyalások 90%-ban pszichológiai hadviselésről szólnak. A Hamász megpróbált nyomást gyakorolni, és tegnap kiszivárogtatta, hogy a kairói tárgyalások áttörés nélkül zárultak. Ennek ellenére erős egyiptomi nyomásra a Hamász visszavonult, és bejelentette, hogy a tárgyalások folytatódnak.

A Rai al-Youm jelentése szerint a Hamász a következőket követeli:

1) A háború teljes beszüntetése egy héttel a megállapodás kezdete előtt, a humanitárius segélyek beengedése a Gázai övezet minden részére, valamint az izraeli erők kivonása a Gázai övezetből – nemzetközi garanciák elfogadása mellett.

2) A túszok és foglyok szabadon bocsátása egy héttel a tűzszünet életbe lépése után kezdődik, amikor is a túszok elengedése szakaszokban történik. A palesztin foglyok hazaszállítása lakóhelyükre deportálás nélkül. A palesztin foglyok nevének átadása Izraelnek – a túszok és holttestek listájának átadása nélkül.

3) 160 véres kezű terrorista szabadon bocsátása, köztük Marwan Barguti, Ahmed Szaadat, Abdullah Ruti, Ibrahim Hamed és Abbász al-Szajed. Minden nő, kiskorú és 60 év feletti palesztin fogoly szabadon bocsátása.

The post Likvidálás, harcok, túszok és követelések first appeared on Új Kelet online.